gefeliciTAART.nl - Black Friday

Wist je dat je de airco zowel in de zomer als de winter kunt gebruiken? In de zomer voor verkoeling en in de winter als verwarming. Geen idee waar het over gaat? Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over verwarmen met airco.

 

Alternatieven van verwarmen in een tijd dat energiekosten de pan uitrijzen

Nu de prijzen van gas en stroom maar blijven stijgen zien veel mensen het als noodzaak om geld te besparen op energiekosten. En dat kan prima, vooral als je kiest voor alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een palletkachel, een gewone houten kachel, warmtepomp en infraroodpanelen. Daarnaast is er nog een alternatief: verwarmen met airco.

 

Alles wat je moet weten over verwarmen met airco

Het is een redelijk nieuw en onbekend fenomeen: je huis warm houden met een airco. Dat klinkt tegenstrijdig, want de meeste mensen gebruiken de airco alleen voor het verkoelen van het huis in de zomer. Maar het kan dus ook andersom. Wist je dat je met verwarmen met de airco een rendement van ruim 400% haalt vergeleken met 96% van de CV ketel? Een rendement dat zeker de moeite waard is en zich ook vertaalt in lagere energiekosten.

 

Hoe werkt verwarmen met airco?

Eigenlijk is het principe heel makkelijk: een airco is namelijk vergelijkbaar met een warmtepomp. De warmtepomp werkt volgens het lucht-lucht principe. In de zomer wordt warme binnenlucht afgevoerd naar buiten. In de winter werkt het andersom: dan wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken en naar binnen gepompt. In de woning wordt de warmte dan verder verspreid. Dat is overigens niet afhankelijk van de buitentemperatuur, waardoor dit ook werkt als het buiten kouder is.

 

Wat is goedkoper: CV met gas of verwarmen met airco?

Zoals al eerder aangehaald haalt een airco een veel hoger rendement. Bovendien is stroom als energiebron (nodig voor de airco) veel goedkoper dan gas, waarmee de traditionele CV installatie aangestuurd wordt. Combineer je een airco met zonnepanelen dan wordt het zelfs nog goedkoper.  Natuurlijk moet je wel rekening houden met een eenmalige investering in de installatie en de aanschaf van een airco. De prijs van een airco varieert, waardoor het goed is om prijzen te vergelijken. Dat kun je doen op de website van aircoprijzen.nl.

 

Comfortabel verwarmen met airco

Waar je bij de normale CV last hebt van stijgende warmte (waar je als je pech hebt vooral de buren van genieten) is dit bij het gebruik van een airco niet het geval. De airco verdeelt de warmte namelijk veel beter over de ruimte en blaast dit juist naar beneden. Hierdoor hoeft de airco minder hard te werken voor een beter resultaat. Dat betekent dat verwarmen met airco veel comfortabeler aanvoelt.

 

Huis verwarmen met airco: de voor- en nadelen

Zoals met alles zitten er natuurlijk ook wat nadelen aan. Hieronder lees je zowel de voor- als de nadelen van verwarmen met airco.

 

Voordelen verwarmen met airco

  • Kostenbesparend
  • Milieuvriendelijk
  • Comfortabel omdat warmte beter verdeeld wordt
  • Kan ook in de zomer gebruikt worden om te verkoelen
  • Ideaal in combinatie met zonnepanelen

 

Nadelen verwarmen met airco

  • Verwarmt alleen de ruimte waar de airco is. Wil je meer ruimtes verwarmen dan zul je meerdere airco’s aan moeten schaffen
  • Aanschafkosten (eenmalig)
  • Zorgt voor meer geluid (CV is stil, airco niet, waardoor deze niet altijd geplaatst mag worden)

 

Zoals je ziet wegen de voordelen van verwarmen met airco hoe dan ook op tegen de nadelen. Wil je dus besparen op de energiekosten? Kijk dan eens naar verwarmen met een airco.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelGeld besparen: met deze tips bespaar je op de energiekosten
Volgend artikelBoeien, de nieuwste kinderfilm + winactie

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in