Als moeder in spe moet je alles leren. Dat geldt ook voor babykleding. Ontdek alles wat je moet weten over babykleding. Van het wassen van babykleding op de juiste temperatuur tot het gebruik van het meest geschikte waspoeder voor babykleren.
Table of Contents
Zwanger? Lekker shoppen voor de kleine
De meeste vrouwen rennen zo snel als mogelijk naar de winkel op het moment dat ze een positieve zwangerschapstest in de hand hebben. Niet zo gek, want hoe leuk zijn die kleine sokjes, rompertjes en shirtjes wel niet? Om het nog maar niet te hebben over die schattige rokjes en stoere broekjes. Of je nu vroeg of juist laat in de zwangerschap gaat winkelen, babykleding moet je wassen. En omdat de huid van je baby teer is, zul je hier met een aantal dingen rekening moeten houden.
Leestip: Dit zijn vroege tekenen dat je zwanger bent
Alles wat je moet weten over babykleding wassen
Daar zit je dan: in het midden van een berg babykleding die alleen nog wacht op de komst van de kleine. Hoe nu verder? En vooral, wat moet je doen als de baby er eenmaal is? Hieronder worden al jouw vragen beantwoord.
Moet je babykleding apart wassen?
Of je babykleren al dan niet apart wast is vooral een kwestie van welk wasmiddel je gebruikt. Als het een wasmiddel is dat geschikt is voor de tere babyhuid dan kun je de was van het hele gezin bij elkaar wassen. Natuurlijk moet je er wel op letten dat je de was op kleuren en temperatuur selecteert. Vooral nieuwe babykleding is vaak erg gevoelig voor verkleuring.
Hoe vaak moet je babykleding wassen?
Alhoewel je baby niet loopt of kruipt, zul je zien dat de kleding toch snel vies wordt. Vooral hele jonge baby’s spugen nogal of hebben spuitluiers met alle gevolgen van dien. Het kan dus zomaar gebeuren dat je meerdere setjes kleding op een dag nodig hebt. Mocht de kleding onder gespuugd zijn, dan moet je deze verwisselen. Deze was je ook bij voorkeur nog dezelfde dag om de vlekken er optimaal uit te krijgen.
Kledingstukken waarbij sprake is van direct contact met de huid zoals rompertjes en pyjama’s kun je het beste ook dagelijks verwisselen. Andere kleding zoals broekjes en rokjes kun je gerust 2 dagen achter elkaar aantrekken.
Welk wasmiddel gebruik je het beste voor babykleding?
Ik ga hier bewust geen merken noemen van wasmiddelen die geschikt zijn. Het is wel belangrijk om te letten op de stoffen die in het wasmiddel zitten. Kies voor een wasmiddel zonder stabilisatoren, palmolie en plantaardige alcohol. Verder moet het wasmiddel fosfaatvrij zijn en hypoallergeen. Hoe minder toevoegingen hoe beter. De kans dat je kind last krijgt van bijvoorbeeld eczeem is een stuk kleiner als je natuurlijk wasmiddel gebruikt.
Babykleding wassen met azijn in plaats van met wasverzachter
Wasverzachter gebruiken voor het wassen van babykleding is af te raden. Wasverzachters zijn vaak rijk aan allergenen en bijzonder agressief, waardoor de tere huid van de kleine kan gaan reageren. Heb je hard water en zoek je een manier om de gewassen kleding zachter te krijgen? Voeg dan een scheut witte natuurazijn toe de laatste spoeling (in het bakje voor de wasverzachter). Overigens hoef je niet bang te zijn dat de was na azijn ruikt. Azijn vervliegt namelijk en hier ruik je achteraf niets meer van.
Babykleren wassen op welke temperatuur?
Net als met jouw kleding, moet je bij het wassen van babykleren op de temperatuur letten. In de meeste kledingstukken zijn wasvoorschriften genaaid, zodat je weet waaraan je je moet houden. Mocht je toch twijfelen? Hieronder vind je een lijst van welke temperaturen voor welke kleding geschikt zijn:
90 graden: handdoeken, beddengoed (mits van katoen), slabbetjes en hydrofiele luiers
60 graden: rompertjes, sokken, T-shirts (let er op dat dit alleen geldt voor kleding gemaakt van katoen, anders krimpt de kleding)
30 graden: alle overige kleding zoals broeken, rokjes, jurken, pyjama’s
Wol: voor wollen kledingstukken gebruik je het speciale wolwasprogramma
Extra tip: knuffels van de kinderen kunnen meestal probleemloos op 30 graden gewassen worden. Mocht dit niet het geval zijn: stop de knuffels dan in een plastic zak en bindt deze dicht. Plaats de zak met knuffels een nachtje in de vriezer.
Moet nieuwe babykleding altijd eerst gewassen worden?
Ja, nieuwe babykleding moet je altijd eerst wassen, voordat je baby deze mag dragen. Voordat jij dit kledingstuk in je hand hebt gekregen hebben er waarschijnlijk al heel wat handen aan gezeten. Bovendien is het ook nog eens door vele handen gegaan tijdens het productieproces. Daarnaast is kleding vaak voorzien van een speciale impregneer laag die vaak uit giftige substanties bestaat. Goed wassen is daarom een noodzaak.
Mag je babykleding met bleek behandelen?
De frustratie van veel moeders: spuugvlekken of poepvlekken gaan niet meer uit de kleding. Na van alles en nog wat geprobeerd te hebben om vlekken te verwijderen lijkt er nog maar één oplossing: het gebruik van bleek. Gebruik dit echter nooit op babykleding. Bleek is veel te agressief en kan bij je baby leiden tot eczeem en in het ergste geval zelfs problemen met ademhalen. Probeer vlekken te verwijderen met: citroensap (en dan in de zon leggen), ossengalzeep of bijvoorbeeld baking soda met azijn.
Is het erg als babykleding nog een beetje vochtig is?
Het maakt niet of uit het kleding van de baby of van jou is. Was wordt pas opgevouwen en opgeborgen als deze helemaal droog is. Vouw je de kleding te vroeg op dan is de kans groot dat je last krijgt van het weer in de kleding. Schimmel en een muffe geur zijn eveneens te herleiden naar het te vroeg en vochtig opbergen van kleding.
Nog extra tips voor het wassen van babykleding:
- Stap niet te snel over naar een ander wasmiddel. Heb je een hypoallergeen wasmiddel gevonden dat je bevalt? Hou het dan aan
- Neem niet te veel wasmiddel. Meer wasmiddel maakt niet beter schoon, integendeel: je kunt hiermee de kleding (en de huid) beschadigen
- Vul de wasmachine niet te vol
- Het is belangrijk dat de was na het wassen gespoeld wordt. Kies dus niet voor een verkort programma, tenzij het een keer echt niet anders kan
- Gebruik voor het wassen van babysokjes een wasnet om kwijtraken te voorkomen
- Sluit ritsen van slaapzakken, pyjama’s, jassen enz. om te voorkomen dat andere kleding niet beschadigd wordt
Heb jij nog een aanvullende tip voor het wassen van babykleding?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek MGA’s Miniverse Make It Mini Spa – perfect voor jonge spa-fans - 3 december 2024
- 6x de leukste VTech cadeautips voor de feestdagen - 23 november 2024
- Review: DEPLAY Kindertablet – leerzaam en leuk cadeau voor kinderen - 22 november 2024
[…] goed cadeau voor de dag komen. Iets waar de ouders en/of de baby echt iets aan hebben. Vaak wordt babykleding gekocht of krijgen de kersverse ouders talloze knuffels voor de baby. Helaas is de kans groot dat […]
Leuk en informatief artikel! Aanvullend hebben wij enkele merken wasmiddel getest speciaal voor baby’s, zie: https://wascapsules.nl/wasmiddel/wasmiddel-voor-baby/.
Groetjes Kim
[…] van je kind(eren) heb je zowat dagelijks was die weggewerkt moet worden. Dat begint al met het wassen van de babykleding voor de geboorte van je kind. En dit blijft zo doorgaan tot je kind de deur uitgaat. En zelfs dan […]