gefeliciTAART.nl - Black Friday

Voor de meeste gezinnen zijn boodschappen één van de grootste kostenposten. En met de almaar stijgende prijzen hakt het weekgeld er flink in. Wil jij besparen op de boodschappen? Met deze tips lukt het gegarandeerd.

 

Weekbudget voor een gezin van 4 personen

Hoeveel geld je per week aan boodschappen uit kunt geven is afhankelijk van de inkomsten en overige uitgaven. Volgens het Nibud ligt het weekbudget aan verschillende factoren, waaronder leeftijd en grootte van het gezin. Gemiddeld genomen is een gezin van 4 personen inmiddels zeker 660 euro per maand kwijt aan boodschappen. Dit komt neer op 165 euro per week. Helaas zijn er ook genoeg gezinnen die niet over zo een ruim boodschappenbudget kunnen beschikken. Veel gezinnen moeten het doen met 60 – 100 euro per week. Hiervan moeten ze alles wat onder boodschappen valt zien te halen.

 

Besparen op de boodschappen met deze tips lukt het gegarandeerd

Een krap budget zoals je je wel kunt voorstellen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op het boodschappenbudget. Ongeacht of je een gezin van 2 of 6 personen bent.

 

1. Ga niet met de kinderen boodschappen doen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: boodschappen doen met kinderen maakt het een stuk lastiger om binnen het budget te blijven. Tenzij je kinderen erg goed opgevoed zijn en snappen dat er geen ruimte is voor extra’s, dan kun je ze meenemen. In alle andere gevallen: laat de kinderen lekker thuis of doe boodschappen terwijl ze op school zitten.

 

2. Ga niet met lege maag uit huis

Ligt voor de hand en toch zijn er nog genoeg mensen die met een lege maag boodschappen gaan doen. Grote kans dat je dan terwijl je in de winkel loopt honger krijgt en uiteindelijk meer gaat kopen dan je van plan was. Wil je dit voorkomen? Ga dan in elk geval niet met een lege winkel naar de supermarkt.

 

3. Maak een boodschappenlijst

Wil je echt niet meer uitgeven dan nodig? Maak dan een boodschappenlijst. Zet alles wat je nodig hebt op de lijst. En doe dit niet vlak voordat je uit huis gaat, maar doe dit op het moment dat je ziet dat er iets aangevuld moet worden. Op die manier bouw je een boodschappenlijst op met spullen die je echt nodig hebt en is de kans dat je iets vergeet veel kleiner.

 

4. Folders doorspitten en aanbiedingen vergelijken

Het loont echt om folders en aanbiedingen door te nemen. Vergeet daarbij niet om in de apps van de verschillende winkels te kijken. AH heeft bijvoorbeeld Mijn Bonus Box waar je 5 – 10 verschillende aanbiedingen vindt die speciaal voor jou geselecteerd zijn. Lidl heeft kortingsbonnen die je naar behoefte kunt activeren.

 

5. Huismerk versus A-merk

Wist je dat de meeste huismerken niet onderdoen voor A-merken? Sterker nog: vaak komen de producten gewoon uit dezelfde fabriek, alleen met een andere verpakking. Kies dus vaker voor huismerk in plaats van A-merk om te besparen op de boodschappen.

 

6. Zelf maken versus kant-en-klaar

Vers maken klinkt duurder, maar in de meeste gevallen is het een stuk goedkoper. Dat zie je misschien niet direct, maar vers gemaakt betekend minder zout en minder suiker. Door een te veel aan zout krijg je meer dorst en is de kans groot dat je naar extra frisdrank grijpt (duurder dan water)> Daarnaast zorgt suiker voor te weinig verzadiging, waardoor de kans groot is dat je meer eet dan je nodig hebt. Hierdoor ben je uiteindelijk ook meer kwijt.

Overigens geldt zelf maken ook voor brood, dat in verhouding goedkoper (en gezonder) is dan brood uit de supermarkt of van de bakker. En dan hebben we het nog niet over koekjes en snacks. Met een beetje creativiteit maak je van schillen en restjes groente heerlijke chips. En met een pak bloem kun je heel wat zelfgemaakte koekjes maken.

 

7. Verspil me niet, Too Good to Go en afprijzingen

Of het nu om de AH, Jumbo, Lidl of een andere supermarkt gaat: ze hebben allemaal één ding gemeen: afprijzingen. Producten die tot op de dag houdbaar zijn worden flink afgeprijsd. Let daarom stickers met 35% korting of prijsstickers. Ook hebben diverse supermarkten zogenaamde verspil me niet bakken. Hier vind je alle afgeprijsde producten overzichtelijk bij elkaar.

Naast de afprijzingen hebben bepaalde supermarkten brood dat een dag oud is en de volgende ochtend voor 0,25 – 0,50 aangeboden wordt. En bij de AH vind je anti verspilnetjes met daarin groente en fruit voor 1,00 euro.

Alsof dit nog niet genoeg is, heb je ook de Too Good to Go app. De app is eigenlijk bedoelt om voedselverspilling te voorkomen, maar je kunt de app ook gebruiken om voordelige boodschappen te krijgen. Het aanbod verschilt per stad, dus download de app, lees de reviews en probeer een goedkope deal te krijgen.

 

 

Zoals je ziet zijn er tal van manieren om te besparen op de boodschappen. Op welke manieren bespaar jij op de dagelijkse boodschappen? Wil je nog meer besparen? Hier vind je nog meer tips om als gezin te besparen.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelExplorers, het nieuwste flip and write spel van Ravensburger
Volgend artikelPaashaas Academie: de leukste Paasfilm voor het hele gezin + winactie

14 REACTIES

  1. Bedankt voor de tips , ik heb een babygirl ik moet ook rond komen van 70 euro per week en het is best moeilijk alles is ook duurder geworden .

  2. Helaas woon ik in een kleiner dorp waar weinig aanbod is voor to good to go dus profiteer ik het meest van de andere tips

  3. Ik kijk In alle folders (app) naar de aanbiedingen in de supermarkten, kan je heel veel mee besparen, Groetjes Anneliese de Waal

  4. Wij gebruiken momenteel best veel to good to go. Overigens ook de overblijvers van de ah doen het goed. Dus zeker een aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in