gefeliciTAART.nl - Black Friday

Je herkend het vast wel: je staat voor de spiegel je haar te kammen en ineens zie je een bos haar in je borstel. Je eerste reactie is dan: Help! Zwanger en haaruitval, wat te doen? Vandaag leg ik alles uit over haaruitval tijdens de zwangerschap. Natuurlijk geef ik je ook tips wat te doen bij uitval tijdens zwangerschap.

 

Is haaruitval tijdens zwangerschap normaal?

Het is heel normaal dat je tijdens de zwangerschap meer haaruitval hebt. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 40 – 50% van de vrouwen last heeft van haaruitval tijdens de zwangerschap. Vaak heb je daar vooral in het derde trimester last van. Dat komt omdat je haar vaak droger wordt door het progesteron hormoon. Dit zorgt ervoor dat je haar makkelijker bij de wortels breekt.

Maar er zijn nog andere redenen. Als het haaruitval beperkt blijft hoef je je geen zorgen te maken. Loopt het echt de spuigaten uit, dan kun je dat het beste even  met je verloskundige of de gynaecoloog bespreken.

Help! Zwanger en haaruitval, wat te doen 3

Waarom verlies je haar als je zwanger bent?

Er zijn talloze redenen waarom jij haar verliest. In veel gevallen hangt het samen met je hormomen. Andere oorzaken van haaruitval zijn:

1. Tekorten in voeding

Als je tijdens de zwangerschap veel last hebt van misselijkheid, dan kun je al snel tekorten krijgen. Een tekort aan ijzer, vitamines en mineralen kunnen voor haaruitval zorgen. Aan de andere kant kan een teveel aan vitamine A ook ervoor zorgen dat jij haren verliest.

2. Onderliggende ziektes

Soms is haaruitval te wijten aan onderliggende ziektes of het gebruik van bepaalde medicatie. Denk daarbij aan diabetes, medicatie voor hoge bloeddruk en ringworm. Mocht je merken dat je veel haren verliest na het gebruik van bepaalde medicatie, raadpleeg dan de arts.

3. Genetische aanleg

Helaas heeft haaruitval ook een genetische oorzaak. Komt haaruitval veel voor in je familie? Dan is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt. Gelukkig zijn er medicijnen en behandelingen voor. Let wel: de meeste hiervan zullen pas na de zwangerschap gebruikt kunnen worden.

4. Traag werkende schildklier

Een traag werkende schildklier, ook wel bekend als hypothyroidisme kan er eveneens voor zorgen dat je last krijgt van haaruitval. Overigens kan dit ook voor problemen bij je ongeboren kind zorgen. Mocht je dus twijfelen aan de werking van je schildklier, laat je dan even testen bij de huisarts.

5. PCOS

Als je last hebt van PCOS dan maakt je lichaam overdreven veel mannelijke hormonen aan. In veel gevallen heeft dit juist overdadige haargroei tot gevolg, maar soms zorgt het ook voor haaruitval. Typerend is haaruitval bovenop je schedel.

6. Huidziektes en allergieën

Sommige huidziektes en allergieën spelen een belangrijke rol bij haaruitval. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor en zul je hier niet per se tijdens de zwangerschap mee geconfronteerd worden.

7. Haaruitval door anticonceptie, miskraam en stilgeboorte

Hormonale anticonceptie kan voor haaruitval zorgen. Datzelfde geldt voor een miskraam of een stilgeboorte.

 

In principe hoef je je geen zorgen te maken over haarverlies, tenzij er een onderliggende oorzaak is. Aan sommige oorzaken kun je vrij makkelijk iets doen, zoals bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen. Voor andere oorzaken waaronder medicatie en ziektes zul je in behandeling moeten bij de huisarts.

 

Tips wat te doen bij haaruitval tijdens zwangerschap

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat je kunt doen tegen haaruitval tijdens de zwangerschap. Hieronder vind je 8 handige tips om haaruitval te beperken:

  1. Beperk het kammen en borstelen van je haar, want daarmee beschadig je de haren
  2. Ga niet voor strakke kapsels zoals een paardenstaart, vlechten, weaves en dergelijke, want daarmee stress je je haar en beschadig je het
  3. Gebruik geen straightener of chemische middelen. Die vormen een aanslag op je toch al poreuze haar
  4. Gebruik bij voorkeur natuurlijke shampoo en conditioner
  5. Gebruik een antiklit kam of borstel voor je natte haren
  6. Masseer je hoofdhuid om de doorbloeding te stimuleren
  7. Kleur je haar niet tijdens de zwangerschap. De chemicalieën in haarverf zorgen ervoor dat je sneller haar verliest. Wil je je haar toch kleuren? Verf je haar dan met natuurlijke middelen
  8. Eet voldoende fruit en groenten met flavonoïden en anti oxidanten. Hiermee bescherm je de haarfollikels en stimuleer je bovendien haargroei.

 

Help! Zwanger en haaruitval, wat te doen 2

Natuurlijke remedies bij haaruitval als je zwanger bent

Naast bovenstaande tips kun je ook deze natuurlijke remedies uitproberen.

1. Kies voor natuurlijke producten

Alles wat je op je huid en haar smeert komt binnen no time in je bloedbaan terecht. Chemicaliën hebben grote invloed op onze gezondheid en dat geldt zeker als je zwanger bent. Stap daarom over op het gebruik van natuurlijke producten.

2. Hoofdhuidmassage met warme olie

Neem wat kokosolie, jojoba, amandel of olijfolie en verwarm dit tot een aangename temperatuur. Masseer met de warme olie je hoofdhuid.

3. Aloë vera gel

Aloë vera gel (bij voorkeur vers) helpt bij uiteenlopende aandoeningen aan de huid. Je kunt het ook gebruiken om de hoofdhuid te masseren. De gel hydrateert de huid en neemt irritaties weg.

4. Amla poeder

Amla poeder, ook wel bekend als Indiase kruisbes, is een bekend natuurlijk middel bij haaruitval. Je kunt het zowel oraal innemen, als inmasseren op je hoofdhuid. Het versterkt je haar en voorkomt haaruitval.

5. Antibacteriële neem

Neem (lees niem) is een effectieve herbale remedie die wonderen kan verrichten bij haaruitval. Het is een natuurlijk antibacterieel middel, effectief in de strijd tegen bacteriën. Je kunt er een pasta van maken en deze op je hoofdhuid smeren.

6. Verse kokosmelk

Het is algemeen bekend dat de koskosnoot een gezonde allrounder is. Gebruik de verse kokosmelk (dus niet uit een blikje) als een soort conditioner die je in je hoofdhuid masseert. 20 – 30 minuten in laten trekken en vervolgens uitspoelen voor een optimaal effect.

 

Help! Zwanger en haaruitval, wat te doen 1

 

Onthoud: haaruitval is niet van de ene op de andere dag opgelost. Het kan even duren voordat je resultaat ziet. Bovendien duurt haaruitval als gevolg van zwangerschap niet eeuwig. Een paar maanden na je zwangerschap zullen je hormonen normaliseren en krijg je vanzelf weer meer haar.

 

Heb je zelf nog tips wat te doen bij haaruitval tijdens de zwangerschap?

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWallen en donkere kringen? Dit doe je ertegen
Volgend artikel3 Ideeën voor het inrichten van de kinderkamer

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in