gefeliciTAART.nl - Black Friday

Normaal gesproken wordt de kinderbijslag elk jaar in januari verhoogd. Nu is er iets anders aan de hand en zal de kinderbijslag 2023 omlaag gaan in de laatste kwartalen van het jaar. Waarom en wat er aan de hand is lees je nu.

 

Kinderbijslag voor je kind

Vanaf het moment dat je kind geboren is heb je recht op kinderbijslag. Overigens geldt dit niet alleen wanneer je biologische ouder wordt, maar ook als je bijvoorbeeld een kind adopteert, pleegouder of stiefouder bent. Elke ouder heeft recht op een bepaald bedrag per kwartaal. De hoogte van het bedrag hangt af van de leeftijd van je kind. Hoe ouder het kind wordt hoe meer je krijgt.

In principe krijg je kinderbijslag elk kwartaal. Als je kind net geboren is, zul je echter wat langer moeten wachten. Daarom krijgen veel ouders nog 1x kinderbijslag op het moment dat het kind 18 jaar is geworden. Vanaf 18 jaar is je kind volwassen en heb je geen recht meer op kinderbijslag.

 

Kinderbijslag 2023 gaat omlaag de laatste kwartalen

De kinderbijslag wordt in principe aan het begin van het jaar vastgelegd en stijgt als de kosten voor levensonderhoud stijgen. Daardoor is de kinderbijslag de afgelopen jaren altijd met een paar procent gestegen. Dat was ook aan het begin van het jaar aangegeven. De bedragen van kinderbijslag 2023 zouden er als volgt uitzien:

Kinderen tot 6 jaar: 269,76 euro

Kinderen tussen 6 t/m 11 jaar: 327,56 euro

Kinderen van 12 t/m17 jaar: 385,37 euro

 

Inmiddels zijn de energieprijzen gedaald en is besloten om de kinderbijslag met ingang van 1 juli 2023 te verlagen met ongeveer 3%. Deze verlaging op de kinderbijslag zal pas bij de volgende betaling op 2 oktober zichtbaar zijn voor de ouders. Door de verlaging worden de nieuwe kinderbijslag 2023 bedragen:

Kinderen tot 6 jaar: 261,70 euro

Kinderen tussen 6 t/m 11 jaar: 317,77 euro

Kinderen van 12 t/m17 jaar: 373,85 euro

 

Een flinke verlaging dus ten opzichte van het begin van het jaar. De nieuwe bedragen zijn gebaseerd op het feit dat de energieprijzen gedaald zijn, waardoor ouders minder kosten hebben. Overigens is het nog steeds zo dat de kinderbijslag in het algemeen 16% is gestegen. Dat alles heeft te maken met de torenhoge inflatie waarmee iedereen geconfronteerd werd in 2022. Dit komt erop neer dat de uiteindelijke kinderbijslag 2023 in juli nog steeds ruim 44 euro hoger ligt dan de kinderbijslag in januari 2022.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10 Leuke waterspelletjes en wateractiviteiten voor kinderen
Volgend artikelSieraden, het perfecte cadeau voor het hele gezin + maak kans op waardebon van 30 euro van Kaya sieraden

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in