gefeliciTAART.nl - Black Friday

Wil jij geld besparen en tegelijkertijd iets bewuster omgaan met het milieu? Dan zijn deze 9 milieuvriendelijke tips om als ouder te besparen een must voor jou. Makkelijk toe te passen en goed voor je portemonnee en het milieu.

 

Besparen: van sport naar must

Waar veel mensen tot nog toe besparen als een soort sport zagen, zien steeds meer ouders zich genoodzaakt om te besparen. Niet zo gek, want de inflatie is in jaren niet zo hoog geweest. Dagelijks krijg je te maken met stijgende kosten of dat nu voor de boodschappen is of voor energie. Veel ouders beginnen zich (terecht) zorgen te maken hoe ze straks nog alles kunnen bekostigen. Sparen is dus al lang geen hobby meer, maar een noodzaak voor veel gezinnen.

Leestip: Geld besparen op energiekosten doe je zo

 

9 Milieuvriendelijke tips om als ouder te besparen

Ben jij net als veel andere ouders op zoek naar andere manieren om geld te besparen? Wist je dat veel besparingen niet alleen goed zijn voor je portemonnee maar ook voor het milieu? Zo kun je bijvoorbeeld besparen op de aanschaf van wegwerpluiers, vochtige doekjes en nog veel meer.

 

1. Maak een weekmenu en bespaar op de boodschappen

Voor veel mensen is boodschappen een dagelijks terugkerend ritueel. Maar wist je dat je veel geld kunt besparen als je aan de hand van de aanbiedingen uit folders een weekmenu opstelt? Op die manier voorkom je extra uitgaven door impulsieve aankopen en weet ieder gezinslid wat er die week op het menu staat. Bovendien bespaar je geld omdat je je menu afstemt op de aanbiedingen en voorkom je voedselverspilling door minimaal 1x per week een kliekjesdag in te plannen.

 

2. Vergeet vochtige doekjes

Toegegeven: vochtige doekjes zijn hartstikke handig, vooral met jonge kinderen. Maar vaak gebruik je deze ongemerkt vaker dan nodig en verspil je niet alleen geld, maar doe je het milieu ook geen plezier. Vochtige doekjes zijn prima voor onderweg, maar niet als je thuis bent. Thuis kun je gewoon gebruik maken van een vochtige washand om het gezicht van je kind schoon te maken.

 

3. Potjes babyvoeding

Gemak dient de mens, maar potjes babyvoeding kosten ook handenvol geld. Wil je besparen? Vanaf het moment dat je kind toe is aan vaste voeding stap je over op zelf maken. Werk daarbij met seizoensgebonden groenten en -fruit om te besparen. Is dat te duur? Kijk dan eens naar diepvriesfruit en groente. Net zo lekker en gezond, makkelijk in gebruik omdat het per portie te gebruiken is en vaak voordeliger.

 

4. Drink water uit de kraan

Een klein inkoppertje, maar het drinken van water uit de kraan is vele malen goedkoper dan frisdrank, sap of flessen water. Leer je kind vanaf jongsafaan dat het drinken van water de beste optie is. Zijn je kinderen wat ouder en vinden ze water niet zo lekker? Dan kun je er eventueel een smaakje aan toevoegen met een siroop of je doet er wat plakjes fruit en komkommer in. Als alternatief kun je (koude) thee maken.

 

5. Gebruik geen wegwerpluiers

Wist je dat een kind tot het zindelijk is ongeveer 5.400 luiers tot het zindelijk is. Dat komt neer op 300 kilo afval! Dat is een hoop! En eigenlijk is het heel gek als je erover nadenkt: je koopt iets dat je weggooit! Gemiddeld geeft een gezin ruim 1000 euro uit aan luiers tot het kind zindelijk is. Dat ligt aan het merk en de hoeveelheid luiers die je kind nodig heeft. Een bedrag waarmee je je kind een hoop andere leuke dingen kan geven. Wil je besparen en tegelijkertijd goed bezig zijn voor het milieu? Dan zijn wasbare luiers een goed alternatief. Deze vind je tegenwoordig in allerlei hippe designs.

 

6. Ga winkelen met een boodschappenlijst

Of je nu naar de supermarkt gaat voor boodschappen of even snel de Action inloopt omdat je een paar schoolspullen moet kopen. Vertrek niet uit huis zonder een boodschappenlijst. Grote kans dat je namelijk met meer thuiskomt dan de bedoeling was als je zonder boodschappenlijst de winkel inloopt. Zorg ook dat je alleen dingen van de lijst koopt en niet meer. Hierdoor voorkom je impulsaankopen die in het geval van de Action vaak niets meer zijn dan prullaria en binnen de kortste keren in de prullenbak belanden.

 

7. Koop in het seizoen of juist net erna

Goedkope groente en fruit koop je in het seizoen. Aardbeien in de winter zijn nu eenmaal duurder dan in de zomer. Dat geldt ook voor peren: die zijn in het voorjaar duurder dan in de herfst. Maar wist je dat het ook slim is om net na het seizoen te kopen? Dat geldt dan niet voor groente en fruit, maar juist voor kleding, huis-tuin en keuken artikelen. Deze krijg je aan het einde van het seizoen juist veel goedkoper.

 

8. Voorkom voedselverspilling

Niets zo erg als voedsel dat weggegooid wordt. Dat komt vaak doordat er geen boodschappenlijst gebruikt is, waardoor er impulsaankopen zijn gedaan. Daarnaast kan ook verkeerd opslaan van voedsel zorgen voor verspilling. Ten slotte doen ook supermarkten aan voedselverspilling. Wil je dit voorkomen? Werk dan met een boodschappenlijst en koop in de supermarkt afgeprijsde producten. Deze zijn in de vriezer vaak veel langer houdbaar. Wil je echt besparen en een vuist maken tegen voedselverspilling? Dan kun je gebruik maken van de app Too good to go.

 

9. Kies voor tweedehands

Waarom zou je voor je kind alleen nieuwe kleding willen kopen? Kinderen groeien als kool en de kans is groot dat je kind over drie maanden alweer andere kleding nodig heeft. Dus waarom niet tweedehands aanschaffen? Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook het milieu. Dat geldt overigens niet alleen voor kleding, maar ook speelgoed kun je prima tweedehands aanschaffen. Sterker nog: vaak wordt kinderkleding en speelgoed gratis aangeboden op weggeefhoeken. Het geld dat je hiermee bespaart kun je nu mooi voor andere dingen gebruiken.

Leestip: Geld besparen als gezin lukt met deze tips zeker

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelVerzekeren van je huis: hierop moet je letten
Volgend artikelBegin het nieuwe schooljaar goed met SodaStream + winactie

20 REACTIES

  1. Gelukkig hier in huis wordt er al veel herbruikt, gerecycled en bewust gekocht. Maar altijd ruimte voor betering en meer bewustwording

  2. Hele goede tips ! Ik gebruik alleen wel wegwerp luiers is gewoon makkelijk en ik weet niet een hoe je doe uitwasbare luiers aan moet doen omdat ik het nog nooit gebruikt heb !

  3. Bruikbare tips. Ik zou de too-good-to-go app nog aanraden voor een klein prijsje kan je dan nog brood of groen te enzo kopen.

  4. Wat een goede tips weer, ik denk dat we allemaal wel willen besparen in deze tijd… Ik ga in vervolg met een boodschappenlijstje naar de supermarkt en alleen kopen wat ik echt nodig heb!

  5. Handige tips! Die van de vochtige doekjes zal ik m’n schoondochter laten lezen..die worden veel voor mijn kleinkinderen gebruikt en zijn slecht voor het milieu! Hoort ze het eens van een ander.. 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in