gefeliciTAART.nl - Black Friday

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, van 28 september tot en met 4 oktober 2023, staan ontmoeting en verbinding centraal. Als onderdeel van deze week wordt op zondag 1 oktober Grootouderdag gevierd. Een speciale dag om extra aandacht te geven aan alle opa’s en oma’s in Nederland en generaties met elkaar te verbinden. Gerda Lenten Havertong is benoemd tot ambassadeur van Grootouderdag.

 

 

Ambassadeur

Theatermaker Gerda Lenten Havertong uit Almere ondersteunt Grootouderdag: “Het is essentieel dat jong en oud naar elkaar omzien. We kunnen kinderen zoveel meegeven en leren. Andersom ontvangen we er ook veel voor terug. Met het verbinden van generaties kunnen we de wereld weer socialer en mooier maken. Ik nodig iedereen uit om in actie te komen!” Gerda Lenten Havertong is onder meer te horen in een animatievideo die speciaal voor Grootouderdag is gemaakt.

Let op: dit is niet hetzelfde als Oma en Opa dag. Deze dag is namelijk op 4 juni en wordt sinds 2004 in Nederland in ere gehouden.

1 Oktober Grootouderdag gerda havertong

Activiteiten

In aanloop naar 1 oktober worden diverse activiteiten met en voor kinderen en ouderen georganiseerd. Onder meer BSO’s, verzorgingshuizen en een festival in Almere. Bij woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer vindt op donderdag 28 september de aftrap plaats en bij Partou Kinderopvang, een landelijke organisatie met zo’n 700 vestigingen, gaan kinderen bloemdecoraties maken voor opa’s en oma’s. De bloemen voor de actie, kleurrijke trosrozen, worden belangeloos ter beschikking gesteld door kwekers van World of Sprayroses.

1 Oktober Grootouderdag 1

Oorsprong

Grootouderdag is een feestelijke dag van verbinding tussen generaties en vindt zijn oorsprong in Italië. Initiatiefnemer Charles Lansdorp: “De basis werd gelegd in Italië in 1997 met een educatief project op basisscholen onder meer met een teken- en gedichtenwedstrijd voor kinderen gericht op grootouders. Dat bleek zo’n succes dat het uitgroeide tot een speciale dag voor opa’s en oma’s. In 2005 is Grootouderdag (Festa dei Nonni) officieel erkend door het Italiaanse parlement.”

 

Tegen eenzaamheid

Grootouderdag wordt gevierd in de ‘Week tegen Eenzaamheid’, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De stichting Grootouderdag is aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid waarbij bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen slaan om eenzaamheid onder ouderen te verminderen.

Meer informatie is te vinden op www.eentegeneenzaamheid.nl en www.grootouderdag.com.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelEen creatieve beginnerscursus voor het grootouderschap
Volgend artikelFeestdagen cadeautips voor alle leeftijden: van baby tot tieners

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in