gefeliciTAART.nl - Black Friday

Is jouw kind dol op verven? Wil je af van alle chemische rommels? Waarom niet vingerverf zelf maken? Met deze tips kun je DIY vingerverf zelf maken met spullen die je gewoon in huis hebt of makkelijk en snel bij de supermarkt kunt halen. Vingerverf die niet schadelijk is en bovendien duurzaam gemaakt wordt.

 

Natuurlijke kleurstoffen

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je natuurlijke kleurstoffen in huis hebt. Veel levensmiddelen en vooral kruiden zijn erg geschikt om te gebruiken als natuurlijke kleurstof. Voor de kleur geel kun je kurkuma gebruiken (let op: de vlekken hiervan krijg je heel moeilijk uit kleding!). Rood krijg je door rode bietensap te gebruiken. Spinazie zorgt dan weer voor een mooie groene kleur. Hier vind je nog meer ideeën en tips rondom natuurlijke kleurstoffen.

 

DIY Vingerverf zelf maken

Welk kind is niet dol op verven en vooral vingerverven? Lekker klieren en ondertussen een mooi kunstwerk maken voor mama, papa, oma of opa. Helaas blijken de meeste vingerverven schadelijke stoffen te bevatten. Wil je jouw kind op een leuke en daarnaast ook nog eens duurzame manier laten vingerverven? Dan kun je de vingerverf best zelf maken. Het is goedkoop, veilig en je kind merkt geen verschil met vingerverf uit de winkel.

Hieronder vind je een aantal verschillende ‘recepten’ voor DIY vingerverf. Er zit zelfs een recept bij voor het maken van speciale vingerverf voor in bad, want ook in de badkamer is het ontzettend leuk om te kunnen verven.

Het belangrijkste dat je in huis moet hebben zijn (glazen) potjes om de verf in te bewaren. Overigens is DIY vingerverf niet lang houdbaar, aangezien deze gemaakt wordt van natuurlijke producten. Bij elk recept is aangegeven hoe lang de verf houdbaar is.

 

Simpele DIY vingerverf met bloem

Voor de meest simpele DIY vingerverf  heb je maar drie ingrediënten nodig, waaronder bloem. Je kunt de hoeveelheden aanpassen aan de hoeveelheid verf die je nodig hebt.

 • 100 gr Bloem
 • 4 Eetlepels Water
 • Kleurstof (zie tips hierboven voor natuurlijke kleurstoffen of vervang deze door levensmiddelenkleurstof)
 • Potje

Meng alle ingrediënten zonder de kleurstof tot je een mooie gladde massa hebt. Verdeel de massa over de potjes en voeg dan pas de kleurstoffen toe. Houdbaar: 1 dag.

 

 

DIY vingerverf met bloem en zout

Zoek je naar een mogelijkheid om de verf iets langer te bewaren? Dan is dit recept precies wat je nodig hebt. Door de toevoeging van zout is de verf een aantal dagen houdbaar. Het maken van deze verf duurt iets langer, omdat je het water met de bloem moet laten koken.

Benodigdheden

 • 2 Kopjes bloem
 • 5 kopjes koud water
 • ¼ kopje zout
 • Natuurlijke kleurstoffen of levensmiddelen kleurstof)

Giet de bloem samen met het water in een pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Als het mengsel gekookt heeft laat je het nog even op lage vlam 5 minuten pruttelen. Dan haal je de pan van het fornuis en voeg je het zout toe. Verdeel het mengsel over de potjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Tot slot voeg je de kleurstoffen toe.

 

 

Badplezier met DIY vingerverf voor in bad

Niets zo leuk als ook in bad bezig zijn met verven. De verf kun je zo mooi gebruiken op de badkamertegels. Let op: bepaalde kleurstoffen kunnen diep in de voegen trekken. Wees dus zuinig met het gebruik van bijvoorbeeld kurkuma. Voor het maken van de DIY badkamer vingerverf heb je de volgende dingen nodig:

 • ½ kopje geraspte marseillezeep
 • 1 kopje maïzena
 • 6 kopjes water
 • Kleurstoffen

Voor het maken van deze verf heb je een extra pan nodig. Doe de maïzena samen met de geraspte zeep en het water in de pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Draai het pitje lager en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Vergeet niet om af en toe te roeren, zodat alles goed met elkaar gemengd wordt en de zeep goed oplost. Verdeel de massa over (plastic) potjes en laat afkoelen. Voeg de kleurstoffen toe op het moment dat de massa op kamertemperatuur is. Daarna is de verf klaar voor gebruik. Houdbaar: 1 – 2 dagen

Omdat er gewerkt wordt met zeep kun je deze direct na gebruik makkelijk en snel van de muur spoelen.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips voor een disco kinderfeestje voor 4 – 12 jarigen
Volgend artikelPseudokroep: alles wat je wil weten over deze kinderziekte

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in