gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een baby kost handen vol geld. Gelukkig kun je makkelijk besparen op de kosten voor de verzorging van je baby, zonder dat deze iets tekort komt.

 

Zoveel kost een baby in het eerste levensjaar

Volgens het CBS geven ouders voor het eerste kind ongeveer 10.000 euro per jaar uit. Een hele hoop geld, maar een baby brengt ook heel veel kosten met zich mee. Denk daarbij aan de babyuitzet, de babykamer, kleding, verzorging en voeding. Hier zitten ook eenmalige kosten bij zoals de aanschaf van een kinderwagen, Maxi Cosi, autostoel, box, flesjes en dat soort dingen. De precieze kosten hiervan vind je bij Nibud.

Een behoorlijk bedrag en voor velen (bijna) niet haalbaar. Gelukkig kun je als ouder in spe op best veel dingen besparen. Je kunt bijvoorbeeld de kinderkamer met een klein budget inrichten. Daarnaast bespaar je op zaken als je kiest voor tweehands in plaats van nieuw.

Leestip: Algemene budget tips voor kersverse ouders

 

 

Besparen op de kosten voor de verzorging van je baby

De kosten voor de verzorging van je baby kunnen behoorlijk oplopen. Dat komt onder andere door luiers die nogal in de papieren kunnen lopen. Maar ook (overbodige) producten zorgen voor veel kosten.

 

Besparen op de kosten van babyvoeding

De goedkoopste manier om je baby te voeden is kiezen voor borstvoeding. Borstvoeding is niet alleen goedkoop, je hebt het altijd bij de hand (als moeder zijnde) en het is altijd op temperatuur. Daarbij is borstvoeding zo ingesteld dat het precies datgene bevat wat je kind daadwerkelijk nodig heeft. Het is zelfs zo dat het speeksel van je baby een bepaald signaal afgeeft aan de borst, waardoor de samenstelling van de moedermelk kan veranderen. Hierdoor kan precies voldaan worden aan de behoefte van je kind, ook als het bijvoorbeeld ziek is.

Niet iedere moeder kan of wil borstvoeding geven. Flesvoeding zal meer kosten dan borstvoeding, maar ook hierop kun je besparen. Hou daarvoor de aanbiedingen in de gaten wat de voeding zelf betreft. Voor de aanschaf van flessen kun je ook de lokale aanbiedingen van onder andere Kruidvat en Trekpleister in de gaten houden. Geen idee of je voor plastic of glas moet gaan? Hier ontdek je alles over de voor- en nadelen van een plastic en glazen babyfles.

Verder worden voor kunstvoeding vaak onnodige dingen aangeschaft. Producten die veel geld kosten en achteraf helemaal niet nodig zijn. Denk daarbij aan een fleswarmer (fles kun je ook verwarmen in magnetron of in een pan met water), melkpoederdoosje en een sterilisator. Koop ook niet te veel flessen en speentjes. Grote kans dat je baby de voorkeur geeft aan een andere speen en dan blijf je met een voorraad zitten.

 

Besparen op de kosten van verzorgingsproducten

Als moeder in spe wil je alleen het beste voor je baby. Niet zo gek dus dat je van alles en nog wat in huis haalt om de baby optimaal te verzorgen. Echter dit kan een behoorlijke aanslag zijn op je uitgaven. Bovendien worden heel vaak producten aangeraden die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt (achteraf). Dus hoe kun je besparen op verzorgingsproducten voor je baby?

In eerste instantie kun je besparen door verzorgingsproducten op de wensenlijst voor je kraambezoek te zetten. Daarnaast moet je aanbiedingen in de gaten houden en bij een scherpe aanbieding direct (in bulk) kopen. Verder zijn producten als babymassageolie, babyshampoo en andere producten voor babyharen overbodig. De haren van je baby hebben voor de verzorging namelijk helemaal geen shampoo nodig. Producten zoals gel en haarlak zijn voor baby’s ook helemaal niet nodig.

Let wel: voor een baby met kroeshaar kan het wel noodzakelijk zijn om iets meer producten voor de verzorging aan te schaffen.

 

 

Besparen op de kosten van luiers

De grootste kostenpost voor de verzorging van baby’s zijn luiers. In het eerste jaar heb je ongeveer 2.500 wegwerpluiers nodig. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hierop te besparen. Vraag bijvoorbeeld aan de kraamvisite of ze een pak luiers willen geven als cadeau (geef verschillende maten aan, zodat je voorlopig genoeg voorraad hebt).

Sowieso kun je besparen door geen luieremmer aan te schaffen. Een luieremmer is vooral een hebbedingetje, maar voor veel ouders achteraf alleen een extra kostenpost. Je kunt de luier na het verschonen verpakken in een groot boterhamzakje voor de geur en dan bij het afval doen.

Verder zou je kunnen overwegen om de overstap te maken van wegwerpluiers naar wasbare luiers. Je betaalt eenmalig investeringskosten en kunt de luiers gewoon elke keer opnieuw gebruiken. Wasbare luiers zijn een duurzaam alternatief voor wegwerpluiers en steeds meer ouders ontdekken de vele voordelen van wasbare luiers.

Wil je toch gewoon wegwerpluiers blijven gebruiken? Dan is vergelijken een must. Je doet dit eenvoudig en snel hieronder. Vul de gewenste maat, type en merk in en je ontdekt waar je het voordeligst wegwerpluiers kunt kopen.
Aangeboden door: Luieraanbiedingen.nl

Zoals je ziet kun je op de kosten voor de verzorging van de baby behoorlijk besparen. Heb jij nog een aanvullende tip? Deel deze dan gerust in de comments.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel7 Tips om kinderschoenen netjes te houden
Volgend artikel5 Dingen die moeders stiekem doen

4 REACTIES

  1. Ik verblijf nu in het babyhuis in dordrecht met 8 andere moeders met hun baby , wij verblijven hier totdat we een eigen woning hebben

  2. Deze tips zijn handig! Wij hadden voor de geboorte van ons zoon ook alle tips opgeschreven. Ook hadden wij wat verzorgingsproducten gekocht. Het bleek toch dat ons zoontje een sensitieve huidje heeft, dus doekjes, luiers en zeep moest allemaal vervangen worden 🙈 Ongelukkig lukte borstvoeding niet (al wou ik het heel graag), maar wij zijn blij dat ons zoontje gezond en gevoed is 😊

  3. Inderdaad een besparende tips bedankt daarvoor😊 helaas voor mij is het te laat maar wie weet zeker onthouden voor de volgende hihi😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in