gefeliciTAART.nl - Black Friday

Zwangerschapsvlekken, zwangerschapsmasker, ook wel bekend als melasma of chloasma, kan zowel tijdens als buiten de zwangerschap ontstaan. Gelukkig zijn er manieren om zwangerschapsvlekken te voorkomen en te behandelen. Lees snel verder en ontdek enkele van de meest effectieve tips tegen zwangerschapsvlekken.

 

Wat zijn zwangerschapsvlekken of een zwangerschapsmasker?

Zwangerschapsvlekken, ook wel bekend als melasma of chloasma, zijn bruine of grijze vlekken die verschijnen op het gezicht, de nek, de armen en andere delen van het lichaam tijdens de zwangerschap. Deze vlekken worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam en komen vaak voor bij zwangere vrouwen, vooral bij vrouwen met een donkere huidskleur. Ze kunnen onaangenaam zijn en de huid er ongelijkmatig doen uitzien.

 

Voorkomen van zwangerschapsvlekken

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt deels ook voor zwangerschapsvlekken. Maar: een zwangerschapsmasker is alleen tot bepaalde hoogte echt te voorkomen. Onder invloed van hormonen kun je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch tijdelijk last krijgen van een zwangerschapsmasker.

 

Bescherm je huid tegen de zon

Zonlicht is een van de belangrijkste oorzaken van zwangerschapsvlekken. Draag daarom altijd een breedgerande hoed en een zonnebril en blijf uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is. Breng ook een zonnebrandcrème met een hoge SPF aan om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling.

 

Vermijd hormonale anticonceptie

Sommige vormen van hormonale anticonceptie, zoals de pil en hormoonspiraaltjes, kunnen hormonale veranderingen in het lichaam veroorzaken en bijdragen aan de vorming van zwangerschapsvlekken. Overleg met je arts over alternatieve anticonceptiemethoden als je zwangerschapsvlekken wilt voorkomen.

 

Eet gezond

Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit kan helpen de huid gezond te houden en de vorming van zwangerschapsvlekken te verminderen. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en fastfood die rijk zijn aan suikers, zout en vet.

 

Vermijd warmte

Langdurige blootstelling aan warmte kan bijdragen aan de vorming van zwangerschapsvlekken. Vermijd daarom dingen zoals sauna’s en stoombaden tijdens de zwangerschap.

 

Behandeling van zwangerschapsvlekken

Voor het behandelen van zwangerschapsvlekken zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Let op: niet alle behandelingen zijn geschikt als je zwanger bent. Ga dus niet zomaar zelf aan de slag, maar vraag altijd aan de arts of dermatoloog of je een bepaalde behandeling mag ondergaan.

 

Verlichting met een crème

Er zijn crèmes verkrijgbaar die ingrediënten bevatten die de vorming van pigment in de huid kunnen verminderen, zoals hydrochinon, tretinoïne of azelaïnezuur. Overleg met je arts welke crème het beste voor jou is en hoe je deze moet gebruiken.

 

Chemische peelings

Chemische peelings zijn behandelingen waarbij een chemische oplossing op de huid wordt aangebracht om de bovenste laag van de huid te verwijderen en de vorming van pigment te verminderen. Overleg met je arts of een chemische peeling geschikt is voor jou en welke oplossing het beste is.

 

Laserbehandelingen

Laserbehandelingen kunnen worden gebruikt om donkere pigmentvlekken te verwijderen. De laser zendt lichtpulsen uit die de melanine in de huid afbreken en zo de vlekken vervagen. Laserbehandelingen zijn doorgaans veilig, maar overleg met je arts of dermatoloog of deze behandeling geschikt is voor jou.

 

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een behandeling waarbij de bovenste laag van de huid wordt verwijderd met behulp van kleine kristallen of een diamantkop. Dit kan helpen om de vorming van pigment te verminderen en de huid te verbeteren. Overleg met je arts of dermatoloog of microdermabrasie geschikt is voor jou.

 

Hoe verdwijnen zwangerschapsvlekken?

Het kan even duren voordat zwangerschapsvlekken verdwijnen, zelfs na behandeling. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te blijven werken aan het verminderen van de vlekken. Met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen zwangerschapsvlekken in de loop van de tijd vervagen en zelfs volledig verdwijnen.

Tot slot, onthoud dat zwangerschapsvlekken een veelvoorkomend verschijnsel zijn en dat er effectieve manieren zijn om ze te voorkomen en te behandelen. Bespreek met je arts of dermatoloog welke behandelingen het beste zijn voor jou en blijf de preventieve maatregelen volgen om te voorkomen dat de vlekken terugkomen.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips Koningsdag met kinderen beleven
Volgend artikelTips wat te doen met kinderen op 5 mei Bevrijdingsdag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in