gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als familie is het belangrijk om een bepaald budget op te stellen. Zoek je nog tips om een familie budget op te stellen? Ik heb een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden als je een familie budget op wilt stellen.

 

Waarom een familie budget opstellen?

Budgetteren, niet iedereen is er van gecharmeerd, maar zonder een gedegen plan kun je vroeg of laat in de problemen komen. Dat geldt zeker voor mensen die graag een gezin willen stichten. Ouders in spe kunnen direct al in problemen komen, als zij een groot deel van het budget besteden aan de inrichting van de babykamer en zich uitleven in het kopen van allerlei (meestal overbodige) babyspullen. Door een familie budget op te stellen kun je niet alleen gericht werken aan de toekomst, maar houd je je uitgaven (en inkomsten) nauwkeurig in de gaten. Dit geeft ruimte om leuke dingen te doen en tegelijkertijd te sparen voor jezelf en je kind.

 

Tips om een familie budget op te stellen

Nu je weet waarom het van groot belang is om een familie budget op te stellen, wil je natuurlijk weten hoe je dat het beste kunt doen. Hieronder zet ik een aantal tips op een rijtje die je kunnen helpen bij het opstellen van een gezinsbudget. Houd er rekening mee dat niet alle situaties op iedereen van toepassing zijn. Het kan zijn dat je door omstandigheden wel eens van je budget af moet wijken.

 

Kijk naar het grotere plaatje

Voordat je een budget vast kan stellen moet je naar het grotere plaatje kijken. Veel kersverse ouders kijken niet veel verder dan de eerste paar maanden hooguit een jaar. Voor het vaststellen van een gezinsbudget is het van belang om verder te kijken. Wellicht heb je over een tijdje een nieuwe (gezins) auto nodig, een ander huis of wil je alvast sparen voor de studie van je baby. Allemaal zaken die je mee kunt nemen in het bepalen van je budget.

 

Gebruik een makkelijk budget programma

De meest makkelijke manier om je inkomsten en uitgaven bij te houden is via Excel. Ouderwets in een kasboek is eveneens een mogelijkheid. Er zijn ook verschillende apps die het traditionele huishoudboekje vervangen. Hier vind je een overzicht van alle (gratis) huishoudboekje apps. Sommige apps zijn gekoppeld aan je bankrekening waardoor het bijhouden van inkomsten en uitgaven nog makkelijker wordt.

 

 

50/30/20 regel

Geen idee waar je moet beginnen? Noteer om te beginnen alle inkomsten en vervolgens alle vaste uitgaven. Denk daarbij aan je hypotheek of huur, verzekeringen, energie en alle andere vaste lasten die elke maand terugkomen en noodzakelijk zijn. Tel hier een reëel bedrag bij op voor boodschappen die je wekelijks doet.

Onder ideale omstandigheden moeten je financiën volgens de 50/30/20 regel verdeelt worden. Dit houdt in dat 50% van je totale inkomsten naar vaste lasten zoals hypotheek/huur, energie en boodschappen gaan. 30% van je budget moet beschikbaar zijn voor leuke activiteiten zoals uitjes, vakantie, uitgaan en cadeautjes. De overgebleven 20% worden gebruikt om schulden af te lossen en te sparen.

 

Vergeet je baby niet in de kosten op te nemen

Ben je in verwachting of ben je net bevallen? Vergeet dan niet de kosten voor de baby op te nemen in je budget. Denk daarbij aan terugkerende kosten zoals luiers, babyvoeding, doekjes en natuurlijk kosten voor het kinderdagverblijf.

Gelukkig kun je genoeg geld besparen als nieuwbakken ouders. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van de babykamer met een klein budget. Daarnaast worden heel veel overbodige babyspullen aangeboden. Wees selectief in de aanschaf van nieuwe spullen en probeer zo veel als mogelijk te lenen of tweedehands te kopen.

 

 

Maak plannen voor de toekomst

Budgetteren houdt in dat je ook rekening houdt met de toekomst en deze zo goed als mogelijk plant. Voordat je een toekomst kunt plannen moet je eerst zorgen dat alle schulden afbetaald zijn. Als dit het geval is moet je een spaarpot aanleggen voor onverwachte uitgaven, zoals bijvoorbeeld het vervangen van een kapotte koelkast of wasmachine. De meest ideale situatie is een buffer van 6x je maandinkomen. Voor de meeste mensen is het niet haalbaar, maar reken zeker op 10.000 euro afhankelijk van de grootte van je gezin.

Heb je dit allemaal geregeld, dan wordt het tijd om naar andere zaken te kijken. Denk daarbij aan de studie of het behalen van het rijbewijs. Hiervoor kun je dan elke maand een bepaald bedrag opzij zetten.

 

Tips om een familie budget op te stellen 1

 

Huisvrouw of huisman worden? Eerst proberen, dan doen

Ben je van plan om thuis te blijven om voor de kinderen en het huishouden te zorgen? Dan is het verstandig om te kijken of het haalbaar is voor jullie om van één inkomen te leven. In veel gevallen zul je een stap terug moeten doen en dat is niet voor iedereen haalbaar of wenselijk. Door het eerst een aantal maanden uit te proberen kun je kijken of dit werkelijk is wat je beiden wilt.

 

Bekijk je budget van tijd tot tijd

Soms veranderen dingen in het huishouden, in je werk of de leefomstandigheden. Dan is het een must om je huidige gezinsbudget  opnieuw onder de loep te nemen. Dat geldt ook wanneer je baby een dreumes wordt of eindelijk naar school kan. De komst van een tweede betekend eveneens een grote financiële verandering en aanpassing van je opgestelde budget.

Ook als er ogenschijnlijk niets verandert is het raadzaam om je budget eens in de zoveel maanden nader te bekijken. Misschien zijn je schulden afgelost of wil je toch voor iets anders sparen, dan is dat het moment om dingen aan te passen. Aan de andere kant zie je ook of er zaken verandert zijn in je uitgavepatroon.

 

Heb jij nog aanvullende tips om een familie budget op te stellen? Laat het me weten in de comments.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel20 Budget tips voor kersverse ouders
Volgend artikelWat kun je doen om de bevalling op te wekken?

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in