gefeliciTAART.nl - Black Friday

Moederdag is nog maar net geweest of Vaderdag komt er alweer aan. Geen idee wat je kunt doen met Vaderdag? Dit zijn 9 tips voor een gezellige en leuke Vaderdag.

 

 

Wanneer is Vaderdag?

In Nederland wordt Vaderdag op de derde zondag in juni gevierd. In omringende landen kan dit nogal verschillen. In Duitsland bijvoorbeeld is Vaderdag vlak na Moederdag, terwijl ze in België Vaderdag een week eerder vieren. Hieronder zie je een overzicht wanneer Vaderdag in Nederland gevierd wordt de komende jaren:

Zondag 20 juni 2021

Zondag 19 juni 2022

Zondag 18 juni 2023

Zondag 16 juni 2024

Zondag 15 juni 2025

 

Waarom vieren we Vaderdag?

Net als Moederdag is ook Vaderdag ontstaan door een dochter die haar vader wilde eren. De vader van Sonora Smart Dodd was in de Amerikaanse burgeroorlog weduwnaar geworden. Ondanks dit gegeven ontbrak het hem niet aan doorzettingsvermogen en kracht om zijn kinderen alleen op te voeden en door de oorlog te loodsen.

Om haar vader hiervoor te eren werd op 19 juni 1910 de eerste Vaderdag gevierd. Het duurde nog tot 1937 voordat Vaderdag ook in Nederland gevierd werd. Toen was Vaderdag in oktober. Pas in 1948 werd de dag verplaatst naar de derde zondag in juni. Sindsdien wordt elk jaar vaderdag gevierd.

Een dag die vooral in het teken staat van kinderen die hun vader verrassen met leuke tekeningen, briefjes en vaderdag knutselwerkjes. Toch is het ook leuk voor jou als volwassene om je vader te verrassen voor Vaderdag. En dit kan prima met een leuke activiteit of een cadeau. Geen idee wat je kunt doen of geven? Met deze tips maak je er een leuke en gezellige vaderdag van.

 

 

9 Tips voor een gezellige en leuke Vaderdag

Helaas zitten we momenteel nog steeds met maatregelen rondom Corona. Dit moet echter geen belemmering zijn om je vader te verwennen en te genieten. Er zijn heel veel mogelijkheden om alsnog samen te zijn of op afstand te genieten van Vaderdag.

 

1. Samen eten

Hoe het zit met de maatregelen in juni weten we natuurlijk niet, maar zoals het er momenteel voor staat kun je je vader in elk geval verrassen met een etentje. Dat kun je doen door zelf de keuken in te duiken om iets lekkers te maken. Hier vind je inspiratie voor heerlijke Vaderdag recepten. Je kunt natuurlijk ook samen op een terras genieten van lekkers of je maakt gebruik van take away of bezorging.

Samen eten is veel leuker dan alleen. Maar als je vader geen bezoek kan of mag ontvangen dan kun je alsnog samen genieten via een live verbinding. Zorg dat jullie allebei heerlijk eten voor je hebben staan, ga aan tafel en zet een meeting op met Zoom, Teams, whats app of messenger. Op die manier kunnen jullie samen op afstand met elkaar eten.

 

2. Uitje in de natuur

Er is één ding dat nog steeds gewoon kan en mag: genieten van de natuur. Haal je vader op en ga samen naar het bos voor een stevige wandeling. Of rij door naar de Veluwe en geniet van de natuur in dit prachtige park. Of trek de duinen in of zoek het strand op. Er zijn talloze mogelijkheden om in de natuur te genieten.

Het mooie hiervan is dat het meestal gratis is! Vergeet niet om lekkers mee te nemen, zodat jullie halverwege een pauze in kunnen lassen om te genieten van hapjes en drankjes. En waarom niet picknicken samen met je vader? Het perfecte tijdstip om herinneringen op te halen of weer eens lekker bij te kletsen.

 

3. Schrijf een brief

Het klinkt misschien heel saai, maar een brief is altijd leuk. Je vader kan deze immers zo vaak lezen als hij zelf wil. Je kunt in de brief van alles en nog wat kwijt. Ideaal om je vader te zeggen hoeveel je van hem houdt, wat hij voor je betekent en nog veel meer. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos.

 

4. Samen klussen

Veel vaders zijn dol op klussen, maar soms stapelen de klusjes zich op. Misschien heeft je vader nog een niet afgemaakte klus waarmee je hem kunt helpen als cadeau voor Vaderdag. Denk daarbij aan een oude fiets die opgeknapt moet worden of een kamer in huis die wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Wat het ook is: samen klussen is niet alleen een stuk gezelliger, het zal ook een pak van je vaders hart zijn als die lang uitgestelde klus eindelijk geklaard is.

 

5. Barbecue

Welke vader is niet dol op barbecuën? Gelukkig heb je daarvoor niet -per se een tuin of een balkon nodig. Het is zelfs heel goed mogelijk om binnenshuis te barbecuën. En als je denkt dat je je alleen hoeft te beperken tot vlees dan heb je het mis. Want ook gebarbecuede groente en zelfs fruit van de barbecue smaken heerlijk.

 

6. Terug in de tijd

Ook vaders vinden het ontzettend leuk om herinneringen op te halen. Haal de stoffige fotoalbums van de familie van zolder en neem een duik terug in de tijd. Niets zo leuk als samen met je vader herinneringen op te halen. Je kunt ook als Vaderdag cadeautje alle negatieven scannen en digitaliseren. Op die manier kun je er een video van maken, een afdruk op diverse materialen of er simpelweg voor zorgen dat je vader een leuke achtergrond op zijn telefoon heeft van jou toen je kind was.

 

7. Workouts doen met je vader

Gezondheid is belangrijker dan ooit. Dus begin op Vaderdag samen met je vader met workouts. Natuurlijk moet dit niet bij een eenmalige activiteit blijven. Spreek met je vader af dat jullie voortaan 1x per week fitnessen, hardlopen, stevig wandelen of een andere sportieve activiteit doen. Niet alleen, maar samen, zodat jullie het ook allebei volhouden.

 

8. Filmavond samen met je vader

Zorg dat je moeder een avondje buiten de deur is en verzorg een leuke filmavond samen met je vader. Zorg voor voldoende lekkere snacks en natuurlijk iets lekkers om te drinken. Zoek een film uit die jullie allebei leuk vinden en geniet van een heerlijke filmavond. Bij mooi weer kun je de filmavond ook naar de tuin verplaatsen. Huur of koop een beamer en een witte doek en geniet van je eigen home cinema in de achtertuin.

9 Tips voor een gezellige en leuke Vaderdag bordspel

9. Spelletjesavond

Spelletjes zijn populairder dan ooit. Nodig je vader uit om aan tafel te schuiven voor een gezellige spelletjesavond. Vergeet vooral niet om klassieke bordspellen te spelen zoals Mens Erger je Niet, Monopoly, Levensweg en Risk. Of kies voor schaken, pokeren en Uno. Je kunt ook prijzen uitloven voor de winnaars. Deze kunnen variëren van een tegoedbon voor het maaien van het gras tot een bon voor het wassen van de auto.

 

Leuke en gezellige Vaderdag activiteiten tips

Wat je ook doet met je vader op Vaderdag: geniet ervan. Niet iedereen heeft (meer) een vader en kan deze dag samen met zijn vader vieren. Ondanks geldende maatregelen is er nog genoeg te doen, ook al zou je vader op leeftijd zijn. Van een uitje in de natuur tot een trip down memory lane, deze Vaderdag wordt onvergetelijk voor jou en je vader.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelZo kies je het juiste dekbed en dekbedovertrek voor je kind
Volgend artikelLaat je kind zijn eigen EK beleven met Fifa 21

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in