Weet jij hoeveel kleedgeld gangbaar is? En vanaf welke leeftijd je kleedgeld kunt geven? Hoe ouders aan kleedgeld komen? Vandaag vertel ik je alles wat je moet weten over kleedgeld.
Table of Contents
Wat is kleedgeld?
Kleedgeld is geld dat je aan je kind geeft met de bedoeling dat het hiermee kleding koopt. Dit geld is een maandelijks afgesproken bedrag dat het kind krijgt van de ouder(s). Vaak wordt kleedgeld naast zakgeld gegeven, maar dat is ieders persoonlijke keuze.
Waarom het nodig is om je kind kleedgeld te geven
Natuurlijk is het geven van kleedgeld geen verplichting. Veel ouders doen dit echter wel. Het voordeel hiervan is dat kinderen al vroeg leren om te gaan met geld. Zij leren daarbij ook goede keuzes te maken. Wil een kind een duurder kledingstuk en is het kleedgeld niet voldoende, dan leert een kind keuzes maken. Soms kan dit opgelost worden door bijvoorbeeld aan te vullen met zakgeld of eigen spaargeld en soms moet een kind die ene leuke jas of jeans laten hangen, omdat je kind zich dat kledingstuk niet kan permitteren.
Hoe komen ouders aan kleedgeld?
Veel ouders rekenen kleedgeld gewoon bij het geld dat maandelijks nodig is. Sommige ouders kiezen er ook voor om het kleedgeld te betalen van de kinderbijslag. Hierdoor hebben de ouders geen extra lasten. De kinderbijslag wordt dan gewoon over drie maanden verdeelt. Je kunt dit ook opnemen in het familie budget, zodat je er altijd rekening mee houdt.
Vanaf welke leeftijd geef je kleedgeld?
Er zijn geen vaste regels wat betreft het geven van kleedgeld. Dat ligt aan je persoonlijke situatie en ook aan je kind. De meeste ouders kiezen ervoor om hun kind vanaf de leeftijd van 12 jaar kleedgeld te geven. Dat heeft allemaal te maken met het feit dat het kind dan naar de middelbare school toegaat en meer verantwoordelijkheid krijgt. Wil je jouw kind iets eerder of later kleedgeld geven, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Zolang jij en je kind er zich goed bij voelen moet je het op je eigen manier doen.
Hoeveel kleedgeld moet je geven?
Ook hier geldt weer dat er geen regels zijn. De meeste ouders kiezen er echter voor om hun kind 50 euro per maand kleedgeld te geven. Dit kan eventueel bijgesteld worden naar boven naarmate het kind ouder wordt. Daarnaast is het ook een beetje afhankelijk van hetgeen je kind van het kleedgeld moet betalen. Moet je kind echt alle kleding inclusief sokken en ondergoed zelf betalen of niet? Moet je kind behalve kleding ook andere dingen voor zichzelf bekostigen? Praat er samen met je kind over, maar leer hem/haar ook reëel te zijn.
Leestip: Ontdek hoeveel kleedgeld deze moeder aan haar dochter geeft
Wat moet een kind kopen van kleedgeld?
Zoals de naam al aangeeft is kleedgeld primair bedoelt om er kleding en schoenen van te kopen. Sommige ouders maken met hun kind echter ook de afspraak om er nog veel meer van te betalen. Denk daarbij aan cadeautjes voor anderen, uitgaan, accessoires en tassen. Wat je kind van kleedgeld moet kopen en wat jij als ouder zelf betaalt kun je onderling afspreken. Dan weet je kind waar het aan toe is en kan het leren omgaan met een bepaald budget.
Afspraken maken over kleedgeld met je kind
Een kind heeft duidelijkheid nodig. Als je kind eenmaal kleedgeld krijgt raakt het eraan gewend. Het is dus belangrijk om een aantal afspraken te maken.
– Spreek een vaste dag af dat je kind kleedgeld krijgt
– Maak duidelijk welk bedrag je kind krijgt
– Spreek af wat je kind van kleedgeld moet bekostigen
– Welke dingen jij wel blijft betalen
– Wat je kind kan doen om eventuele tekorten aan te kunnen vullen
Tips om kind goed om te leren gaan met kleedgeld
In het begin kan het lastig zijn voor je kind om goed uit te komen met kleedgeld. Juist daarom is het belangrijk om je kind goed te leren omgaan met kleedgeld. Dit kun je onder andere doen met onderstaande tips:
Leer je kind al vroeg omgaan met geld
Dat kan al ruim voordat je kind kleedgeld krijgt. Heeft je kind kleding nodig? Geef hem of haar dan een bepaald bedrag en laat je kind hiervan kleding kopen. Begeleid je kind met het uitzoeken van kleding. Dit kun je al doen vanaf een leeftijd van 9 – 10 jaar.
Leer je kind keuzes maken
Laat je kind zien dat er soms ook alternatieven zijn voor bepaalde kledingstukken die goedkoper zijn. Leer je kind ook dat het kopen van tweedehands kleding echt geen schande is en dat je kind daardoor best veel kan besparen.
Maak je kind attent op de sale
Een aantal keer per jaar wordt sale gehouden. Het is goed om je kind hierop te attenderen. Soms is het ook handig om met het kopen van bepaalde kledingstukken te wachten tot de uitverkoop.
Leer je kind te sparen
Het is goed om een kind al vroeg te leren sparen. Zo leert je kind uitgaves en onnodige aankopen te beperken en te sparen voor een kledingstuk dat misschien een stuk duurder is.
Kwaliteit boven kwantiteit
Niet altijd speelt alleen de prijs een rol. Leer je kind kritisch te zijn als het gaat om de aanschaf van nieuwe kleding. Soms is het beter om die ene dure jeans te kopen, in plaats van een goedkope variant. In sommige gevallen is goedkoop namelijk duurkoop.
Afspraak is afspraak
Dat kan een hele lastige zijn, vooral als je ziet dat je kind een bepaald kledingstuk echt heel graag wil hebben. In sommige gevallen kun je hier een uitzondering op maken en bijspringen, maar doe dit niet te vaak. Anders leert je kind niet dat afspraak afspraak is en zal je kind niet goed om leren gaan met geld. Er is immers altijd een ouder die bij wil springen.
Laat je kind fouten maken
Als je kind net kleedgeld krijgt zal hij/zij zo nu en dan fouten maken. Kleedgeld dat niet voldoende is. Kleding die gekocht wordt komt niet overeen met jouw smaak of keuze. Maak er geen te groot punt van en laat je kind leren van de gemaakte fouten.
Uitgaves beheren
Leer je kind vanaf het eerste moment om uitgaven en inkomsten in een overzicht bij te houden. Dan ziet je kind direct hoeveel het nodig heeft en waar het geld aan uitgegeven wordt. Ook dit komt later als volwassene zeker van pas.
Krijgt jouw kind kleedgeld? Zo ja, hoeveel en vanaf welke leeftijd?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
[…] Kleding/kleedgeld voor de kinderen […]
[…] je kind bijvoorbeeld zelf kleding aanschaffen, dan kun je naast het zakgeld ook kleedgeld aan je kind […]
[…] Kleedgeld […]
[…] tieners zoeken in de zomervakantie een baantje om wat bij te verdienen. Soms omdat het kleedgeld of zakgeld niet genoeg is, soms uit noodzaak om bij te dragen aan de kosten thuis en soms gewoon om […]