Wanneer de zomervakantie weer is aangebroken, beginnen mijn kinderen direct met het vragen naar het nieuwe schooljaar. Zo wordt er standaard gevraagd naar een nieuwe schooltas (van een duur merk dus) en al ingepland wanneer we gaan shoppen voor een Back-to-school outfit.
Voor kinderen is de eerste dag of week van een nieuw schooljaar natuurlijk erg belangrijk. Hoe ouder ze worden, hoe meer belang ze hechten aan wat ze mee naar school krijgen en hoe ze eruitzien. Niet zo gek natuurlijk dat kinderen, en dan dus vooral tieners, hun comeback op school goed willen voorbereiden.
Voor ouders kan dit echter ook stress met zich meebrengen. Want niet iedereen kan of wil overal ‘ja’ op zeggen. Een nieuwe schooltas van Fjällräven of Kipling kost al snel 100 euro. En voor een Mepal broodtrommel met beker betaal je minimaal 25 euro. Op de middelbare wordt het al helemaal duur. Opeens hebben ze een laptop nodig (nee, géén goedkope Chromebook) en schotelt de school je een flinke lijst met verplichte materialen voor.
Hoe zorg je ervoor dat je met een klein budget toch goed voorbereid het nieuwe schooljaar van je kind ingaat? En dat je kind nog tevreden is ook? Ik heb een aantal bespaartips die je helpen om back-to-school zo leuk, maar goedkoop mogelijk te maken!
Table of Contents
Ga op tijd schoolspullen kopen
Schoolspullen worden niet goedkoper naarmate de tijd dringt. Nee, als het eenmaal augustus is, zijn er zo goed als geen betaalbare schoolspullen meer te krijgen. In juni en juli heb je nog genoeg keuze, dus zorg ervoor dat je aan het begin van de zomervakantie de inkopen doet. Naast dat je in deze periode nog een ruime keuze hebt, levert het je ook nog eens de rust op dat je ‘klaar’ bent voor dit jaar.
Koop pennen, schrijfblokken en stiften in de aanbieding
Gedurende het hele schooljaar zijn er vaak aanbiedingen bij Action of Kruidvat waarbij je goedkoop stiften, pennen en schrijfblokken kan kopen. Denk dus vooruit als je deze aanbiedingen tegenkomt. Je weet dat je komend schooljaar weer nieuwe stiften nodig hebt. Dus zijn ze in februari in de reclame? Koop ze dan alvast en leg ze opzij voor later dat jaar. De avond vóór de eerste schooldag zul je jezelf dankbaar zijn dat je die stiften al veel eerder gekocht hebt 😊.
Goedkope lunch maaltijden
Misschien heb je het geluk dat je kind een continurooster heeft en dus gratis mag overblijven. Zo niet, dan mag je ook nog meer dan 100 euro per jaar aan overblijfkosten betalen. Om het overblijven een beetje betaalbaar te houden, kan ik je deze goedkope lunch ideeën aanbevelen:
- Koop geen dure pakjes drinken, maar vul de drinkbeker met ranja, water of met aangelengd vruchtendrank
- Geef je graag een koekje of snoepje mee? Doe dan zelf wat lekkers in de broodtrommel, koop dus geen voorverpakte kleine zakjes snoep of koek.
- Voeg goedkoop fruit toe. Een banaan of appel kost veel minder dan een half bakje frambozen of bramen.
- Gebruik de restjes van de avond ervoor. Heb je pasta gemaakt de avond ervoor en nog wat over? Kinderen zijn dol op koude pastasalade in hun lunchbox. Je houdt de lunchtrommel koud door een plastic vrieselement in te doen.
Huur een laptop van school
In de meeste gevallen heeft de middelbare school een samenwerkingsverband met een verhuurder/verkoper van laptops. Huren is vaak goedkoper dan wanneer je zelf een laptop aanschaft. Vanuit de overheid of gemeente wordt namelijk een deel van de huur vergoed, terwijl je bij een aankoop van een laptop geen subsidie krijgt.
Een ander groot voordeel is dat er ook meteen een diefstal-en schadedekking is inbegrepen. Op deze manier kom je niet voor onverwachte hoge kosten te staan en weet je iedere maand waar je aan toe bent. Uit eigen ervaring weet ik dat een beeldscherm of toetsenbord snel kapot kan gaan 😐.
Waar je dus normaal altijd duurder uit bent als je iets huurt i.p.v. koopt, gaat die vlieger niet op voor laptops op school.
Koop tweedehands schoolboeken
Schoolboeken zijn behoorlijk aan de prijs als je ze nieuw aanschaft. Terwijl er ieder jaar zoveel tweedehands schoolboeken op de markt komen die nog van prima kwaliteit zijn. Neem eens een kijkje op Bookmatch.nl of Gebruikteschoolboeken.com. Dit scheelt je minimaal 60% op de nieuwprijs van studieboeken.
Oja, vergeet zeker ook niet je eigen schoolboeken te verkopen op internet. Je zult er niet heel veel geld voor terugkrijgen, maar het is altijd meer dan wanneer je ze in de kast laat versloffen. En met dat verdiende geld kun je weer ‘nieuwe’ tweedehandse boeken kopen voor het volgende schooljaar.
Werk samen met andere ouders
Om de kosten van overblijven of buitenschoolse opvang laag te houden, kun je ook samenwerken met andere ouders. Misschien kan je kind een aantal dagen per week bij zijn beste vriendje of vriendinnetje blijven lunchen. Op de andere dagen kun je het omdraaien en neem jij deze kinderen mee naar jouw huis voor een lekkere lunch.
Naast dat het erg gezellig is voor de kinderen om samen met vrienden te lunchen thuis, besparen jullie beiden op de overblijfkosten. Hetzelfde geldt voor opvang na schooltijd, al moet je daar wel voor zorgen dat je goede afspraken maakt met elkaar. Het is tenslotte een stuk lastiger om incidentele opvang na schooltijd te regelen, terwijl dat bij het overblijven wel mogelijk is.
Struin ‘gratis’ website af voor gratis spullen
Op Facebook zijn veel besloten groepen waar je gratis (school)spullen kunt vinden. Er zijn genoeg mensen die hun schoolboeken, tassen, fietsen en zelf computers gratis aanbieden via deze groepen. Het is ook aan te raden om de ‘gratis’ websites in de gaten te houden. Websites als Gratisproducten247.nl posten vrijwel alle actuele gratis acties die er zijn op internet en waar je gratis producten kunt aanvragen.
Dikke kans dat je gratis pennen, boeken of andere handige spullen kunt scoren voor je kind. Ook worden er vaak kortingscodes en gratis proefperiodes van streamingdiensten aangeboden. Bijvoorbeeld gratis maand Storytel of Bookbeat waarbij je gratis online boeken en tijdschriften kunt lezen.
Op tijd naar de Kringloopwinkel
De laatste jaren is een bezoek aan de kringloopwinkel populairder geworden. Er is namelijk zoveel te vinden en dat tegen aantrekkelijke prijzen. Als je schoolspullen zoekt, is het wel van belang dat je een beetje vroeg in het seizoen naar de winkel gaat.
Ga dus niet half augustus, want dan zul je nog weinig Bosatlassen en rugzakken vinden. Kies een moment eerder in het jaar, bijvoorbeeld in de lente. Er zijn dan vaak afgestudeerden of schoolverlaters die hun schoolspullen wegbrengen, omdat ze die niet meer nodig hebben.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek MGA’s Miniverse Make It Mini Spa – perfect voor jonge spa-fans - 3 december 2024
- 6x de leukste VTech cadeautips voor de feestdagen - 23 november 2024
- Review: DEPLAY Kindertablet – leerzaam en leuk cadeau voor kinderen - 22 november 2024
Handige tips!
Heel fijn dat je tips geeft voor mensen met een klein budget. Zo zie je dat je met ook weinig middelen toch voor een leuke start kunt zorgen.
Zeker handige tips om al die dure spullen laag te houden kwa kosten