Alhoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, is het zeker een aanrader. Voorkom onverwachte kosten voor je gezin met een inboedelverzekering.
Table of Contents
Wat is een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering is een niet verplichte verzekering die de kosten dekt van schade in en om je woning. Deze kosten kunnen ontstaan als gevolg van brand, storm, diefstal, lekkage, een blikseminslag of bijvoorbeeld een omgevallen boom. Aan de hand van de afgesloten polis worden bepaalde of alle kosten van de schade vergoedt door de verzekeraar. Voor de verzekering betaal je maandelijks een bedrag. Een gemiddelde inboedelverzekering voor een gezin van 4 personen kost 15 euro per maand.
Mogelijkheden wat betreft de inboedelverzekering
Wat de inboedelverzekering zelf betreft zijn er heel veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een basisverzekering of een all risk. Hoe uitgebreider de verzekering hoe duurder de maandelijkse kosten hiervan zullen zijn. Afhankelijk van de verzekering kun je verschillende clausules opnemen in de polis, zodat je dure hifi producten, je horloge verzameling of erfstukken extra goed verzekerd zijn.
Voorkom onverwachte kosten voor je gezin met een inboedelverzekering
Een gezin kost handenvol geld. Vooral als je voor de eerste keer ouder wordt komen er allemaal extra kosten in je leven. Je moet een heleboel zaken (nieuw) aanschaffen voor de komst van de baby. Denk daarbij aan de inboedel voor de baby/kinderkamer, kleding, speelgoed, maar ook speciale producten voor de verzorging. De kosten hiervan kunnen al snel in de papieren lopen.
Leestip: Met deze tips kun je als gezin geld besparen
Met een inboedelverzekering zorg je ervoor dat je bij schade de waarde van je inboedel (deels) terugkrijgt. Veel mensen denken dat het hun toch niet overkomt en dat de kans op schade door storm, brand of bijvoorbeeld diefstal minimaal is. Het klopt inderdaad dat de kans hierop relatief klein is, maar helaas kun je nooit iets uitsluiten. Het overkwam ons ook: wij hadden brand in ons huurhuis.
Mocht je dan getroffen worden door schade die ontstaan is in je huis, dan kom je onverwacht voor hoge kosten te staan. Bij een brand bijvoorbeeld zul je de hele inboedel opnieuw aan moeten schaffen. Van kleding tot strijkijzer, van speelgoed voor je kind tot een nieuw bankstel. Of je er nu voor kiest om dit nieuw of tweedehands aan te schaffen, de kosten hiervan zullen al snel oplopen.
Waarde van je inboedel
Met een inboedelverzekering voorkom je deze onverwachte kosten. Je betaald een bepaald bedrag per maand en daarvoor is je inboedel verzekerd voor een X-bedrag. Dit bedrag kun je in sommige gevallen zelf bepalen, maar meestal kijkt een verzekeraar naar de woonplaats, inkomen van de verzekerde en de grootte van het huis. Aan de hand hiervan wordt een inschatting gemaakt en bepaald voor welk bedrag je inboedel verzekerd is.
Toch is het altijd verstandig om zelf inzicht te hebben in de waarde van je inboedel. Dat kun je doen door een inboedellijst te printen en elke ruimte in je huis af te gaan. Je vult dan in welke meubels er in de kamer staan, welke spullen, aankleding van de ramen, elektronica en nog veel meer. Op die manier weet je precies hoeveel en welk huisraad jij hebt.
Daarnaast is het handig om dingen als aankoopbewijzen digitaal te bewaren. Op die manier kan er nooit een dispuut ontstaan met je verzekeraar over de waarde van je spullen en het bedrag dat hiervoor uitgekeerd moet worden. Ook is het handig om foto’s te maken van waardevolle spullen zoals elektronica. Hiermee kun je bewijzen dat beschadigingen voor de schade niet aanwezig waren (bijvoorbeeld als er ingebroken is).
Voorkom onderverzekering
Helaas onderschatten veel mensen de werkelijke waarde van hun inboedel. Of er wordt een verzekering afgesloten aan het begin van een huwelijk, maar deze wordt in de loop van de tijd niet meer aangepast, terwijl er sprake is van gezinsuitbreiding. In de loop der jaren komen steeds weer nieuwe spullen in huis, maar het verzekerde bedrag blijft hetzelfde. Mocht er dan ineens sprake zijn van schade, dan is de kans groot dat je onderverzekerd bent.
Dit kun je voorkomen door regelmatig je inboedelverzekering onder de loep te nemen. Doe je grote aankopen voor je huis? Dan is het goed om de verzekering hiervan op de hoogte te brengen en indien nodig de polis aan te passen. Mocht er schade ontstaan, dan is het laatste dat je wil erachter komen dat je onderverzekerd hebt en de aanschaf van nieuwe spullen uit eigen zak moet betalen.
Dit krijg je uitgekeerd door de verzekering bij schade
Wat een inboedelverzekering uiteindelijk uitkeert hangt van heel veel verschillende factoren af. Als er sprake is van schade zal een schade expert langskomen om de daadwerkelijke schade op te nemen. Hiervan wordt een berekening gemaakt. Bij deze bereking wordt rekening gehouden met de leeftijd van de huisraad, de nieuwwaarde en nog veel meer.
Meestal is het zo dat je slechts een deel van de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt. Daarbij geldt: hoe ouder je inboedel hoe minder je uitgekeerd krijgt. Er zijn echter ook verzekeringen die tot 3 jaar na aanschaf de nieuwwaarde uitkeren. Een goed punt om mee rekening te houden als je een nieuwe inboedelverzekering af wilt sluiten.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
Die kreeg ik al mee van huis. Mijn vader was daar duidelijk in
Better safe then sorry
Wel belangrijk hoor, een ongeluk zit in een klein hoekje…