gefeliciTAART.nl - Black Friday

Eieren verstoppen voor kinderen tijdens Pasen hoort er eigenlijk gewoon bij. Ben je klaar met de standaard verstopplekjes en wil je eens iets anders? Ik geef je 15 tips om het leuker te maken. Paaseieren verstoppen en zoeken zal vanaf dit jaar nooit meer hetzelfde zijn.

 

Wat heeft de Paashaas te maken met het verstoppen van eieren?

Pasen, binnenkort is het weer zo ver en dat is goed te merken. De winkels liggen vol gekleurde (chocolade) paaseitjes, chocolade haasjes en nog veel meer. Veel mensen zijn met Pasen vrij en het is ideaal om tijd door te brengen met het gezin. In gezinnen met kinderen zullen Paaseieren verstopt en gezocht worden. Maar waarom verstopt de Paashaas eigenlijk eieren?

Om hierop antwoord te geven moeten we terug naar de 14e eeuw. In die tijd geloofden mensen in Duitsland dat de haas eigenlijk een andere vorm was van de godin Eastra (easter!). Eastra is de godin van de vruchtbaarheid en de lente en eieren staan al eeuwenlang symbool voor vruchtbaarheid. Dat hazen juist in het voorjaar veel gezien worden gaf al snel aanleiding om het één met het ander te combineren. De haas die een hol maakt zou hier voor zijn vertrek eieren achterlaten.

Dit is overigens ook weer gemengd met de christelijke (Rooms katholieke) traditie van Pasen. Pasen is de tijd van het lijden en de kruisiging van Jezus. Voorafgaand aan deze periode wordt door katholieken een vastenperiode gehouden van 40 dagen. Tijdens deze periode mogen zuivelproducten, vlees en genotsproducten waaronder chocolade eigenlijk niet gegeten worden. Juist in deze tijd (begin van de lente) leggen de kippen weer eieren die niet gegeten mogen worden. Aan het einde van de vastentijd lag er dus altijd een grote stapel eieren klaar. Deze eieren werden dan ook graag gegeten tijdens Pasen. Tegenwoordig zien we dat ook terug in het eten van chocolade paaseieren.

Leestip: Zo bereid je de perfecte Paasbrunch

Paaseieren verstoppen en zoeken 15 tips om het leuker te maken 1

 

Paaseieren verstoppen en zoeken 15 tips om het leuker te maken

Eieren verstoppen voor de kinderen is hartstikke leuk. Kinderen genieten zeker tijdens het zoeken en hebben de grootste pret. Toch kun je het verstoppen en zoeken van Paaseieren altijd nog leuker maken.

1. Het gouden ticket

Verstop naast de gewone gekleurde eieren ook een speciaal ei. Dit ei is gemaakt van plastic en bevat een gouden ticket. De vinder van het gouden ticket krijgt aan het einde van de zoektocht een speciale prijs. Je kunt natuurlijk ook overwegen om voor elk kind een gouden ticket te verstoppen. Tegen inlevering van dit ticket krijgt de vinder een prijs afgestemd op zijn of haar leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan een bioscoopticket of een leuk stuk speelgoed.

 

2. Letter speurtocht voor oudere kinderen

Verstop plastic eieren (van verschillend formaat) met daarin een letter. Deze letters kun je kopen of zelf printen. Van de gevonden letters moeten de kinderen een zin maken die te maken heeft met Pasen. Een leuke twist op het gewone paaseieren zoeken. Daarnaast is het een beetje een educatieve speurtocht, waarbij kinderen bovendien samen moeten werken. Als beloning kun je de kinderen aan het einde een kleine prijs aanbieden.

 

3. QR code speurtocht voor oudere kinderen

De meeste kinderen hebben tegenwoordig een smartphone. Zet de smartphone in tijdens de zoektocht naar Paaseieren. Vul een aantal plastic eieren met een door jou gecreëerde QR code die gekoppeld is aan een opdracht. Is de opdracht goed uitgevoerd, dan kunnen de kinderen op zoek naar het volgende ei met opdracht.

 

4. Paaseieren met naam

In plaats van de kinderen zomaar naar eieren te laten zoeken, kun je eieren verstoppen met daarop letters. Elk kind moet de letters van zijn of haar naam verzamelen. Is de naam compleet, dan is het kind klaar met de speurtocht. Eventueel kun je nog een extra prijs uitloven voor degene die als eerste zijn naam gevonden heeft.

 

5. Draai de rollen eens om

Dit is een leuke twist voor oudere kinderen: in plaats van dat ouders eieren verstoppen, verstoppen de kinderen eieren. In de eieren zitten briefjes met daarop taken die de kinderen normaal uit moeten voeren. De ouders krijgen een bepaalde tijd om alle eieren te vinden. Alle eieren die niet gevonden worden, worden door de kinderen verzameld. Alle taken in de niet gevonden eieren moeten geschrapt worden van de takenlijst van de kinderen. Staat er op het briefje afwassen? Dan mag het kind op een dag naar keuze dit briefje inzetten en hoeft hij niet af te wassen. Hilariteit en plezier gegarandeerd.

 

6. Eieren zoeken op kleur

Tijdens het zoeken kan het er nogal ruw en hard aan toe gaan. Om te voorkomen dat kinderen elkaar in de haren vliegen kun je elk kind een bepaalde kleur geven om naar te zoeken. Voor kleinere kinderen kun je deze opdracht vergemakkelijken door ze een emmer in de bijbehorende kleur te geven. Dus een gele emmer voor gele eieren enz.

 

Paaseieren verstoppen en zoeken 15 tips om het leuker te maken 2

 

7. Ballonnen

Voor hele kleine kinderen kan het zoeken naar eieren best moeilijk zijn. Vul wat ballonnen met helium en bindt deze aan de eieren vast. Doe dit niet met plastic eieren, die zouden zomaar weg kunnen vliegen! Laat de kinderen de ballonnen naar je toe brengen, verzamel de eieren en maak van de ballonnen een mooi boeket of laat deze in de kamer los.

 

8. Paashaas sporen volgen

Ideaal als je een betegelde tuin hebt waar je eitjes verstopt. Neem wat krijt en maak konijnensporen op de tegels. De kinderen moeten de sporen goed volgen om alle verstopte Paaseieren te kunnen vinden.

 

9. Op jacht naar het gouden ei

Leg de kinderen uit dat er tussen alle gekleurde eieren een heel speciaal ei verstopt is. Een gouden ei! Dit ei is gevuld met geld, snoep en kleine cadeautjes voor alle kinderen. Tip: koop een groot plastic ei, spuit dit goud en vul het met allerlei dingen die passen bij de leeftijd en interesses van de kinderen.

 

10. Checklist

Combineer de zoektocht met een lijst met allerlei opdrachten. Geef elk kind een checklist met daarop dingen als: vind 5 paaseieren in verschillende kleuren, zoek drie verschillende bloemen, zing twee liedjes en nog veel meer. Daarmee rek je de tijd van de speurtocht en worden de kinderen optimaal vermaakt.

 

11. Glow in the dark

Waarom zou je alleen overdag op zoek gaan naar Paaseieren? In de avond wordt het nog een stuk spannender (als alternatief kun je een donkere kamer nemen). Verstop lichtgevende eieren die kinderen moeten zoeken. Lijkt heel simpel, maar met wat out of the box verstopplekjes kan het nog best een hele opgave zijn. Aan de andere kant is het ook de perfecte manier om glow in the dark eieren te verstoppen voor de allerkleinsten. Die lichtgevende Paaseieren trekken zeker de aandacht.

 

12. Speurtocht met hints en tips

In plaats van de kinderen a la dol te laten rennen op zoek naar eieren moeten ze luisteren naar een hint of tip. Als ze de hint begrepen hebben kunnen ze op zoek gaan naar het verstopte Paasei. Koppel de tip aan een bepaalde kleur Paasei om het nog spannender te maken.

 

13. Lego Paaseieren

Koop een nieuwe Lego bouwset en verstop de onderdelen in lege plastic eieren. De eieren verstop je overal in huis. Als alle eitjes gevonden zijn moeten de kinderen de Legoset in elkaar bouwen. En nu maar hopen dat ze er een tijdje zoet mee zullen zijn.

 

14. Paaslunch zoeken

Buiten guur, koud of nat? Met deze tip kun je de kinderen ook binnenshuis vermaken. Verstop kleine eieren die je vult met allerlei lekkers voor de lunch. Denk daarbij aan een paar druiven, kleine tomaat, boterham in vormpjes gesneden, stukjes kaas, wat noten enz. Elk kind zijn lunch bij elkaar gezocht? Dan is het tijd om te genieten van al het lekkers.

 

15. Paasei pinata

Maak een pinata in de vorm van een groot Paasei. Hang deze binnenshuis of buiten op en laat de kinderen er om de beurt op slaan, totdat deze kapot gaat. De pinata vul je vooraf met chocolade paaseitjes en andere lekkernijen voor de kinderen. Spreek vooraf af dat alles eerlijk verdeeld wordt als je ruzie wilt voorkomen. Of maak heerlijke pinata paashaas koekjes gevuld met mini M&M’s.

 

Mogen jouw kinderen Paaseieren zoeken en doe jij dat op de traditionele manier of pak je het anders aan?

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWat kun je doen om de bevalling op te wekken?
Volgend artikelZoete traktatie pinguïn zoenen

3 REACTIES

  1. […] Misschien een leuk idee om voor of na het Paasontbijt samen met de kinderen op zoek te gaan naar verstopte eieren. Dit kun je makkelijk realiseren als je met 1 of 2 andere ouders samenwerkt. Wil je geen standaard verstoppen en zoeken van de eieren, maar er bijvoorbeeld een educatieve twist aangeven? Ik zette 15 tips om het eieren zoeken nog leuker te maken op een rijtje. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in