gefeliciTAART.nl - Black Friday

Zakgeld geven aan je kind vormt een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Door zakgeld leert je kind om te gaan met geld. Daarom vandaag tips over zakgeld: op welke leeftijd en hoeveel geef je?

 

Waarom is zakgeld geven belangrijk?

Wil je dat jouw kind straks goed om weet te gaan met geld? Dan moet je hem of haar zakgeld geven. Zakgeld staat los van geld dat je kind kan verdienen door klusjes in en rondom het huis te doen. Het is dus geen tegenprestatie voor iets dat een kind gedaan heeft. Zakgeld moet gezien worden als een leermiddel niet als een beloning. Door je kind zakgeld te geven zonder hier iets tegenover te stellen, leert je kind al op jonge leeftijd keuzes te maken.

 • Je kind leert dat uitgaven en inkomsten in balans met elkaar gebracht moeten worden
 • Kinderen leren dat niet alles direct gekocht kan worden
 • Door zakgeld goed in te delen leren kinderen sparen

 

 

Vanaf welke leeftijd zakgeld geven?

Vanaf welke leeftijd jij jouw kind zakgeld wilt geven is natuurlijk je eigen keuze. Het Nibud adviseert om te beginnen met 6 jaar. Dat is de leeftijd dat kinderen munten herkennen en bewuster worden van het feit dat voor spullen in de winkel geld betaalt moet worden. Sparen zal er dan waarschijnlijk nog niet in zitten, aangezien een kind van 6 vooral de neiging heeft om het geld direct uit te geven. Het besef dat een kind voor dat ene speelgoed moet sparen zal pas later komen. Toch is het goed om op een leeftijd van 6 een begin te maken met het geven van zakgeld.

 

Wanneer zakgeld geven?

Veel ouders kiezen ervoor om hun kind wekelijks zakgeld te geven. Dat kan op een vaste dag en tijdstip. Dat maakt het voor een kind ook makkelijker: een kind weet dan precies op welke dag het zakgeld kan verwachten en voorkomt onnodige vragen. Sommige ouders kiezen er ook voor om zakgeld maandelijks te geven. Dat komt dan meer overeen met het feit dat het salaris ook maar 1x per maand gestort wordt. Maak met je kind goede afspraken over wanneer het zakgeld krijg en wijk hier niet vanaf, tenzij met beider toestemming en goedkeuring.

 

Zakgeld op welke leeftijd en hoeveel geef je 1

 

Hoeveel zakgeld geef je aan een kind?

Hoeveel zakgeld je aan je kind wilt geven hangt af van twee factoren:

 • Hoeveel WIL en KUN je aan je kind geven
 • Wat moet je kind met het zakgeld betalen

Moet je kind bijvoorbeeld zelf kleding aanschaffen, dan kun je naast het zakgeld ook kleedgeld aan je kind geven.

Heb je echt geen idee hoeveel zakgeld je aan je kind moet geven, dan kun je richtlijnen hieronder aanhouden:

 

Zakgeld voor 6 tot 18-jarige kinderen per week:
Leeftijd Bedrag in € per week
6 jaar ± 1,00
7 jaar ± 1,20
8 – 9 jaar ± 1,50
10 – 11 jaar ± 2,50
12 jaar tussen 2,50 en 5,00
13 jaar tussen 2,50 en 5,00
14 jaar tussen 3,50 en 6,00
15 jaar tussen 4,00 en 7,50
16 jaar tussen 5,00 en 9,00
17 jaar tussen 5,00 en 10,00
18 jaar tussen 5,00 en 12,50

 

Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn. Niemand kan in jouw portemonnee kijken. Voel je dus niet schuldig als je van bovenstaande richtlijnen afwijkt.

 

Tips om je kind te helpen met het zakgeld

 • Geef het zakgeld op een vaste dag en tijdstip, op die manier weet je kind waar het aan toe is
 • Leer je kind dat schulden maken niet goed is. Mocht je kind toch iets willen dat duurder is, dan mag je kind het resterende bedrag bij jou lenen, maar dat wordt afgetrokken van het zakgeld. Leg je kind ook concreet uit hoelang het duurt voordat het bedrag terugbetaald is en geef ook andere opties (goedkopere variant, langer sparen, geld vragen voor verjaardag of de feestdagen, eerst een paar nachtjes slapen en erover nadenken en niet direct kopen)
 • Laat je kind fouten maken. Alleen door fouten te maken zal je kind leren om de juiste keuzes te maken als het om geld gaat.
 • Maak duidelijke afspraken wat je kind van het zakgeld moet en mag kopen
 • Gebruik zakgeld niet als een strafmiddel. Dus slechte cijfers of werk niet gedaan? Ook dan behoudt je kind het recht op zakgeld
 • Maak het voor het kind tastbaar en stel een ‘contract’ op met daarin alle gemaakte afspraken (waarvoor moet het zakgeld gebruikt worden, welke dag krijgt je kind zakgeld, hoeveel zakgeld)
 • Geef zelf het goede voorbeeld wat betreft het uitgeven van geld. Als je kind ziet dat je bewust omgaat met geld zal hij of zij dat gedrag overnemen. Dat geldt ook voor sparen. Laat je kind zien dat je geld opzij zet
 • Als je kind wat ouder is kun je een betaalrekening voor je kind openen. Begin echter met munt en papiergeld om het tastbaar te maken voor je kind
 • Leer je kind te budgetteren en doelen op te stellen. Wil je kind graag die ene nieuwe doos van Playmobil of die nieuwe game? Maak samen een plan en laat zien hoelang en hoeveel je kind hiervoor moet sparen

Zakgeld op welke leeftijd en hoeveel geef je 2

 

Feiten over zakgeld

 • Kinderen die zakgeld krijgen leren al op jonge leeftijd omgaan met geld en komen later minder snel in problemen
 • Veel kinderen krijgen vanaf de middelbare school naast zakgeld ook kleedgeld
 • Sommige ouders gebruiken de kinderbijslag om hun kinderen kleedgeld en zakgeld te kunnen geven
 • 3 van de 4 kinderen krijgen zakgeld van hun ouders. Het bedrag varieert van 1,00 tot 10,00 euro per week
 • Kinderen van laagopgeleide ouders in 50% van de gevallen minder of geen zakgeld krijgen

Ik hoop dat deze tips over zakgeld: op welke leeftijd en hoeveel geef je jou geholpen hebben.

 

Krijgen jouw kinderen zakgeld? En zo ja, hoe oud zijn je kinderen en hoeveel zakgeld krijgen ze?

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelLow budget uitjes met kinderen
Volgend artikel11 Verrassende feiten over broers en zussen

4 REACTIES

 1. Mijn dochter is nu 8 en ik twijfel. Ik geef haar nu niet vast zakgeld maar meestal op zaterdag wat kleingeld uit mijn purse. Alles onder de 50 cent gaat dan in haar spaarpot. soms mag ze er wat uithalen als ze iets echt heel graag wil. Maar denk volgend jaar beginnen met een vast bedrag per week. ik dacht aan 2 euro. en dan op vrijdag omdat ze vaak in het weekend met oma meegaat naar de markt en dan wat wil kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in