gefeliciTAART.nl - Black Friday

Ben jij in een tijd waarin alles duur wordt ook op zoek naar een manier om te besparen? Je kunt nu besparen op stroom dankzij zonnepanelen. Ontdek alles wat je wil weten over de besparing en subsidies op zonnepanelen.

 

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben eigenlijk twee functies: je bespaart op de kosten voor stroom (energiebesparing) en tegelijkertijd help je mee aan het doel om Nederland duurzamer te maken. De zon levert namelijk gratis energie die door de zonnepanelen omgezet wordt. Dit is veel duurzamer dan het opwekken van stroom door het verbranden van fossiele brandstoffen.

 

Besparen op stroom dankzij zonnepanelen

Alhoewel de aanschaf van zonnepanelen een hele investering is levert het uiteindelijk toch heel wat besparingen op. Dat komt omdat de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 10 jaar is bij normaal verbruik. Natuurlijk ligt dit aan het verbruik en het aantal panelen dat geplaatst wordt. Hoe meer (en groter) panelen hoe meer opbrengst je hebt. Houdt er wel rekening mee dat er in de zomer meer opgeleverd wordt dan in de winter.

Naast het feit dat de zonnepanelen je direct een besparing opleveren wat stroomverbruik betreft, zijn meer manieren om geld terug te verdienen als je kiest voor het plaatsen van zonnepanelen. Hierdoor wordt de investering veel minder hoog en wordt het zelfs voor mensen met minder budget haalbaar.

 

Gemeentelijke en provinciale subsidies

Een eerste mogelijkheid om een deel van je investering terug te krijgen is door gebruik te maken van gemeentelijke en provinciale subsidies. Deze regeling past binnen het plaatje van de overheid om de overstap te maken op zonne-energie. Hoeveel subsidie je kunt krijgen verschilt per gemeente. In sommige gevallen krijg je een bepaald percentage terug, in andere gevallen gaat het om een vast bedrag.

De subsidies zonnepanelen 2023 zien er net iets anders uit, omdat vanaf 1 januari begonnen wordt met het afbouwen van de subsidie. Toch is het nog steeds rendabel om een investering in zonne-energie te doen.

 

BTW terugvragen

Naast de mogelijkheid om via je gemeente geld terug te krijgen, kun je ook via de Belastingdienst geld terugkrijgen. Dat gaat via de BTW teruggave. Dat is eigenlijk alleen iets voor ondernemers, maar omdat jij energie terug levert aan het energiebedrijf wordt je gezien als ondernemer. Het is even wat uitzoekwerk en wat administratieve rompslomp, maar als je echt wil besparen op zonnepanelen, dan is dat een echte aanrader.

 

Besparen op de plaatsing van zonnepanelen

Waren zonnepanelen een aantal jaar geleden nog hartstikke duur, omdat ze schaars waren, tegenwoordig worden deze veel meer geproduceerd waardoor de aanschafprijs enorm gedaald is. Dat zorgt er ook voor dat het goed is om vooraf de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Houd bij het vergelijken ook rekening met de volgende aspecten:

  • Hoe groter de panelen hoe meer opbrengst, maar de kosten voor grotere panelen liggen vaak ook hoger
  • Vaak scheelt het in prijs als je kiest voor een lokaal bedrijf (minder transportkosten)
  • Als je handig bent kun je misschien zelfs al wat voorwerk doen, waardoor je bespaart op de kosten. Denk daarbij aan het schoonmaken van het dak, snoeien van omliggende bomen die zonlicht beperken en bijvoorbeeld meehelpen bij de plaatsing zelf

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWaarom je juist in deze tijd voor een groendak zou moeten kiezen
Volgend artikelProef De Betovering deze herfstvakantie

8 REACTIES

  1. Wij maken echt optimaal gebruik van de panelen. Min mogelijk wasjes buiten de zonne uren en vaatwasser overdag aan ipv in de nacht!

  2. Op dit moment hebben wij 21 zonnepanelen, maar denken nu aan een verticale windturbine. ’s Nachts schijnt de zon wel, maar niet aan onze kant van de wereld ;-D
    Dus met de Nederlandse wind heb je dan ook als het donker is stroom.
    Een accu is het daaropvolgende plan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in