gefeliciTAART.nl - Black Friday

Kinderen vinden niets zo leuk en spannend als hun verjaardag! Maar een kinderverjaardag kan ook handen vol geld kosten, vooral als familie en vriendjes en vriendinnetjes komen. Een budgetproof kinderfeestje organiseren? Zo doe je dat! Met tips voor een onvergetelijke kinderverjaardag.

 

Kinderverjaardag vieren

Hoe ouder je kind wordt hoe groter de kans dat je kind zijn of haar verjaardag uitbundig wil vieren. Dat is niet zo gek, want klasgenootjes doen dit ook. Voor de meeste kinderen geldt dat ze vanaf hun 4e verjaardag een kinderfeestje mogen geven. Sommige ouders wachten nog iets langer en geven het eerste kinderfeestje vanaf de basisschool, als het kind 6 jaar wordt.

Leestip: Zo organiseer je een stressvrije kinderverjaardag

 

Budgetproof kinderfeestje organiseren, zo doe je dat

Tegenwoordig pakken ouders groots uit als het gaat om kinderfeestjes. Bij voorkeur wordt de hele klas uitgenodigd en wordt naar de dierentuin, pretpark of het zwembad gegaan. Dat zorgt ervoor dat een kinderfeestje honderden euro’s kost. Geld dat niet elke ouder heeft en zeker niet voor een kinderverjaardag.

Gelukkig zijn er ook manieren om een budgetproof kinderfeestje te organiseren. Een feestje waarbij je kind net zo veel geniet, maar jij alleen een fractie van het eerder genoemde budget kwijt bent.

 

1. Stel een lijst op met wensen en wat je daarvoor nodig hebt

Als eerste maak je een lijst met daarop de wensen en benodigdheden. Wordt het feestje thuis gevierd? Gaan jullie buitenshuis vieren? Hoeveel kinderen worden uitgenodigd? Hoe zit het met decoratie, eten en drinken? Wil je nog iets meegeven als traktatie? Hoe zit het met een taart? Wat heeft je kind zelf in gedachten?  Zijn er nog extra dingen die je nodig hebt (vervoer, wegwerpservies…).

 

2. Stel je budget vast

Voordat je aan de slag kunt om alles in huis te halen moet je eerst goed kijken naar het beschikbare budget. Heb je 50 euro over of 100 euro? Dat heeft namelijk invloed op wat je kunt doen en kopen. Ook bepaalt het budget hoeveel kinderen er op het feestje mogen komen. Je kunt ook denken aan een budget per persoon. Voor 5 euro per persoon kun je al heel veel leuke dingen doen en er een onvergetelijke verjaardag van maken.

 

3. Beperk het aantal kinderen

Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Helaas betekend dat ook: hoe meer kinderen er komen hoe duurder een feestje wordt. Beperk daarom het aantal kinderen. Nodig bijvoorbeeld echt alleen de beste vrienden en vriendinnen van je kind uit.

 

4. Verjaardag thuis vieren

Bij veel kinderen leeft het idee dat je een verjaardag niet thuis hoeft te vieren. Maar er is niets mis met een kinderfeestje thuis. Thuis heb je tal van mogelijkheden om de kinderen te vermaken, heb je alles bij de hand en bespaar je op de kosten. Budgetproof kinderfeestje vieren dus! Om het thuis gezellig te maken kun je bijvoorbeeld deze 5 indoor spelletjes spelen met de kinderen. Of organiseer een knusse filmmiddag of avond. Of organiseer zelf een leuke knutselmiddag of workshop. Dat hoeft helemaal niet zo professioneel, belangrijk is dat de kinderen lol hebben met elkaar.

Andere tips voor budgetproof kinderfeestje thuis:

 • Bouw tenten in de kamer
 • Laat de kinderen cupcakes of koekjes versieren
 • Knutsel in een bepaald thema
 • Organiseer een wellness dagje voor meiden (leuke kapsels maken, nagels lakken, opmaken)
 • Speel bordspelletjes met elkaar
 • Geef een verkleedfeestje (in een bepaald thema)
 • Teken- of kleurwedstrijd

Budgetproof kinderfeestje organiseren zo doe je dat cupcakes versieren

5. Kinderverjaardag buiten vieren

Vooral in de zomer is niets zo leuk als de verjaardag buiten te vieren. En buiten kan gewoon in je eigen tuin of de speeltuin om de hoek zijn. Je kunt dan leuke spelletjes verzinnen, zodat de kinderen zich niet gaan vervelen. Of organiseer een waterpistool gevecht (waterpistooltjes kun je heel goedkoop scoren bij de Action). Of zet een zwembad op en laat de kinderen in het water genieten (zorg wel voor voldoende toezicht, want een ongeluk is zo gebeurd).

Andere ideeën voor budgetvriendelijke kinderverjaardag buiten:

 • Ga naar een park voor een picknick
 • Maak een spannende (bos)wandeling, waarbij je de kinderen zo nu en dan een opdracht geeft
 • Ga naar het strand om daar te genieten en zorg dat je wat leuke activiteiten achter de hand hebt, bijvoorbeeld wie bouwt het mooiste zandkasteel, wie vindt de mooiste schelp enz.
 • Voor kleintjes is een kabouterpad leuk voor ouderen een speelbos
 • Zet een leuke speurtocht uit in en rondom het huis (in de wijk)

Budgetproof kinderfeestje organiseren zo doe je dat kinderfeestje buiten

 

6. Budgetproof verjaardag decoratie

Niets zo leuk als een mooi versierde kamer. Alhoewel decoratie bij Action en Hema niet zo veel kost, kan het toch net te veel voor jouw portemonnee zijn. En het is ook zonde, want veel decoratie gaat maar eenmalig mee. Wil je besparen op de verjaardag decoratie? Kijk dan eens op weggeefhoeken. Vaak geven ouders feestartikelen van hun kind weg. Daarnaast kun je overwegen om zelf decoratie te maken, zoals een bord met verjaardagswensen, slingers en confetti. Of ga voor duurzaam: koop decoratie die jarenlang meegaat en waarbij je maar eenmalig een uitgave hebt. Denk daarbij aan stoffen slingers en uitwisbare borden voor een persoonlijke verjaardagswens.

 

7. Budgetvriendelijk eten en drinken op kinderverjaardag

Kinderen lijken soms onverzadigbaar. Dat is niet gek, want ze verbruiken ontzettend veel energie als ze spelen, rennen en springen. Daar moet je op een verjaardag dus goed rekening mee houden. Zorg voor voldoende drinken, eten en snacks. Kinderen zijn gelukkig snel tevreden en nemen genoegen met huismerken (snacks). Wat eten betreft hoef je het ook niet zo moeilijk te maken. Patat, pizza of pannenkoeken zijn helemaal goed. Maak deze bij voorkeur zelf, want dat scheelt weer in kosten. Drinken kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wil.

Een belangrijk onderdeel van een verjaardag is de verjaardagstaart. Deze kun je kant-en-klaar halen bij de supermarkt. Ga dan vooral vroeg of juist laat en kijk of je een afgeprijsde taart kunt kopen. Bij Jumbo krijg je bovendien korting als je taart koopt voor een jarige. Wil je een persoonlijke taart? Dan is het voordeliger om zelf de keuken in te duiken. En nee, je hoeft geen keukenprinses te zijn. Een kind is echt heel snel tevreden en zal bewondering hebben voor elke taart die je maakt, vooral als deze lekker smaakt.

En onthoud: hoe langer de verjaardag duurt, hoe meer snacks en drinken er doorheen gaat! Beperk dus de lengte van het feestje!

 

 

Extra tips voor budgetproof verjaardag

Sommige ouders moeten echt de eindjes aan elkaar knopen en een verjaardag vieren past gewoon compleet niet in het haalbare budget. Gelukkig zijn er diverse stichtingen die ouders kunnen helpen, zodat het kind alsnog een onvergetelijke verjaardag kan hebben. Kijk vooral in je eigen omgeving en online of je in aanmerking komt hiervoor. Een goed voorbeeld hiervan is Stichting Jarige Job.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelMijn kind werd geplaagd omdat hij geen merkkleding droeg
Volgend artikelDit zijn de leukste zomerschoenen voor vaders

9 REACTIES

 1. Als we geen vervoer hebben, kun je ouders vragen hun kinderen naar het verjaardagsfeestje te brengen en ze later op te halen.

 2. het allertofste feestje ooit was het taartenfeest: speurtocht met onderweg allerlei ingredienten te verdienen om aan het einde je eigen taart (vlaaibodem) te versieren. eerst zoveel opeten als je op kunt, daarna: food fight! is inmiddels een familietraditie in onze familie voor iedereen die 8 wordt…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in