gefeliciTAART.nl - Black Friday

Geef jij ook elk jaar weer teveel uit en wil je daar verandering in brengen? Met deze tips voor budgetteren als basis voor je uitgaven.

 

Geef jij ook teveel uit en wil je daar verandering in brengen?

We kennen het allemaal wel, stiekem geven we soms te veel uit en daar willen we graag verandering in brengen. Elk jaar wanneer we weer in de decembermaand belanden, beseffen we hoeveel we dat jaar hebben uitgegeven en dat het volgend jaar allemaal wel een tandje minder zou mogen. Als jij het ook zat bent om elk salarisstrookje een stukje maand over te houden, heeft gastblogger Richard de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet die de opzet vormen voor een stevige en solide basis van je budget.

Leestip: 10 Budgettips voor alle ouders

 

Budgetteren als basis voor je uitgave: hoe werkt dat precies?

Nog voor we beginnen met budgetteren, is het belangrijk om duidelijk te scheppen. Een vuistregel welke hierbij zou kunnen helpen is de 50-30-20 regel. Dit houdt in dat van alle inkomsten 50% mag worden gebruikt voor noodvoorzieningen. Maar wat wordt dan precies verstaan onder noodgevallen? Dit zijn echt enkel en alleen de eerste levensbehoeftes.

Onder deze 50% vallen dus in de meeste budgetten je hypotheek/huur, boodschappen, medicijnen en tegenwoordig zelfs je telefoon. Zo zie je maar dat budgetteren door de jaren heen kan veranderen, want 20 jaar geleden was het nog ondenkbaar dat een telefoon tot de eerste levensbehoeftes zou behoren.

Leestip: 21 Tips om te besparen op de kosten van je boodschappen

Dan komen we aan bij de 30%. Deze is gereserveerd als een soort van besteedbaar inkomen. Dit besteedbaar inkomen kan bestaan uit de niet-noodzakelijke dingen,  waarvan je zelf wel geniet. Goede voorbeelden hiervan zijn je seizoenkaart voor je favoriete voetbalclub, nieuwe kleding of die mooie nieuwe televisie waar je al een tijd voor aan het sparen bent.

Tenslotte reserveer je 20% van de inkomsten voor de toekomst. Dit kan zijn dat je dit deel van de inkomsten opzij zet op een spaarrekening of als er schulden zijn dat je deze dan gebruikt om van je schulden af te komen.

Budgetteren als basis voor je uitgaven boodschappen

Mag ik het zelf bepalen?

Deze percentages kunnen natuurlijk flexibel naar eigen inzicht en portemonnee worden ingedeeld. Echter, de essentie van de regel blijft in alle gevallen hetzelfde voor een effectieve werking ervan. Zo is het van belang dat het grootste gedeelte wordt gebruikt voor het betalen van de eerste levensbehoeften (mits je salaris toereikend genoeg is om meer leuke dingen te doen of te sparen). Daarnaast is er altijd een vast percentage gerekend voor of sparen of schulden afbetalen. Dit geeft nou eenmaal meer financiële ruimte en is daarom van groot belang.

 

Is budgetteren moeilijk?

Budgetteren lijkt op het eerste gezicht misschien moeilijk, maar in de praktijk blijkt dat het vaak makkelijker is dan gedacht. Helemaal als er gebruikt wordt gemaakt van een vuistregel zoals hierboven omschreven. Je kunt dit simpelweg in een overzichtelijk Excel document uitrekenen en bijhouden. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met een eerste kolom te maken met inkomsten en daartegenover een kolom met uitgaven.

Het is vanzelfsprekend dat we de kolom met uitgaven zo kort mogelijk willen houden en de lijst met inkomsten zo lang mogelijk. Echter, begint goed budgetteren met een strak en eerlijk overzicht. Daarom is onze eerste echte tip: wees eerlijk en transparant naar jezelf toe. Het is namelijk makkelijk om jezelf voor de gek te houden. Hiermee schept een budget geen duidelijk beeld en daarom is het van groot belang om alles eerlijk te noteren. Alleen dan kan het ook echt werken.

Budgetteren als basis voor je uitgaven besteedbaar geld

Mijn ervaring met budgetteren

Maar hoe ben ik hier zelf nou bij gekomen? Ik ging zelf eens na hoeveel kosten ik had en kwam toen tot de ontdekking dat ik heel veel kosten via een abonnementsvorm had. Kosten die maandelijks of jaarlijks terugkeren.

Mijn vrouw en ik vormen samen een gezin en dan lopen de abonnementen dus al snel op. Een abonnement voor de sportschool Big Gym tot aan een abonnement voor Netflix, gemiddeld ging er iedere maand voor meer dan €70 de deur uit aan abonnementen.

Het opstellen van een budget en bepalen wat je maximaal wilt en kunt uitgaven aan bepaalde abonnementen hielp ons dus heel erg en daarom wil ik deze tip dus graag meegeven.

Doe jij ook aan budgetteren of niet?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelFeestelijk het nieuwe jaar in met Oud en Nieuw versiering + winactie
Volgend artikelRecept voor glutenvrije pannenkoeken

5 REACTIES

  1. Goed idee om eens beter naar de financiën te kijken en te budgetteren. Abonnementen kunnen we hier ook nog wel op besparen. Denk aan de ouders van nu pas. Gebruik ik eigelijk nooit. Bedankt voor de tips ik ga ermee aan de slag

  2. Regelmatig probeer ik te budgetteren maar dan komen er opeens weer onverwachte grote uitgaven… (wasmachine kapot enz.). Blijft lastig. Maar schulden heb ik niet en ik doe genoeg leuke dingen voorzover dat kan in coronatijd. Toch zou ik meer willen sparen.

  3. Ik probeer regelmatig te budgetteren, maar steeds komt de klad er weer in. En geef ik dus toch weer te veel uit op bepaalde gebieden…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in