gefeliciTAART.nl - Black Friday

De prijzen rijzen de pan uit, dat geldt ook voor de energieprijzen. Tijd om wat tips toe te passen, zodat je geldt kunt besparen op de energiekosten. Geld dat je weer kunt besteden aan andere dingen voor je gezin.

 

Geld besparen als gezin

Een gezin kost nu eenmaal geld, hoe je het ook wendt of keert. Dat begint al voor de geboorte van je kind en blijft doorgaan tot je kind het huis uitgaat. Helaas is het wel zo dat de prijzen de afgelopen jaren op allerlei gebieden ontzettend hard gestegen zijn. En sinds eind 2021 gaat het zelfs nog veel harder met alle prijsstijgingen. Toch zijn er gelukkig nog genoeg manieren om bijvoorbeeld te besparen op je boodschappen. Buiten de boodschappen zijn er altijd terugkerende kosten: hieronder vallen ook de vaste lasten waaronder energiekosten.

 

Geld besparen: met deze tips bespaar je op de energiekosten

De energiekosten bestaan uit de kosten voor gas en licht (stroom). Het duurst is momenteel gas. Niet zo gek, want dat moet grotendeels geïmporteerd worden uit Oost-Europa, waar momenteel oorlog gaande is. Maar ook stroom kost behoorlijk veel geld. Met onderstaande tips kun je enorm besparen op de energiekosten, zowel direct als op lange termijn.

 

Besparen op stookkosten

Om op de kosten voor stoken te besparen kun je een aantal dingen doen. Een belangrijke stap is je huis optimaal isoleren. Dat betekent wel dat je nu moet investeren, maar over de langere termijn betaalt deze investering zich vanzelf terug. Vooral met een goede milieuvriendelijke dakisolatie valt heel wat te besparen.

Dat komt omdat er gemiddeld 30% van de warmte verloren gaat via het dak. Een enorm verlies zeker met de huidige energieprijzen. De prijs voor dakisolatie verschilt, het loont dus om alles goed met elkaar te vergelijken.  Als je dak geïsoleerd is, is het goed om te kijken naar isolatie van je ramen en de gevel. Ook hier valt vaak nog veel winst te behalen.

Andere manieren om op de stookkosten te besparen

 • Folie achter cv plaatsen zodat warmte terugkaatst en niet verloren gaat
 • Gebruik maken van een radiatorventilator
 • Investeren in airco die in de winter als omgekeerde warmtebron gebruikt kan worden
 • Minder hard stoken
 • Alleen stoken in kamers waar je veel bent (woonkamer en eetkamer)
 • Meer lagen kleding dragen en onder dekentjes zitten
 • Plaats gordijnen voor ramen en (tochtende) deuren
 • Een gordijn tussen hal en rest van huis kan eveneens schelen in stookkosten

 

Besparen op gaskosten in het algemeen

Niet alleen in de winter verbruik je gas. Ook in de zomer is er sprake van gasverbruik, bijvoorbeeld tijdens het koken, afwassen, douchen en nog veel meer. Om het gasverbruik te verminderen en te besparen op de kosten voor gas kun je:

 • Minder lang douchen
 • Maar 1 – 2x per week in bad gaan
 • Koken aanpassen: meer gebruik maken van airfryer, elektrische oven, waterkoker gebruiken om water te koken
 • Kraan niet open laten tijdens het afwassen
 • Gebruik maken van een hooimadam of een moderne variant ervan in de vorm van Ecostoof

 

 

Besparen op de stroomkosten

Net als met gas kunnen de energiekosten voor stroom behoorlijk oplopen. Om te beginnen kun je investeren in zonnepanelen (al dan niet met batterij). Door het gebruik van zonnepanelen kun je al een groot deel van je energiekosten omlaag brengen. Vooral in de zomer zijn zonnepanelen echt een must. Daarvoor moet je in één keer een investering doen, maar je zult merken dat je deze investering al snel eruit hebt gehaald. Vooral als je overdag gebruik maakt van de opgewekte elektriciteit.

 

Daarnaast zijn er nog andere manieren om te besparen op stroomkosten

 • Maak gebruik van LED verlichting
 • Zet alle apparaten die je niet gebruikt uit
 • Koop producten met een A-label (energiezuinig!)
 • Voorkom sluipgebruik van oudere apparaten door de stekkers altijd uit het stopcontact te trekken
 • Kleinere apparaten gebruiken minder stroom dan grotere apparaten. Kies daarom voor een kleiner scherm en een kleinere tv
 • Ontdooi je vriezer regelmatig om onnodig stroomverbruik te voorkomen

 

Zoals je ziet kun je op de energiekosten besparen, als je maar weet waarop je moet letten. Soms zijn kleine aanpassingen genoeg, soms moet je een investering plegen om de kosten op den duur te verlagen.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips om stressloos te verhuizen met kinderen
Volgend artikelAlles wat je moet weten over verwarmen met airco

8 REACTIES

 1. Wij hebben een XXL plaid op de bank, die dagelijks gebruikt wordt (zelfs nu!). we passen er met zn 4en onder en stoken hierdoor veel minder..

 2. Zo een nuttige post 🙏🏼 Nu het nieuwe schooljaar is gestart, zijn er een hoop kosten en dat voel ik zeker in mijn portemonnee. Aangezien de energiekosten ferm stijgen, kan ik hier wel wat tips voor gebruiken. Dus bedankt voor de heldere en duidelijke tips!

 3. Ik dacht dat het wel wat los zou lopen, maar we gaan steeds meer de kant op van een derde wereld land. De armoede is overal al aanwezig, gezien de toeloop op de voedselbanken en de steun die de overheid overal op geeft. Vraag mij echter wel af hoelang deze steun blijft duren. De geldvoorraden van de overheid zijn immers ook niet eindeloos vol te houden.

 4. Maar ik ga geen kou leiden en de kids ook niet ben van mening dat dat niet gezond is. Onder de 18 graden in huis zit je zelf ook zeker niet fijn bij ons proberen we het beneden toch wel zo op 19 en een beetje te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in