Jong geleerd is oud gedaan. Een spreekwoord dat ook op sparen van toepassing is. Met deze leuke tips om je kind te leren sparen weet je zeker dat je kind later weinig problemen met geld gaat hebben.
Table of Contents
Kinderen met geld leren omgaan
Voor kinderen is het belangrijk om al vanaf jongsaf goed met geld om te gaan. Je kind moet al heel jong leren dat geld waarde vertegenwoordigd, waarmee je dingen kunt kopen. Maar nog belangrijker is het dat het geld maar 1x uitgegeven kan worden. Wil je iets hebben, maar heb je er nu het geld niet voor? Dan moet je ervoor sparen.
Leestip: Met deze tips leert je kind de waarde van geld
Leuke tips om je kind te leren sparen
Voordat je daadwerkelijk je kind aan het sparen zet is het belangrijk om uit te leggen waarom je kind moet sparen. Leg bijvoorbeeld uit dat je met een beetje geld wel een kleinigheid kunt kopen, maar dat het plezier daarvan waarschijnlijk snel over is. Als je gaat sparen kan je kind iets groters kopen waar het veel langer mee kan doen.
1. Koop een leuke spaarpot
Alhoewel contant geld steeds meer verdwijnt is het wel dé manier om een kind met geld vertrouwd te maken. Je kind ziet dan namelijk het resultaat van sparen. Dat doe je best in een leuke spaarpot. Zet de spaarpot in het zicht van je kind, zodat het geregeld herinnerd wordt aan sparen. Je kind kan het resultaat van het sparen ook delen met de oma en opa. En misschien willen zij dan wel direct een centje bijdragen aan het spaardoel.
Tel het geld in de spaarpot regelmatig samen met je kind. Het resultaat kun je dan ergens opschrijven. Ook leuk: maak een aftreksom. Je begint met het spaardoel en trekt hier elke keer nadat het geld geteld is de som eraf. Zo ziet je kind precies hoeveel er nog gespaard moet worden, voordat het doel bereikt is.
2. Maak het spaardoel zichtbaar
Natuurlijk is het leuk dat je kind een bepaald doel voor ogen heeft, maar als er geen spaarpot voorhanden is of het doel niet zichtbaar is dan kan dit best frustrerend werken. Maak daarom het spaardoel zichtbaar door middel van een plaatje. Print een plaatje van het spaardoel (bijvoorbeeld een telefoon of gameconsole) uit en plak dit op een plek waar je kind het vaker ziet. Op die manier wordt het telkens herinnerd aan het spaardoel.
3. Spaardoel aanpassen aan leeftijd
Let er voor het sparen op dat je kind een realistisch doel stelt. Het heeft geen nut als je kind maar 2 euro zakgeld per week krijgt en het wil sparen voor een PS5 die 350 euro kost. Spreek dus van tevoren een duidelijk doel af en ook het bedrag dat je kind hiervoor wekelijks kan sparen, rekening houdend met de ‘inkomsten’.
4. Geld bij elkaar gespaard? Maak er dan een leuk event van
Heeft je kind het geld bij elkaar gespaard voor de nieuwe Lego set, de Barbie of de nieuwste game voor de PS4? Dan is het tijd om het geld te besteden. Maak hier een leuke happening van, zodat je kind nog eens extra beseft hoe goed het is om ergens voor te sparen. Ga dus samen naar winkel en maak er een feestje van. Desnoods verras je je kind met een extraatje, omdat het zo goed gespaard heeft de afgelopen tijd.
5. Open samen een echte spaarrekening
Als je kind al wat ouder is en het belang van sparen snapt kun je de volgende stap ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kind een rekening openen. Kinderen vinden het belangrijk om erbij te horen en met een echte (spaar)rekening voelt je kind zich groot en stoer. Dit geeft een extra boost en kan ervoor zorgen dat je kind extra geld wil sparen.
Het is wel belangrijk om je kind uit te leggen hoe het sparen bij een bank werkt. Leg ook uit dat het geld daar een tijdje moet staan en dat het daardoor alleen maar groeit (tenzij de rente voor rekeningen voor kinderen ook naar 0 teruggeschroefd wordt).
6. Geld verdienen door klusjes
Het kan natuurlijk zijn dat je kind een spaardoel voor ogen heeft dat met het gewone zakgeld buiten bereik ligt. Heb je de mogelijkheid en financiële middelen? Laat je kind dan klusjes in en om het huis doen waarmee het extra centen kan verdienen. De klusjes pas je natuurlijk aan op de leeftijd. Is je kind al wat ouder? Dan kun je overwegen om kleedgeld te geven. Je kunt afspreken dat je kind hiervan een deel moet sparen voor onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld als het een keer iets leuks ziet dat duurder is.
7. Beloon sparen
Geld uitgeven is voor kinderen heel verleidelijk omdat ze alleen maar in het moment zelf leven. Veel kinderen hebben de neiging om zodra ze geld hebben allerlei prullaria te kopen die ze niet nodig hebben. Om dit te voorkomen kun je met je kind afspreken dat je het gaat belonen als er aan het einde van de maand een X bedrag gespaard is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door er dan 5 euro extra in de spaarpot te doen.
Wil je meer weten over sparen? Hoeveel een scholier gemiddeld spaart? Lees meer over sparen op Nibud
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
[…] is voor kinderen belangrijk om al jong met geld om te leren gaan. Sparen is daar een belangrijk onderdeel van, net als het doen van (wekelijkse) boodschappen. Boodschappen […]
Belangrijk om ze al jong bewust te maken van geld en sparen
Leuk om te lezen, wij zijn er met de kids al veel mee bezig. Zo kunnen ze later hopelijk beter met geld omgaan…
Erg belangrijk, je kind de waarde van geld leren. Vooral als mama niet veel te besteden heeft. Ik probeer hem niets te kort te laten komen maar hij begrijpt dan wel beter dat soms dingen even niet gekocht kunnen worden
Belangrijk hoor, om hiermee bezig te zijn!