gefeliciTAART.nl - Black Friday

De ene zwangere heeft een super glow en een huid waar menig beautyspullen fabrikant jaloers op kan zijn, de andere wil het liefst de deur niet uit omdat de huid vol puistjes zit. Heb jij last van puistjes? Ontdek nu 8 tips tegen puistjes tijdens de zwangerschap.

 

Wat veroorzaakt puistjes, acne en een onreine huid tijdens de zwangerschap?

Puistjes in het gezicht, op de rug en decolleté zijn geen ongewoon verschijnsel tijdens de zwangerschap. De grootste oorzaak hiervan zijn hormonale veranderingen. Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap kun je te maken krijgen met een onreine en vette huid. Dat kan onder andere komen door een verhoogde concentratie androgeen (mannelijke hormoon).

Deze verhoogde concentratie zorgt ervoor dat je meer talg en hoorncellen produceert. Daardoor worden bacteriën, zweet en vuil niet meer goed afgevoerd en zorgen zo voor verstopping van de poriën. Dit zorgt dan weer voor ontstekingen in de vorm van een vette huid met mee-eters en puistjes.

Tel hierbij andere factoren zoals stress, angst voor de geboorte en een ongezond voedingspatroon vanwege bepaalde cravings en je snapt dat de huid van een zwangere veel te verduren heeft. Bovendien heeft ook pilgebruik voor conceptie invloed op de huid. Door de veranderende hormonen kan je huid bovendien gevoeliger reageren op verzorgingsproducten die je normaal wel gebruikt. Dit kan zelfs in het ergste geval leiden tot een allergie.

 

8 Tips tegen puistjes tijdens de zwangerschap

Mocht je nu toevallig ook last hebben van een onreine huid tijdens je zwangerschap, probeer het dan eens met onderstaande tips. Niet alles zal bij iedereen helpen, maar baat het niet dan schaadt het in dit geval ook niet.

 

1. Je bent niet de enige

Sommige vrouwen raken helemaal in paniek als ze zichzelf in de spiegel zien. Dat is echter nergens voor nodig. Ga vooral niet stressen en in paniek raken. Daar heeft je baby namelijk helemaal niets aan. Zet je gedachten om en besef dat je niet de enige bent en dat dit ook weer voorbij gaat. Ondertussen kun je wel proberen om de huid aan te pakken.

 

2. Vergeet niet make up te verwijderen

Eigenlijk behoort dit voor elke vrouw die make up gebruikt vanzelfsprekend te zijn, helaas is dat bij lange na niet het geval. Dus: zelfs al ben je moe en zou je het liefst je bed in willen duiken: doe dit vooral niet! Ga eerst naar de badkamer en zorg dat je alle make-up die je gedragen hebt goed verwijdert. Dat is ontzettend belangrijk zodat je huid de kans krijgt om te ademen en herstellen.

 

3. Let op je voeding

Als zwangere is het natuurlijk al belangrijk om op je voeding te letten, maar door cravings kan dit er nogal bij inschieten. Daarom is het belangrijk om in elk geval genoeg groente en fruit te eten, zodat je alle benodigde mineralen binnenkrijgt. Het kan bovendien helpen om de inname van suiker te beperken.

 

4. Sporten en bewegen

Grote kans dat je hoofd er niet naar staat, maar sporten of op zijn minst in beweging blijven is niet alleen voor je conditie, maar ook zeker voor je huid een must. Beweging en sport zorgen voor een hogere concentratie van het gelukshormoon en laat dat nou bijdragen aan een mooiere huid.

 

5. Veel water drinken

Of je het nu lust of niet: water is de oplossing voor een gladde en mooie huid. Vermijd suikerhoudende dranken en (te veel) caffeïne. Op die manier hydrateer je je huid optimaal en verklein je de kans op het krijgen van puistjes tijdens de zwangerschap.

 

6. Ga de puistjes niet uitknijpen

Eigenlijk is dat een regel die voor iedereen geldt, maar voor jou als zwanger extra belangrijk is. Onder je nagels en op je handen zitten onwijs veel bacteriën. Ga je een puistje uitknijpen dan verdeel je deze bacteriën op de beschadigde huid en kunnen de oppervlakkige onzuiverheden juist dieper in de huid doordringen. Dit kan voor littekens zorgen die je de rest van je leven met je mee moet dragen.

 

7. Kussensloop 1x per week en handdoek dagelijks wisselen

Voor een zuivere huid is het belangrijk dat je je hoofdkussen wekelijks wisselt en je handdoek zelfs dagelijks. Dit geldt ook voor andere textielsoorten waarmee je huid in aanraking komt. Heb je bijvoorbeeld veel puistjes op je rug? Dan is het raadzaam om elke dag een ander hemdje of T-shirt aan te doen. Verwissel daarnaast ook washandjes elke dag.

 

8. De juiste huidverzorging

Veel vrouwen halen alles uit de kast wat verzorging betreft om maar af te komen van de puistjes. Ben je zwanger, dan geldt echter: minder is meer. Zorg dat je je huid alleen met lauwwarm water wast en dep je gezicht droog. Dus niet wrijven met een handdoek en speciale producten gebruiken is ook niet nodig.

 

 

Waarschuwing

Wil je toch bepaalde producten tijdens de zwangerschap gebruiken? Let dan op, want lang niet alle producten zijn geschikt voor zwangere vrouwen. Kijk op de beschrijving en vermijd producten met ingrediënten zoals: adapaleen, benzylperoxid, tetracyline en retinol/retinoïde. Deze zitten vaak in speciale anti-puistjes verzorgingsproducten, maar kunnen tijdens de zwangerschap invloed hebben op je ongeboren kind. Vooral dat laatste mag niet tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding gebruikt worden.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel7 Manieren om de band met je kind te versterken
Volgend artikelWat te doen bij tepelkloven?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in