gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als je eenmaal een kind hebt, dan gaat het vaak hard met het geld. Gelukkig zijn er ook tal van manieren om op je budget te besparen. Besparen als gezin met deze tips lukt het zeker

 

Besparen hoeft niet saai te zijn

Dat kinderen geld kosten is geen geheim. Met wat creativiteit kun je echter heel veel geld besparen, ook al heb je een gezin. Het maakt daarbij niet uit of je 1, 2 of 5 kinderen hebt. Er is eigenlijk altijd wel ruimte om te besparen en dingen anders aan te pakken. Dat betekent overigens niet dat je leven of het leven van je kinderen saai wordt.

Integendeel: jouw creativiteit en mogelijkheden om te besparen kun je aan de kinderen leren. Jong geleerd is oud gedaan. Daarnaast kun je door te besparen juist weer andere dingen doen, wat nieuwe mogelijkheden biedt. Tijd dus om je familie budget op te stellen en geld te besparen als gezin.

 

Besparen als gezin met deze tips lukt het zeker

Er zijn talloze manieren om geld te besparen als gezin. Hieronder vind je 9 tips waarmee je makkelijk honderden euro’s of meer per jaar kunt besparen.

1. Besparen op boodschappen

Boodschappen behoren naast vaste lasten tot de grootste uitgaven van elk gezin. Hier valt echter heel wat op te besparen. Om optimaal te kunnen besparen raad ik iedereen aan om een vriezer te kopen. Met een vriezer heb je de mogelijkheid om optimaal te besparen op eten en drinken door bijvoorbeeld aanbiedingen in te slaan of afgeprijsde producten te kopen. Mocht je geen of slechts beperkte vriesruimte hebben, dan kun je op onderstaande manieren besparen op je boodschappen:

 • Zoek naar een Lidl waar je voor 0,25 euro producten kunt kopen die tegen de datum aanzitten of kies voor een vlees/groente en fruit pakket
 • Bij Ah vind je in de ochtend en na 18:00 uur veel producten met een 35% sticker (brood wordt na 18:00 uur afgeprijsd heb ik gemerkt)
 • Jumbo prijst ook geregeld producten af (veel van die afgeprijsde producten kun je prima invriezen)
 • Installeer de To good to go app, waarmee je optimaal kunt besparen en bovendien voedselverspilling tegengaat
 • Stel elke week een budgetproof weekmenu voor je gezin
 • Maak gebruik van folderaanbiedingen (de folders kun je wekelijks online vinden)
 • Stel een bepaald budget op dat je maximaal wilt besteden aan je boodschappen (per week) en hou je hier ook aan. Neem dit bedrag bij voorkeur op als contant geld. Hou je iets over aan het einde van de week? Stop dit geld dat in een spaarpot, waarmee je kunt sparen voor een vakantie of een leuk uitje met je gezin
 • Maak dingen zelf. Een pakje of zakje lijkt makkelijk, maar dingen zelf maken scheelt echt een hoop geld. Dat geldt voor dingen als sausjes, maar ook gebak en brood zijn een stuk goedkoper als je deze zelf maakt. Trek in snacks? Maak dan zelf chips, een bananenbrood, koop een grote blok kaas en snij deze in blokjes …
 • Woon je in de buurt van Duitsland? Dan raad ik je aan om daar je boodschappen te doen. Koop je spullen bij de DM en Kaufland dan kunnen de besparingen al snel oplopen tot in de tientallen euro’s. Vergeet vooral niet om in Duitsland te tanken: dat scheelt ook al snel 0,15 tot 0,20 cent per liter
 • Kies voor een huismerk in plaats van een bekend merk. De meeste huismerken doen niet onder voor bekende merken, het enige dat anders is is de prijs.
 • Ga geen boodschappen doen met je kinderen en zorg dat je gegeten hebt (op een lege maag boodschappen doen betekent automatisch meer uitgeven)
 • Maak een boodschappenlijst en wijk hier zo min mogelijk vanaf
 • Installeer de Scoupy app en bespaar heel wat op boodschappen (vaak gratis producten of met veel korting)

9 Geld besparing tips voor gezin 1

2. Besparen op beauty en verzorging

Niet alleen de boodschappen zijn een grote kostenpost in een gezin, dat geldt ook voor beauty en verzorging. Denk maar aan eens aan jezelf: hoeveel geld geef je maandelijks uit aan make up, verzorgings- en ontharingsproducten? Ook hier valt veel te besparen. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een laserbehandeling ontharen. Dat scheelt niet alleen in tijd, maar ook geld en het milieu. Vaak worden kosten tot op zekere hoogte vergoed, je hoeft niet constant wegwerp scheermesjes en scheergel te halen en daardoor produceer je minder afval.

Verder kun je verzorgingsproducten in de aanbieding halen (1+1 bij de Kruidvat) of je gaat naar de DM in Duitsland, waar verzorgingsproducten en make up vele malen goedkoper is dan in Nederland. Dat geldt niet alleen voor verzorging van jou en je partner, maar ook voor je kind(eren).

 

3. Abonnement

Een abonnement lijkt duur, maar in sommige gevallen kan het voordeliger zijn om een abonnement af te sluiten. Heb je bijvoorbeeld een dierentuin of een pretpark in de buurt? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om een abonnement af te sluiten dan elke keer losse tickets te moeten kopen. Dat geldt ook voor heel veel andere dingen. Als je een abonnement afsluit, zorg er dan wel voor dat je altijd vergelijkt. Zeker als het gaat om een abonnement voor tv of internet.

 

4. Besparen op kleding

Op kleding kun je met het hele gezin besparen. Hiervoor heb je een aantal opties. Om te beginnen kun je voor een baby kiezen voor kleding die je van iemand (gratis) over kunt nemen. Daarnaast zul je waarschijnlijk ook veel kleding krijgen als kraamcadeau. Moet of wil je toch zelf babykleding kopen? Beperk je dan daarin, want een baby groeit heel snel en voor je het weet moet je weer een andere maat kopen. Dat geldt overigens ook voor je peuter en kleuter. Heeft je kind kleding nodig? Dan kun je het volgende doen:

 • Koop in de uitverkoop (omdat het altijd om seizoenskleding gaat moet je hierbij wel rekening houden met kledingmaten, maar je kunt ook op de groei kopen al blijft dat een beetje gokken)
 • Koop kinderkleding tweedehands (voor je kind maakt dat toch niet zo veel uit)
 • Ruil kleding met andere ouders in je omgeving
 • Vaak wordt kinderkleding gratis aangeboden op lokale Facebookgroepen

De bovenstaande tips kun je natuurlijk ook voor jezelf en je partner toepassen. Als je een beetje handig bent kun je natuurlijk ook zelf kleding maken.

 

5. Besparen op speelgoed

Naast kleding is ook speelgoed iets waar kinderen snel op uitgekeken zijn of dat het niet meer geschikt is voor de leeftijd. Hier kun je gelukkig op diverse manieren besparen. Net als met kleding geldt: koop niets voor je baby, maar wacht eerst af wat je allemaal krijgt tijdens de kraambezoeken en babyshower. Besparen op speelgoed kan heel goed als je ook hier weer kiest voor tweedehands, gratis weggevertjes of ruilen. Op die manier kun je echt heel veel geld besparen en hebben je kinderen nooit iets tekort.

 

Schoencadeaus (NL)Schoencadeaus (NL)

 

 6. Verjaardag feestjes besparen tips

Je wilt je kind het beste geven en zeker vanaf het moment dat je kind naar school gaat hoort het geven van een feestje er gewoon bij. Veel ouders gaan daarbij tegenwoordig echt over the top en geven honderden euro’s uit aan een feestje. Dat is echter niet nodig. Ook met een klein budget kun je een onvergetelijk feestje organiseren voor de jarige. Hoe? Heel simpel met onderstaande tips:

 • Een slaapfeestje is hartstikke leuk en hoeft niet duur te zijn
 • Maak zo veel als mogelijk zelf (taart, versiering, uitnodigingen)
 • Verzin spelletjes die je in huis of de tuin kunt doen met de kinderen om ze te vermaken
 • Huur een beamer en maak van je achtertuin een openlucht bioscoop inclusief zelfgemaakte popcorn (was een groot succes toen mijn dochter jarig was!)
 • Maak traktaties zo veel als mogelijk zelf en kies daarbij niet voor hele moeilijke traktaties
 • Stel vooraf een budget vast voor het verjaardagscadeautje en het feestje en hou je hier ook aan
 • Beperk het aantal kinderen dat uitgenodigd wordt
 • Durf op de uitnodiging aan te geven dat je kind een wensenlijst heeft, hierdoor voorkom je dat je kind cadeautjes dubbel krijgt of dingen die hij/zij helemaal niet leuk vindt

 

7. Goedkope uitjes voor het hele gezin

Uitjes zijn in Nederland hartstikke duur. Of het nu om een pretpark of een dierentuin gaat, een gezin met 2 kinderen moet al gauw rekenen op 100 euro voor een dagje uit exclusief vervoer en eten. Gelukkig zijn hier ook diverse manieren voor om te besparen.

De eerste tip is: koop je ticket online. Dit kan via de meeste websites zelf die korting aanbieden als je een ticket online koopt. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van apps zoals Social Deal en Groupon of Vakantieveilingen. Dat scheelt vaak enkele euro’s per persoon.

Geld waarmee je bijvoorbeeld een hapje kunt eten tijdens je dagje uit. Supermarkten zoals de AH en de Jumbo hebben ook jaarlijks een spaaractie, waarmee je voor korting op een dagje uit kunt sparen.

Daarnaast kun je besparen op een uitje door zelf eten en drinken mee te nemen. Dat geldt ook voor snacks (veel lopen en actief zijn maakt kinderen sneller hongerig, dus snacks meenemen is geen overbodige luxe). Moet je met het OV reizen? Kinderen van 4 t/m 11 jaar kunnen een gratis OV abonnement krijgen en reizen gratis met de trein en tegen een gereduceerd tarief met de bus.

 

8. Vakantie besparen

Ook als gezin heb je de behoefte om op vakantie te gaan. Je hoeft je daarvoor niet te beperken op een vakantie binnen Nederland. Sterker nog: in sommige gevallen is het zelfs goedkoper om naar het buitenland te gaan. Om te besparen op je vakantie heb ik de volgende tips voor je:

 • Is je kind nog niet leerplichtig? Boek dan je vakantie buiten schoolvakanties om. Dat scheelt heel veel
 • Ga bij voorkeur in de vroege lente of in de herfst op vakantie, dan kun je optimaal profiteren van aanbiedingen
 • Abonneer je op alerts van bepaalde websites die vakantiedeals in de gaten houden
 • Boek ruim van te voren
 • Wil je in Nederland blijven? Maak dan gebruik van aanbiedingen (bijvoorbeeld hema bungalowweken) en websites zoals Vakantieveilingen
 • Ruil met iemand van huis (dat scheelt alweer op verblijfskosten)
 • Check Google Flights voor de goedkoopste vluchten
 • Soms is het goedkoper om zelf een reis (vlucht en hotel) samen te stellen
 • Let op kortingen voor kinderen

 

9. Besparen op baby uitzet en kinderkamer

Wat voor de aanschaf van baby- en kinderkleding geldt geldt ook voor de aanschaf van je baby uitzet en de kinderkamer. Voor een babyuitzet geldt dat je heel veel dingen achteraf helemaal niet nodig hebt.

 • Kijk eerst wat je allemaal over kunt nemen van familieleden of vrienden.
 • Wacht de babyshower af
 • Maak een lijst van wat je echt nodig hebt. Spreek hierover met je eigen moeder, tante, zus of een vriendin die hier ervaring mee heeft
 • Bespaar op luiers door te kiezen voor wasbare luiers en maak bijvoorbeeld billendoekjes zelf

Wat een kinderkamer betreft kun je bijvoorbeeld besparen door te kiezen voor een meegroeibed. Een themakamer kun je ook realiseren met weinig budget als je kiest voor tweedehands of zelf maken.

9 Geld besparing tips voor gezin 2

 

10. Bezuinigen op vaste lasten

Vaste lasten, ook dit maakt deel uit van mijn 9 geld besparing tips voor het gezin. Misschien niet zo voor de hand liggend en misschien denk je inmiddels ook: he? Ik zal het even uitleggen. Vaste lasten heten natuurlijk niet voor niets vaste lasten. Het zijn maandelijks terugkerende kosten, waar je zo op het oog weinig aan kunt doen. Onder vaste lasten vallen hypotheek of huur, energie en verzekeringen. Toch kun je ook hierop besparen.

Denk bijvoorbeeld aan het oversluiten van de hypotheek of het ruilen van huis voor een goedkopere huur. Om op energiekosten te besparen moet je als gezin letten op het verbruik van gas, licht en water. Als 4 gezinsleden elke dag douchen en dit beperken tot 5 minuten in plaats van 10 minuten levert dat al een aardige besparing op. Dat geldt ook voor het uitzetten van lichten in kamers waar niemand is en apparaten uit het stopcontact halen als deze niet gebruikt worden.

Verder is het raadzaam om elk jaar de verzekeringen en energiecontracten onder de loep te nemen. Aan het einde van het jaar heb je namelijk gewoon de mogelijkheid om over te stappen. En dat kan in sommige gevallen heel veel schelen. Goed vergelijken en op tijd beginnen met uitzoeken kan daarbij een besparing opleveren die al gauw in de honderden euro’s per jaar kan lopen.

 

Heb jij nog aanvullende geld besparing tips voor gezinnen? Deel je tips hieronder met ons.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelFoto op canvas, een blijvende herinnering
Volgend artikelSinterklaas winweek maak kans op Brain Train

18 REACTIES

 1. ik heb helaas geen tips want wij besparen nergens op, wij kunnen dat gewoon niet en ja dat is heel fout en we hebben het geprobeerd maar lukt gewoon niet 😉

 2. ik ben lid van een facebookgroep waar alles gratis is. Zelf zet ik er ook regelmatig dingen op die ik niet meer gebruik en als ik iets nodig heb, informeer ik gewoon even in de groep of iemand dat toevallig over heeft. Kan echt vanalles zijn; nieuwe tochtstrip voor mijn voordeur (verkeerd gekocht), tomaten en paprikaplantjes (zelf gekweekt) een kalax kast voor op de studentenkamer, aquarium en visjes en ik heb via die groep zelfs eens iemand leren zwemmen 🙂 Natuurlijk moet het wel tweerichtingsverkeer zijn; geven en nemen.

  • Klopt, ik ben ook aangesloten bij diverse Facebookgroepen en heb al heel wat gratis gekregen (ideaal, want wij kwamen hier met niets na remigratie) en hadden binnen een jaar brand en zo kreeg ik ook weer het een en ander.

 3. Goede tips! Ik bespaar volgens mij niet echt op iets, ik kan me zo echt niks bedenken. Maar daarom is dit misschien wel een goede blog voor mij

 4. De good to go app heb ik toevallig 5 dagen terug geïnstalleerd. Daar ben ik erg benieuwd naar. Door omstandigheden heb ik m nog niet daadwerkelijk gebruikt, maar ik ben het wel van plan.

 5. Goede tips, de Too Good To Go app is hier echt nog in opkomst, als je een box wil scoren is het goed opletten geblazen.
  Er staat vaak een tijd bij waarop de box verkocht is, het loont om de volgende dag rond dat tijdstip de app te checken :-)!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in