gefeliciTAART.nl - Black Friday

Goede schoenen zijn een must voor kinderen. Daarom deel ik vandaag tips voor het kopen van kinderschoenen. Van passen tot welke merken nu echt goed zijn voor kindervoeten

 

Goede schoenen zijn een must

Toen ik jonger was heb ik een jaar lang bij van Haren gewerkt. Daar heb ik pas echt geleerd wat het belang is van het hebben van goede schoenen. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar vooral voor kinderen. In die tijd heb ik heel veel ouders geholpen met het vinden van de juiste kinderschoenen voor hun kroost. Alles wat ik daar geleerd heb, heb ik ook meegenomen toen ik eenmaal zelf moeder werd. Vooral toen mijn zoon problemen kreeg aan zijn ene voet dankzij een medische fout na het breken van zijn been, werd het vinden van goede kinderschoenen een must. Of je kind nu makkelijke of moeilijke voeten heeft, goede kinderschoenen zijn van eminent belang.

 

Waarom goede schoenen zo belangrijk zijn

Een kind groeit: in het begin heel snel, later wat langzamer met zo nu en dan een groeispurt. In al die jaren is het lichaam echter steeds aan het veranderen en dat geldt ook voor de voeten. Vooral in de eerste jaren dat je kind begint te lopen is het hebben van goede kinderschoenen cruciaal. Je baby wordt geboren met slechts 22 botten in de voet, maar hier komen in de loop der jaren nog 4 bij, waardoor je kind uiteindelijk 26 voetbotten zal hebben. Je snapt het al: hiervoor zijn goede kinderschoenen dus onmisbaar.

De ontwikkeling van een kindervoet

De eerste 6 jaren zijn bijzonder belangrijk bij het ontwikkelen van de kindervoeten. Hieronder staat in het kort de ontwikkeling van de kindervoet:

Kindervoeten 0 – 2 jaar

Je baby wordt geborgen met slechts 22 botten in zijn of haar voet. Hierdoor zijn de voeten van een baby ook heel soepel en flexibel. De voet- en beenspieren van je kind werken nog niet optimaal. Door veel te trappen leert je kind deze spieren te trainen. Ook is er een vetkussentje onder de voet aanwezig. Deze verdwijnt in de loop der jaren en wordt ‘vervangen’ door de voetholte. Je kind begint met lopen en stappen als de spieren hier klaar voor zijn (meestal tussen 12 –  18 maanden). Binnenshuis is het niet nodig om schoenen te dragen. Sterker nog: het lopen op blote voeten is voor baby’s die beginnen te lopen ideaal.

Kindervoeten 2 – 6 jaar

Dit is ook een belangrijke leeftijd voor de ontwikkeling van de kindervoeten. De benen kunnen in deze periode veranderen van O-stand naar X-stand. Veel kinderen hebben op deze leeftijd nog platte voeten, vanaf het 6e levensjaar verandert dit. Omdat de voet constant aan het veranderen is, moet je om de 2 tot 3 maanden de voeten op laten meten en indien nodig andere kinderschoenen kopen. Let ook op de stand van de benen: mochten er grote afwijkingen te zien zijn of valt je kind vaak, laat er dan eens naar kijken door een podotherapeut, consultatiebureau of de huisarts.

 

Tips voor het kopen van goede kinderschoenen

Met alle bovenstaande informatie in het achterhoofd kun je op zoek gaan naar passende en vooral goede kinderschoenen. Hieronder staan een aantal tips voor het kopen van goede kinderschoenen:

  • Hoe leuk ook, een baby heeft geen schoenen nodig. Geef de nog te ontwikkelen voeten zo veel ruimte als mogelijk en laat je kind bij voorkeur blootsvoets rondlopen.
  • Belangrijk bij het kopen van schoenen is niet de prijs, wel het gebruikte materiaal, de flexibiliteit van de zool en de stevigheid van de hielen
  • Kies bij voorkeur voor leren schoenen: leer aan de binnen- en buitenkant
  • De zool moet stevig, maar tegelijkertijd ook flexibel zijn
  • Koop kinderschoenen op maat, dus niet op de groei
  • Zorg ervoor dat de schoenen voldoende houvast bieden bij de hiel
  • Tussen de leeftijd van 2 – 6 jaar moet je om de 2 – 3 maanden controleren of de schoen- en sokmaat van je kind nog wel klopt
  • Ga liever niet voor 2e hands schoenen
  • Ook goedkopere merken kunnen prima voldoen, als ze aan de eerder gestelde voorwaarden voldoen
  • Wees voorzichtig met het online bestellen van schoenen. Beter is het om naar een schoenenwinkel te gaan waar ze de voet van je kind op kunnen meten en je de kinderschoenen kunt laten passen door de kind

 

Hoe weet ik of de kinderschoen goed past?

Je kunt de voeten van je kleine in diverse schoenwinkels op laten meten. Daarna kun je schoenen in de bijpassende maat door je kind laten passen. Om er zeker van te zijn dat de schoenen goed zitten kun je de volgende truc toepassen: als je aan de voorkant bij de grote teen een beetje in kan drukken met je duim en er is ongeveer 1 cm speling, dan is de maat goed. Kijk ook nog even of de zool inderdaad stevig, maar flexibel is.

 

Welke merken kinderschoenen zijn goed?

Een goed merk voor kleine kinderen is Elefanten. Dit merk verkocht ik zelf ook bij van Haren en ik heb er zelf hele goede ervaring mee. Het materiaal is goed, de zool flexibel en stevig en bij de hiel is er voldoende steun. Andere merken kinderschoenen die ook heel goed zijn, zijn onder andere: Bunnies, Shoesme, Red Rag, Develab, Piedro en Renata.

 

Extra tip

Laat je kind zo vaak als mogelijk is met blote voeten lopen. Hierdoor ontwikkelen de spieren zich het best. Natuurlijk gaat dat in de winter niet (of alleen binnenshuis) en als je ergens naar toe gaat ook niet, maar als het wel mogelijk is, lekker blootsvoets laten lopen.

 

Waar let jij op bij het kopen van kinderschoenen en heb je voorkeur voor een bepaald merk?

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelHoofdluis natuurlijk behandelen bij kinderen
Volgend artikelMaak een tastbare herinnering van de mooiste foto ’s inclusief winactie

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in