gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als ouders heb je al genoeg kosten, daarom deel ik vandaag 10 budget tips voor alle ouders. Deze basis tips helpen jou niet alleen om rond te komen van je inkomsten, maar ook om te sparen, ook al heb je kinderen.

 

10 Budget tips voor alle ouders

Voor de één is het geen probleem, een ander verliest alle overzicht en controle zodra er kinderen op komst zijn. Om jou als ouder te helpen heb ik budget tips opgesteld die jou helpen om controle te houden op je budget. Daarnaast vind je tips hoe en op wat je kunt besparen. Door je financiën op orde te hebben kun je je kinderen ook helpen om het later goed te doen.

 

1. Maak een lijst met alle inkomsten en uitgaven

Dit is redelijk makkelijk te doen als je een vast inkomen hebt, ben je echter ZZP’er dan wordt het een stuk moeilijker. Houd dan rekening met een gemiddeld inkomen over een bepaalde periode. Voor de uitgaven kijk je als eerste naar de vaste lasten en kosten die maandelijks terugkomen. Denk daarbij aan huur of hypotheek, energierekening, kosten voor verzekeringen enz. Heb je een partner? Tel dan alle gezamenlijke inkomsten bij elkaar op, zodat je een totaaloverzicht hebt.

 

2. Maak onderscheid tussen wat nodig is en wat jullie graag willen

Sommige uitgaven kun je niet minderen en zijn noodzakelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan boodschappen. Toch is het goed om ook hier eens kritisch naar te kijken. Koop je alleen noodzakelijke dingen of spendeer je ook veel geld aan dingen die niet per se noodzakelijk zijn? Denk daarbij aan chips, koekjes, toetjes en nog veel meer. Hier valt vaak al een groot deel op te bezuinigen. Kijk daarnaast naar andere uitgaven die je maakt voor de kinderen, zoals de aanschaf van nieuwe kleding en speelgoed.

Stel samen een lijst op met dingen die je echt nodig hebt en een lijst met dingen die wellicht goedkoper kunnen (tweedehands kleding of speelgoed, goedkoper belabonnement, in plaats van televisie abonnement een Netflix abonnement enz). Als je weet wat je wel en niet wilt en nodig hebt kun je gaan budgetteren.

 

3. Zet doelen om te sparen

Als je alles op een rijtje hebt wat betreft de inkomsten en uitgaven, wat jullie als gezin willen en nodig hebben kun je aan de volgende stap beginnen. Je weet wat er binnen komt en wat er uit gaat. Nu kun je kijken naar het bedrag dat je overhoudt. Dit budget kun je gebruiken om tenminste een deel ervan te sparen. Stel jezelf ook doelen wat sparen betreft. Vergeet niet een buffer op te nemen voor onvoorziene kosten zoals reparaties aan huis of auto. Stel spaardoelen op voor de langere termijn, bijvoorbeeld de studie of het rijbewijs voor je kind.

 

 4. Maak gebruik van een boodschappenlijst

Shoppen met kinderen kan behoorlijk vermoeiend zijn en de kans dat je dingen vergeet of overbodige zaken koopt is heel groot. Stel bij voorbaat een boodschappenlijst op en wijk hier zo min mogelijk vanaf. Om budget boodschappen te doen spit je thuis eerst alle folders (online) door. Hierdoor kun je precies zien waar je de boodschappen het goedkoopst kunt vinden en kun je bij benadering al uitrekenen hoeveel je kwijt bent voor de boodschappen.

 

5. Ga op zoek naar de beste prijzen

Besparen op je budget betekent op zoek gaan naar de beste prijzen. Dat geldt niet alleen voor dagelijkse boodschappen, maar voor alles. Koop luiers in bulk of in de aanbieding, sla een voorraad babyvoeding op als het in de aanbieding is, koop het hele jaar door kleine schoen of Sinterklaascadeautjes en wacht niet tot het laatste moment. Vergelijk ook regelmatig de prijzen van allerlei abonnementen die je hebt lopen.

Soms is het raadzaam om over te stappen, soms kan het helpen om de aanbieder van je abonnement attent te maken op het feit dat je elders een betere prijs krijgt. Zij bieden je dan vaak een voordeel aan om je als klant te behouden.

10 Budget tips voor alle ouders 1

 

6. Maak gebruik van kortingen

Uitgaan met een gezin kan behoorlijk in de kosten lopen. Een dagje uit naar een pretpark of een dierentuin kost al gauw 100 euro en meer. Maak hiervoor gebruik van kortingsbonnen. Vaak hebben supermarkten zoals de AH en Jumbo in de lente acties waarbij je kunt sparen voor aantrekkelijke kortingen op pretparken en dierentuinen. Apps zoals Social Deal, Groupon en vakantieveilingen kunnen je helpen om te besparen op het budget van je gezin.

 

7. Ga voor tweedehands

Kinderen groeien als kool. Soms kunnen ze binnen 1 – 2 maanden uit een maat gegroeid zijn. Zonde om dan elke keer nieuwe kleding te moeten kopen. Koop tweedehands kleding voor je kinderen of kijk eens in je familie- of vriendenkring. Misschien zijn er andere ouders waarmee je kunt ruilen of waar je kleding van over kunt nemen (gratis of voor een zacht prijsje). Dat geldt overigens ook voor speelgoed. Een kind ziet echt het verschil niet tussen nieuw en tweedehands.

 

8. Neem het familie budget geregeld onder de loep

Als je eenmaal de inkomsten en uitgaven op een rij hebt, doelen hebt gesteld is het nog lang geen tijd om lui achterover te leunen. Het is zaak om alles netjes bij te houden en je familie budget zo nu en dan te controleren. Dat geldt zeker als er veranderingen zijn in de inkomsten of uitgaven. Daarnaast kunnen de behoeftes van je gezin veranderen, omdat de kinderen ouder worden en er andere dingen nodig zijn. Bekijk je familiebudget om de 3 – 6 maanden en loop rustig alles na om te kijken waarop je kunt besparen.

 

9. Stel een nieuw budget op

Merk je dat er grote veranderingen zijn wat betreft de inkomsten of uitgaven? Ga dan om de tafel zitten en stel een compleet nieuw budget op. Dit kan aanpassingen vergen in het uitgave patroon of ervoor zorgen dat jullie je doelen om te sparen bij moeten stellen.

 

10. Betrek je kinderen bij alles

Natuurlijk hoef jij niet van A – Z uit te leggen hoe het met jullie budget zit, toch kan het helpen om je kinderen bij sommige dingen te betrekken. Wil je kind iets hebben? Wimpel het dan niet af met een ‘nee’, maar laat je kind een lijst maken met dingen die hij of zij wil. Vervolgens laat je je kind op de lijst aangeven wat het belangrijkst is en wat niet. Neem de lijst vervolgens samen door. Leg uit wat dingen kosten en hoe lang het duurt voordat het bedrag daarvoor gespaard is.

Als je kind iets heel graag wil kun je ook afspreken dat jij een deel van de kosten op je neemt, maar dat je kind ook moet sparen. Misschien niet leuk, maar je kind zal je er later dankbaar voor zijn. Op die manier leer je je kind al op jonge leeftijd te budgetteren.

 

Heb jij nog aanvullingen op deze 10 budget tips voor ouders? Laat het me weten!

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDuimen afleren tips die echt helpen
Volgend artikelTips tegen verkoudheid en hoesten voor kleine kinderen

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in