Het is geen geheim: baby’s en kinderen kosten handenvol geld. Daarom heb ik vandaag 20 budget tips voor kersverse ouders. Ideaal om allerlei kosten te kunnen besparen. Geld dat je voor de kleine opzij kunt leggen of kunt gebruiken voor noodzakelijke kosten voor je kind.
Table of Contents
Wat kost een kind?
Voordat ik mijn 20 budget tips voor kersverse ouders met je deel, laat ik je eerst zien wat een kind nou eigenlijk kost. Exacte cijfers zijn er niet, maar het NibudĀ gaat uit van de volgende cijfers om de kosten voor een kind te berekenen (uitgaande van een gemiddeld inkomen):
- 1 kind kost 17 % van je besteedbaar inkomen
- 2 kinderen kosten 26% van je besteedbare inkomen
- 3 kinderen kosten 33% van je besteedbare inkomen
- 4 kinderen kosten 40 % van je besteedbare inkomen
Al met al kun je ervan uitgaan dat je tussen de 80.000 ā 110.000 euro besteed aan je kind tot hij of zij de studie afgerond heeft.
De kosten beginnen al ruim voor de geboorte, want ineens moeten er allemaal babyspullen aangeschaft worden. Vaak moet een kamer omgebouwd of verandert worden en heb je als moeder kosten omdat je zwangerschapskleding nodig hebt. Natuurlijk kun je daarbij alles zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Wil je de kosten voor een babykamer beperken? Lees dan vooral mijn blogĀ met tips voor het inrichten van de babykamer met een klein budget.
20 Budget tips voor kersverse ouders
De kosten blijven zich opstapelen op het moment dat de baby geboren is. Gelukkig heb je ook dan nog voldoende mogelijkheden om op je budget te letten. Ik geef je daarom 20 budget tips voor kersverse ouders.
1. Koop niet veel babykleding vooruit
Kinderen en babies kunnen een enorme groeispurt maken. Het heeft dan ook weinig nut om heel veel kinderkleding vooruit te kopen. Heb je bijvoorbeeld een zomerbaby gekregen, wacht dan nog even met het aanschaffen van winterkleding. Daarnaast zul je waarschijnlijk ook veel babykleding krijgen als kraamcadeau, dus koop zelf niet al te veel kleding.
2. Kies voor unisex kleding
Zeker een aanrader als je nu al weet dat er nog een volgende baby gaat komen. Als je kiest voor unisex of neutrale babykleding maakt het niet uit welk geslacht je volgende kind gaat hebben. Lastig wordt het echter als je allemaal jurkjes in de kast hebt liggen en je volgende baby blijkt een jongetje te zijn. Met unisex kleding heb je dat probleem niet en kun je kleding gewoon doorgeven aan je volgende kind.
3. Dure babyschoenen? Niet nodig
Natuurlijk zijn sneakers in babymaat hartstikke schattig, maar het is een overbodige uitgave. Daarnaast zijn deze schoenen helemaal niet zo goed voor de tere voeten van je kleine. Wil je er zeker van zijn dat je baby snel en goed leert lopen? Laat hem of haar dan vooral veel blootvoets lopen. Als je kind buiten is en nog niet kan lopen kun je kiezen voor goedkope en vooral heel zachte schoenen die aanvoelen als een paar sokken.
4. Koop meubels die met je kind meegroeien
Ik schreef al eerder een blog over het kiezen van een meegroeibedĀ waarin je kind van baby tot puber kan liggen, maar er zijn meer mogelijkheden. Koop een commode die je later kunt gebruiken als gewone kast. Dat geldt ook voor de keuze van een kinderstoel. Kinderstoelen kun je ook gebruiken vanaf een paar maanden tot een paar jaar of zelfs langer. Dan heb je te maken met een eenmalige investering en kan je kind er jarenlang van genieten.
5. Koop luiers in bulk
Babykleding koop je liever niet veel op voorhand, dat ligt echter anders met luiers. Luiers heb je nu eenmaal nodig en veel ook. Dus maak gebruik van de aanbiedingen van Bol.com of Kruidvat en sla een voorraad luiers in als deze in de aanbieding zijn. Dat geldt niet alleen voor de kleinste maat, maar ook wat grotere maten kun je gerust al op voorraad hebben.
6. Altijd luiertas bij de hand
Dit lijkt niet echt een budget tip, maar kan je uiteindelijk wel heel wat geld besparen. Zorg ervoor dat je altijd een luiertas in de auto hebt liggen. In plaats van een luiertas kun je ook gewoon een tas in de auto leggen met daarin een extra setje kleren, luiers, babydoekjes en alle andere benodigdheden die je nodig zou kunnen hebben. Laat je de luiertas een keer thuis liggen, dan hoef je niet alle spullen los te kopen. Je hebt immers altijd een luiertas bij de hand.
7. Kies bij voorkeur voor borstvoeding
Als het maar even kan: kies dan voor borstvoeding. Niet helemaal low budget aangezien jij als moeder goed moet eten, maar nog steeds goedkoper dan kunstvoeding. Bovendien weet je zeker dat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Je hebt het ook altijd bij de hand en het is altijd op temperatuur.
8. Eerst testen dan kopen
Om sommige investeringen kom je niet heen. Wil je een goede kinderwagen, maar ben je niet zeker van je zaak? Ga niet af op de ervaringen van anderen, maar zorg er zelf voor dat je de kinderwagen test voordat je deze koopt. Wat voor de een prettig is, kan voor een ander heel anders ervaren worden. Een kinderwagen moet een eenmalige uitgave zijn waarmee je zo lang als mogelijk wilt genieten. Daarom is het noodzakelijk om vooraf zeker te zijn van je zaak.
9. Low budget babykamer inrichten
Ouders in spe stoppen vaak heel veel geld en energie in het inrichten van de babykamer. Een mooie babykamer hoeft echter geen bakken vol geld te kosten. Ook met een klein budget kun je een babykamer inrichten. Daarbij kun je helemaal werken naar jouw smaak en wensen.
10. Koop tweedehands
Heel veel babybenodigdheden kun je ook prima tweedehands kopen. Op de diverse weggeefhoeken worden dingen zoals een maxi cosi, kinderwagen, buggy, commode, box enz. Vaak ook nog eens voor niets weggegeven. Maak hier gebruik van en bespaar daarmee op je budget voor de complete baby uitzet.
11. Koop alleen noodzakelijke baby benodigdheden
Laat je niet gek maken door alle advertenties en blogs die je vertellen wat je allemaal nodig hebt. Zaken zoals bijvoorbeeld een luieremmer zijn niet nodig. Je kunt namelijk ook gewoon een emmer met deksel neerzetten. Deze leeg je gewoon elke avond en je hebt ook geen last van nare geuren. En dat geldt niet alleen voor een luieremmer, maar ook voor een flessensterilisator (meeste flessen kunnen in de vaatwasser), navelbandjes en nog veel meer. Natuurlijk hangt dit ook een beetje van jezelf af, wat je nu wel noodzakelijk en handig vindt en wat niet.
12. Vraag gratis babydozen aan
Maak gebruik van de mogelijkheid om gratis kennis te maken met nieuwe producten of gratis producten te krijgen. Hoe? Vraag de verschillende gratis babydozen aan. Je kunt een leuke babydoos aanvragen bij Babydump, Ouders van Nu, Kruidvat en nog een aantal andere winkels. Erg leuk en er zit altijd wel iets nuttigs bij. Bovendien is het gratis dus altijd leuk.
13. Speciale borstvoeding kleding
Heel leuk en zeker ook handig: maar koop niet direct een hele stapel borstvoeding kleding. De shirts zijn hartstikke makkelijk, maar wat als je maar korte tijd of zelfs helemaal geen borstvoeding kunt geven? De eerste twee weken zul je waarschijnlijk toch niet zo veel buitenshuis komen, tijd genoeg om erachter te komen of je de kleding wel handig vindt. Koop daarom maar 1 speciaal kledingstuk en kijk of dit bevalt.
14. Nieuwe kleren na bevalling
Het klinkt heel aanlokkelijk om direct na de bevalling weer nieuwe kleren te kopen. Je hebt immers lang genoeg met zwangerschapskleding gelopen. Toch kun je beter nog even wachten met de aanschaf van nieuwe kleding. Als je dan toch per se nieuwe kleding wilt kopen, kies dan voor comfortabele kledingstukken, zoals broeken met elastiek en niet al te strak zittende shirts.
15. Stel een cadeaulijst samen voor je kraamtijd
Altijd handig: maak een lijst met cadeautjes die je nog nodig hebt. Dan weet je kraamvisite precies wat ze kunnen kopen. Daarmee voorkom je ongewenste of dubbele cadeautjes en bespaar je tegelijkertijd weer in uitgaves die je anders zelf zou moeten doen. Varieer zo veel als mogelijk: dus van hele goedkope tot wat duurdere kraamcadeautjes.
16. Decoratie van de babykamer
Dat kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Hier kun je al veel besparen door voor tweedehands decoratie te kiezen. Daarnaast kun je je ook afvragen of je baby veel heeft aan allerlei decoraties en accessoires. Zijn de accessoires noodzakelijk of is het vooral bedoelt voor jou en om de kamer een leuke en gezellige uitstraling te geven? Hou er ook rekening mee dat je kind groter wordt en je niet wil dat hij of zij bepaalde decoratie in handen krijgt, omdat het misschien helemaal niet geschikt is voor je kind.
17. Kies voor witte kleding
Ja ik weet, witte kleding is hartstikke besmettelijk, aan de andere kant kun je deze kleding juist makkelijk en vooral goed schoonmaken. Wit katoen kun je namelijk wassen op 95Ā°, ideaal als je kleine een spuitluier heeft gehad bijvoorbeeld. Heb je kleding in allerlei leuke kleuren, dan kan het schoonmaken ervan nog wel eens problemen geven.
Ā 18. Koop maar 1 of 2 flessen voor de geboorte
De keuze in flessen in reuze, het heeft dus helemaal geen nut om een hele voorraad van flessen aan te leggen. Zorg ervoor dat je minimaal 1 en maximaal 2 flessen in huis houdt voor het geval dat borstvoeding niet lukt. Probeer dan eerst deze flessen uit. Lukt het echt niet met Ć©Ć©n van de twee flessen, dan kun je altijd nog overstappen naar een ander merk. Het zou zonde zijn als je op aanraden van andere moeders een hele stapel flessen hebt staan die je uiteindelijk niet nodig hebt.
19. Maak zelf babyvoeding
Niet direct nodig als de baby geboren is, maar wel alvast goed om erover na te denken. Zelf babyvoeding maken is niet alleen low budget, je weet precies wat je baby binnen krijgt. Bovendien is het helemaal niet moeilijk en kun je zelf variƫren in het aanbod.
20. Probeer babyspullen te lenen
Je hoeft werkelijk niet alles wat je nodig hebt te kopen. Vraag eens rond in je familie- en vriendenkring, misschien kun je bepaalde babybenodigdheden wel lenen. Misschien heeft je vriendin een box staan die ze momenteel niet nodig hebt die jij kunt lenen. Dat geldt ook voor een wieg of een wipstoel die je vaak maar korte tijd kunt gebruiken. Door te lenen kun je besparen op je budget.
Heb je nog een leuke aanvulling voor mijn 20 budget tips voor kersverse ouders?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
- Crystal Memories van Dooky: maak een DIY herinnering - 2 september 2024
- Op avontuur met Sophie de Giraf: hiermee houd je je baby urenlang bezig - 30 augustus 2024