gefeliciTAART.nl - Black Friday

Kinderen verslijten schoenen sneller als je denkt. Niet zo gek dus dat je als ouder geregeld nieuwe kinderschoenen moet kopen. Helaas worden er nogal eens fouten gemaakt bij de keuze voor nieuwe schoenen voor kinderen. Ontdek nu 9 veelgemaakte fouten bij het kopen van kinderschoenen.

 

Kinderschoenen het meest gekochte kledingstuk voor kinderen

Kinderschoenen maken nogal wat mee. Dat begint bij het kruipen, de eerste stappen en eindigt  tijdens het ravotten en spelen buiten. Daarom is het extra belangrijk om bij de keuze voor schoenen op een aantal valkuilen te letten. Valkuilen waar je op het eerste gezicht niet bij stilstaat, maar die wel van groot belang zijn. Niets is immers zo belangrijk als een paar goede schoenen. Goede schoenen voorkomen blaren en pijnlijke plekken. Belangrijker nog is dat goede kinderschoenen een verkeerde lichaamshouding en verkeerd groeien van de voeten kunnen voorkomen.

 

9 Veelgemaakte fouten bij het kopen van kinderschoenen

Zoals je ziet is het kopen van nieuwe kinderschoenen niet iets om lichtvaardig over te denken. Een verkeerde houding kan je kind namelijk zijn of haar hele leven lang problemen opleveren. Let er daarom op dat je onderstaande fouten niet meer maakt.

 

1. Alleen de lengte meten

Natuurlijk is het belangrijk om de voeten van je kind te meten om erachter te komen of je de juiste maat kiest. Je moet je echter niet alleen daarop blindstaren. Er moeten verschillende maten opgenomen worden om de juiste schoen te kunnen kopen.

 

2. Voeten door een professional laten opmeten

Je kunt thuis aan de slag met een meetlint, maar om er echt zeker van te zijn dat je de juiste maat koopt is het raadzaam om de voeten op professionele wijze te laten meten. En dat kun je in een goede schoenwinkel probleemloos laten doen. Bij voorkeur laat je de voeten om de drie maanden opmeten, aangezien kindervoeten snel kunnen groeien.

 

3. Beide voeten laten opmeten

Veel ouders vergeten dat het opmeten van de voeten aan beide kanten moet gebeuren. Je kind zou niet de eerste en zeker ook niet de laatste zijn waarbij er een (groot) verschil is in de maten. In dat geval zul je dus de keuze voor de schoenen hierop aan moeten passen.

 

4. Binnenlengte meten of bepalen

Is het je wel eens gebeurd dat de schoenen wel de juiste maat hadden, maar ze toch niet pasten? Dat kan kloppen! Schoenfabrikanten houden verschillende maatvoeringen aan. Daarom is het extra belangrijk om niet alleen op de maat vermeld op de schoen te kijken, maar vooral naar de lengte van de binnenzool.

 

5. Niet letten op de juiste pasvorm

Naast de maat is het ook heel belangrijk om te kijken naar de pasvorm van schoenen. Wist je dat schoenen in verschillende wijdtes verkrijgbaar zijn? Om je kind optimale ondersteuning te geven moet je dus niet alleen op de maat, maar ook op de wijdte letten. Smalle voeten hebben smalle schoenen nodig en brede kindervoeten hebben bredere kinderschoenen nodig.

 

6. Niet voldoende speelruimte bij de tenen hebben

Een veelgemaakte fout bij het kopen van kinderschoenen is schoenen kopen die aan de voorkant te krap zitten. Het beste hou je 1,2 cm ruimte vrij aan de voorkant. Op die manier kan de kindervoet nog een beetje groeien en zijn de schoenen niet binnen een mum van tijd weer veel te klein. Daarnaast is de ruimte ook nodig mochten de voeten een beetje opzetten als het warm is.

 

7. Te veel letten op wat je kind zegt

Kindervoeten zijn bij lange na niet zo gevoelig als jouw voeten. Hierdoor kan je kind niet goed aangeven of een schoen wel of niet goed zit. Ook kan je kind afgeleid worden door de vormgeving of de kleuren van de schoen. Natuurlijk is het belangrijk om je kind te vragen of een schoen goed zit, maar belangrijker is het om de schoen aan te doen en te kijken of je kind er goed op loopt. Of dat je kind met een bepaalde gezichtsuitdrukking aangeeft dat de schoen toch niet zo lekker zit.

 

8. Prijs is belangrijker dan kwaliteit

Helaas, voor goede kinderschoenen zul je wat dieper in de buidel moeten tasten. Kwaliteit gaat hierbij boven de prijs. Het heeft geen nut om goedkope kinderschoenen te kopen die niet lang meegaan en de tere kindervoet niet optimaal ondersteuning biedt. Goede materialen zoals leer gaan een stuk langer mee, maar zijn gewoon een stuk duurder.

 

9. Maar één paar schoenen per seizoen kopen

Of het nu zomer of winter is, kindervoeten zweten sneller. Daarom is het belangrijk om de schoenen vaker te wisselen. Laat je kind tijdens het buitenspelen andere schoenen dragen dan naar school. Op die manier kunnen de gedragen schoenen even luchten en drogen. Daarnaast is het ook goed om in model en materiaal af te wisselen, zodat het lichaam niet de hele tijd op dezelfde manier belast wordt. Eén paar schoenen per seizoen kopen is dus niet verstandig.

 

Maak jij wel eens één of meerdere van bovenstaande veelgemaakte fouten bij het kopen van kinderschoenen?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips voor de voorjaarsvakantie: dingen die altijd kunnen
Volgend artikel15 Tips om te voorkomen dat je gezin ziek wordt

4 REACTIES

  1. Goede tips. Mijn dochter heeft brede voeten waardoor ze beperkt is qua schoenen. Van een verkoopster kregen we vroeger de tip om naar de merken Geox en Sprox te kijken voor haar en dat doen we nu nog steeds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in