gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een babyslaapzak behoort tot de basis uitzet van een baby. Maar welke slaapzak moet je nu kopen? Waarop moet je letten als je een babyslaapzak koopt? Lees snel verder en ontdek het nu.

 

Waarom baby in slaapzak laten slapen?

Een babyslaapzak heeft veel voordelen voor je kleintje. Zo voelt het zich geborgen (kind heeft minder bewegingsruimte, waardoor het minder met de benen om zich heen kan slaan) en je kind blijft lekker warm. Dat is vooral nodig voor baby’s die niet op temperatuur kunnen blijven en als het koud is. Een slaapzak is bovendien veiliger dan een deken, want een deken kan een kind over het hoofdje trekken met alle gevolgen van dien. Ook kan een kind onder de deken kruipen, wat ook niet goed is voor je kleintje. In de leeftijd van 3 – 5 maanden kan het zelfs de kans op wiegendood verkleinen.

 

Babyslaapzak kopen: met deze tips vind je een geschikte slaapzak

Het aanbod in slaapzakken is echter ontzettend groot en je zult niet de eerste of de laatste zijn die zich afvraagt welke slaapzak je nu eigenlijk nodig hebt en waarop je moet letten als je eentje aan wil schaffen. Met onderstaande tips vind je een slaapzak die past bij je kind:

 

1. Koop de juiste maat

Het lijkt zo een inkoppertje, maar de juiste maat is echt belangrijk voor de veiligheid van je kleintje. Voor de maat moet je niet alleen naar de maat op het labeltje kijken, maar ook echt naar de lengte van de slaapzak. De beste slaapzaak voor je kind is namelijk: lengte van nek tot tenen + 10 – 15 cm extra. Naast de lengte is de maat bij de nek nog veel belangrijker. Je moet makkelijk met je vingers (wijs- en middelvinger) tussen de halslijn en rits van de slaapzak passen. Te los is echter ook niet goed.

Je hebt slaapzakken vanaf maat 50 tot ongeveer een lengte van 150 cm. Er zijn speciale meegroeislaapzakken, die je wat maat betreft bij kan stellen.

 

2. Slaapzak temperatuur

Een goede slaapzak is in de zomer niet te heet en in de winter niet te koud. Je kunt het beste kiezen voor een zomer- of winterslaapzak. In het voor- en najaar kun je de pyjama van je kind aanpassen aan de temperatuur en de gekozen slaapzak. Op die manier weet je dat je kind lekker kan slapen bij een aangename temperatuur. Let vooral ook op de TOG-waarde die aangeeft in hoeverre een slaapzak warmte vasthoudt.

Je kunt ook heel simpel zelf checken of de gekozen slaapzak te warm of te koud is. Leg je hand in de nek van je baby: is deze nat van het zweet? Dan is heeft je kind het te warm. Voelt de nek juist koud aan? Dan is het tijd om je baby een warmere slaapzak te geven.

 

3. Kiezen voor het juiste materiaal

Bij de keuze voor een babyslaapzak moet je erop letten dat deze makkelijk in onderhoud is. Lees dus vooral ook het label om te kijken op welke temperatuur de slaapzak gewassen kan worden. Nog belangrijker dan onderhoud is de keuze voor natuurlijk materiaal. Kies bij voorkeur voor 100% katoen of wol. Daarnaast kun je ook letten op het OEKO TEX 100 label, die aangeeft dat het geschikt materiaal is voor je kind.

Let op: bestel je de kinderslaapzak bij een buitenlandse webshop (SHEIN, WISH, TEMU enz)? Dan hoeft het niet aan de Nederlandse richtlijnen te voldoen en kan het zijn dat bij de productie schadelijke stoffen gebruikt zijn.

 

4. Sluiting van de slaapzak

De meeste slaapzakken zijn voorzien van een rits. Dit is vooral gedaan voor de veiligheid van de kleine en natuurlijk het gebruiksgemak. Dankzij de rits kun je de baby makkelijk en snel verschonen in de nacht, zonder je druk te moeten maken over het los en vastmaken van knopen.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelVerkoudheid tijdens zwangerschap wat helpt en wanneer naar de huisarts
Volgend artikelLuiertas kopen? Zo vind je de luiertas die bij je past

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in