gefeliciTAART.nl - Black Friday

Geld besparen is een ‘hot topic’ op dit moment. De meeste bespaartips zijn dan ook gericht op het besparen op je energiekosten of boodschappen. Aangezien deze kosten ook behoorlijk zijn gestegen is het natuurlijk een goed idee om de thermostaat wat lager te zetten en bewuster boodschappen te doen. Maar ook in het huishouden zelf kun je veel geld besparen. Het zijn vaak maar kleine besparingen, maar als je al onze tips opvolgt, bespaar je alsnog veel geld. Ik geef jou graag mijn persoonlijke bespaartips voor in het huishouden.

 

10 Tips om geld te besparen in het huishouden

In het huishouden valt nog best wat geld te besparen. Soms zijn het kleine dingen, soms wat grotere dingen waar je gewoon overheen kijkt. Hieronder vind je 10 tips om voortaan wel geld te besparen (en tegelijkertijd duurzamer te leven).

 

1. Koop wasbare schoonmaakdoekjes

Wegwerpdoekjes zijn natuurlijk gemakkelijk, maar ook best duur. Goedkoper is het om duurzame schoonmaakdoekjes te kopen en deze op hoge temperatuur samen met je handdoeken te wassen.

 

2. Gebruik een bezem, stoffer en blik

Een stofzuiger verbruikt veel energie. Het is veel goedkoper om dagelijks even een bezem door je woonkamer heen te halen en het verzamelde vuil met stoffer en blik op te vegen. Als je vloerbedekking hebt of een groot tapijt onder je tafels hebt liggen, dan is het onnodig om dagelijks te stofzuigen. Eén tot twee keer per week is echt wel genoeg en het zorgt ervoor dat je energieverbruik omlaag gaat.

 

3. Koop geen dure schoonmaakmiddelen

A-merken als HG en Dettol zijn, zelf in de reclame, nog steeds erg duur. Daarnaast gaat zo’n fles allesreiniger snel op. Je kunt beter goedkoop schoonmaakmiddel van een onbeperkt merk kopen bij discounters als Action en Big Bazaar. Of maak je eigen schoonmaakmiddel met ingrediënten als Baking Soda. Op internet vind je genoeg recepten hiervoor.

 

4. Leen spullen bij vrienden of familie

Een hogedrukreiniger of Kärcher raamwisser is duur in aanschaf én heb je maar af en toe nodig. Dus waarom niet delen met vrienden of familie? Koop samen met je ouders of buren zo’n duur schoonmaakapparaat, deel de kosten en gebruik het wanneer je het nodig hebt. Scheelt zeker de helft!

 

5. Vergeet het schoonmaakazijn niet!

Schoonmaakazijn is een ontzettend goedkoop product wat nog steeds ondergewaardeerd wordt. Als je het niet lekker vind ruiken, kies dan voor de ‘lavendel’-of ‘citroen’-geur. Bij Lidl, Aldi en Action koop je voor minder dan 2 euro een fles schoonmaakazijn van 5 liter. Daar kun je héél lang mee doen!

Het is ideaal voor het verwijderen van kalkaanslag, het ontstoppen van je afvoer en het verwijderen van nare geurtjes.

 

6. Vervang oude apparaten voor energiezuinige modellen

Ik snap dat het vervangen van je vriezer of afwasmachine een behoorlijke investering kan zijn. Maar sus jezelf door het feit dat keukenapparatuur wat ouder dan 10 jaar is, écht beter vervangen kan worden door nieuwe energiezuinige varianten. Binnen één jaar heb je je investering er al uit, want nieuwe apparatuur is energiezuiniger en dat bespaart je dus geld.

 

7. Koop een eierkoker en waterkoker

Ik kookte altijd mijn eieren en theewater door een pannetje water op het gas te zetten. Maar dit is helemaal niet energiezuinig, aangezien je best wat gas verbruikt. Elektriciteit is nog steeds goedkoper, dus loont het om een goedkope eierkoker en waterkoker te kopen. Bij Action koop je voor minder dan 10 euro een waterkoker. Niet mooi? Berg ‘m dan gewoon op in de keukenkast als je het niet nodig hebt.

 

8. Gebruik soda

Soda is echt een wonderproduct wat ook nog eens erg goedkoop is. Je kunt soda gebruiken om de ramen mee te zemen, het losweken van aangekoekte resten, het ontvetten van je pannen en het verwijderen van vlekken. Een pak soda koop al voor een euro bij de supermarkt.

 

9. Hergebruik oude handdoeken of T-shirts

Ben je je kledingkast aan het opruimen en van plan om oude T-shirts weg te gooien? Of heb je nog oude (bad)handdoeken waar je niks meer mee doet? Niet weggooien! Knip ze in vierkante stukken en gebruik ze als uitwasbare poetsdoeken.

 

10. Wees minder perfectionistisch

Tegenwoordig ‘moeten’ onze Nederlandse huizen altijd vreselijk schoon en opgeruimd zijn. Dus halen we dagelijks de stofzuiger er doorheen en wassen we onze kleding al na één keer gedragen te zijn. Als we allemaal wat minder perfectionistisch zouden zijn, besparen we veel water, elektriciteit en gas. Prettig bijeffect is dat we zelf ook meteen wat relaxter zijn 🙂.

 

 

 

.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips voor een leuke picknick met kinderen
Volgend artikelBespaar tijd met je huishouden en tuinwerkzaamheden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in