gefeliciTAART.nl - Black Friday

Lees hier alles wat je moet weten over kinderbijslag 2022 wanneer uitbetaald, hoogte en leeftijd. Ontdek of je recht hebt op kinderbijslag, hoeveel kinderbijslag je krijgt en hoe de kinderbijslag bepaald wordt. Let op: de bedragen voor kinderbijslag 2022 zijn verlaagd!

 

Voor wie is kinderbijslag?

In principe kom je als ouder altijd in aanmerking voor kinderbijslag. Kinderbijslag is voor iedereen die ouder is. Het maakt daarbij niet uit of je alleenstaand bent of tweeverdiener. Het bedrag is dus niet gebaseerd op je inkomen. Naast natuurlijke/biologische ouders komen ook de volgende ouders in aanmerking voor het ontvangen van kinderbijslag:

 • Adoptieouders
 • Pleegouders
 • Stiefouders
 • Ouders van een kind van intensieve zorg nodig heeft

Kinderbijslag 2021 wanneer uitbetaald, hoogte en leeftijd besteden kinderbijslag ouders

Kinderbijslag 2022 wanneer uitbetaald?

Vanaf 2022 gaat de kinderbijslag weer omhoog. Handig om te weten. Maar als je zelf kinderen hebt is het vooral belangrijk om te weten wanneer je de kinderbijslag kunt verwachten. Hieronder vind je de data van uitbetaling voor de kinderbijslag 2022:

 • 3 januari 2022: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2021 (let op: dit is nog niet het nieuwe en verhoogde bedrag)
 • 1 april 2022: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2022
 • 1 juli 2022: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2022
 • 1 oktober 2022: kinderbijslag over het derde kwartaal 2022

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien wordt de kinderbijslag altijd achteraf betaald. Hier moet je ook rekening mee houden als je zelf net ouder bent geworden.

Verhoging kindgebonden budget tweede kind vanaf 1 januari 2022

Met ingang van 1 januari 2022 wordt het kindgebonden budget vanaf het tweede kind verhoogd. Het kindgebonden budget is een extra bijdrage voor gezinnen met een laag inkomen. De Belastingdienst bepaalt het recht en de hoogte van het kindgebonden budget. Meestal wordt het kindgebonden budget door de Belastingdienst betaald.

 

 

Kinderbijslag aanvragen

Je hoeft kinderbijslag niet zelf aan te vragen. De gemeente stuurt jou een brief ongeveer 2 – 4 weken na de geboorte van je kind. Met deze brief kun je inloggen met je DigiD en aangeven dat je de kinderbijslag wilt ontvangen. Bij de geboorte van je tweede kind gebeurt alles zelfs helemaal automatisch. Kom je uit het buitenland (terug) dan kun je kinderbijslag aanvragen via de dubbele kinderbijslag

 

Hoeveel kinderbijslag krijg je?

De hoogte wordt van de kinderbijslag bepaald door de leeftijd van je kind. Je krijgt vanaf de geboorte tot aan de 18e verjaardag van je kind elk kwartaal kinderbijslag betaald. Is je kind 18 dan krijg je nog 1x kinderbijslag van het laatste kwartaal waarin je kind 17 was. Zoals eerder gezegd zijn de bedragen in 2022 omlaag gegaan. Voor elke leeftijdsklasse geldt een aanpassing van een paar euro die je maandelijks minder krijgt.

230,69 euro van 0 t/m 5 jaar

280,13 euro van 6 t/m 11 jaar

329,56 euro van 12 t/m 17 jaar

Deze bedragen kunnen afwijken onder bepaalde omstandigheden. Heb je bijvoorbeeld een zorgenintensief of een gehandicapt kind dat door omstandigheden (tijdelijk) niet thuiswoont, dan kun je in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag.

 

Waarom krijg je kinderbijslag?

Kinderbijslag is een hulpmiddel van de overheid om mee te helpen met de opvoeding van je kind(eren). Alhoewel je helemaal zelf mag beslissen waar je het geld aan besteed, is het wel de bedoeling dat dit in de één of andere vorm terugvloeit naar je kind. Veel ouders besteden het bedrag aan:

Natuurlijk kun je het geld ook (deels) besteden aan dringende zaken zoals boodschappen, de energierekening of bijvoorbeeld het afbetalen van schulden. Verreweg de meeste ouders besteden een deel van het geld en zetten een deel van het geld opzij voor het kind.

Leestip: 9 Tips om geld te besparen

Kinderbijslag 2021 wanneer uitbetaald, hoogte en leeftijd besteden kinderbijslag

Bijverdienen en kinderbijslag 2022

Veel tieners krijgen op een gegeven moment een bijbaan. De regels wat betreft bijverdienen zijn inmiddels verandert. Kinderen mogen onbeperkt bijverdienen, zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van de te ontvangen kinderbijslag.

 

Wanneer vervalt het recht op kinderbijslag?

Er zijn ook momenten waarop het recht op kinderbijslag vervalt. Dit is het geval als:

 • Je emigreert naar het buitenland
 • Je kind 16 of 17 jaar oud is en met school stopt
 • Bij een scheiding: wanneer het kind bij de andere ouder gaat wonen
 • Je kind woont elders en je betaalt minder dan 433 euro bijdrage
 • Overlijden van je kind
 • Je voor bepaalde tijd (minder dan 1 jaar) in Nederland verblijft

 

Wat doe jij met kinderbijslag?

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelHaal meer uit je foto’s met een online fotocursus van Jeroen Swolfs & Tanja Jess
Volgend artikelAftelkalender met de leukste activiteiten voor de winter

6 REACTIES

 1. Goeden avond
  Ik zou U graag een vraag willen stellen .
  Ivm de kinderbijslag slag .
  Van mijn jongste zoon van 13 jaar .

  Mijn naam Ingrid Veenendaal
  E mail adres .westerveldingrid@ gmail .com

  Ik hoop een reactie van U te vernemen .
  Vriendelijke groet Ingrid.Veenendaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in