gefeliciTAART.nl - Black Friday

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je niet alleen let op je voeding, maar ook algemeen op de producten die je gebruikt. Daar hoort ook de keuze voor veilige nagellak tijdens de zwangerschap bij, want in veel soorten nagellak zitten giftige en schadelijke stoffen.

 

Je handen als visitekaartje

Goed verzorgde handen en nagels zijn als een visitekaartje. Vooral als je werk doet waarbij je veel met mensen in aanraking komt (kassa of bijvoorbeeld verkoopster in een kledingwinkel) is het noodzakelijk om er goed verzorgd uit te zien. Dat begint natuurlijk met je outfit in kleuren die perfect bij jou passen. Daarnaast moet je haar perfect zitten en verdienen je handen ook volop aandacht.

Een leuk kleurtje dat past bij jouw mood en outfit zorgen net voor dat kleine beetje extra. Hiermee laat je zien dat je je uiterlijk belangrijk vindt. Ook als je zwanger bent kun je je handen als visitekaartje gebruiken. Kies dan bij voorkeur wel voor natuurlijke nagellak en natuurlijke verzorgingsproducten.

 

Nagellak als hormoonverstoorder

Voordat je nu direct naar de winkel rent om een nieuw flesje nagellak te halen, lees eerst even verder. De meeste nagellak die je in de schappen van bijvoorbeeld Kruidvat, Etos of Action vindt zijn regelrechte hormoonverstoorders. Veel vrouwen staan er niet bij stil dat alles wat ze op hun huid smeren direct intrekt en in de bloedbaan terechtkomt. Dat geldt ook voor de giftige stoffen die in nagellak te vinden zijn. Deze stoffen werken als hormoonverstoorder en kunnen via jouw bloed ook terechtkomen bij je ongeboren baby. Zembla heeft een aantal jaren geleden een rapportage gemaakt over hormoonverstoorders en daarin werd onder andere gesproken over nagellak als hormoonverstoorder.

Veilige nagellak tijdens zwangerschap Zao nagellak
Dit is wel veilige nagellak van het merk Zao

 

Chemische ingrediënten in nagellak

In de meeste nagellak soorten zitten tal van chemische ingrediënten. De 12 meest voorkomende ingrediënten met bijbehorende beschrijving vind je hieronder:

Formaldehyde: dit middel zorgt voor verharding. Daarnaast is het een bewaarmiddel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat formaldehyde een kankerverwekkende stof is. Kan bovendien voor problemen zorgen bij de ademhaling.

 

Tosylamide Formaldehyde: zorgt voor mooie glans en wordt als middel gebruikt om nagellak hard te laten worden. Deze giftige stof kan onder andere blaren, zwellingen, jeuk en irriatie veroorzaken.

 

Tolueen: deze stof zorgt ervoor dat nagellak niet klontert en verdund wordt. Tolueen is de sterke geur die je ruikt als je nagellak opbrengt. Schadelijk voor de voortplanting en voor het ongeboren kind. Veroorzaakt onder andere hartkloppingen, duizeligheid, bewusteloosheid, verwarring en vermoeidheid.

 

Ftalaten (Dibutylfalaat, DBP): een in de EU verboden stof, maar zeker iets om rekening mee te houden als je nagellak in het buitenland (bijvoorbeeld via Aliexpress.com) koopt. DBP is een weekmaker en voorkomt dat de nagellak barst als je je nagel stoot. Verder wordt het als emulgator toegevoegd om alle stoffen in de lak goed met elkaar te mengen en zorgt het voor glans. Het is een giftige stof die niet alleen voor een verstoorde hormoonbalans zorgt, maar ook nog eens in verband gebracht wordt met kanker. Kan ook geboortedefecten veroorzaken, evenals vroeggeboorte, niet goed ontwikkelde geslachtsorganen (vooral bij jongens) en onvruchtbaarheid.

 

Kamfer: op het eerste gezicht lijkt kamfer niet schadelijk omdat het een natuurlijk middel is. Helaas gaat dit niet meer op, omdat kamfer tegenwoordig op chemische wijze uit terpentijnolie gehaald wordt. Via de nagelriem wordt deze stof in je bloed opgenomen. Kamfer is een stof die niet door de placenta tegen wordt gehouden en direct bij je ongeboren foetus terechtkomt. Het is bewezen dat miskramen veroorzaakt kunnen worden door kamfer. Verder veroorzaakt de stof, die in nagellak gebruikt wordt voor de houdbaarheid en flexibele laag, misselijkheid, irritatie van ogen, longen en huid.

 

Trifenylfosfaat (TPHP): deze stof zorgt ervoor dat de nagellak hard wordt en mooi blijft. Staat bekend als hormoonverstoorder en is schadelijk voor het zenuwstelsel en immuunsysteem.

 

Adsorbeerbare organische halogeenverbindingen (AOX) en Ethyl Tosylamide: twee uitermate giftige stoffen die je onder geen beding in je of op je lichaam wilt hebben

 

Lood: de meeste mensen weten dat lood ontzettend slecht is voor je gezondheid. Helaas zijn er nog steeds fabrikanten die lood verwerken in nagellak.

 

Ethanolamine (DEA): deze stof zorgt ervoor dat de lak een crèmeachtige structuur krijgt. Het is echter een gevaarlijke en toxische stof die onder andere kanker aan diverse organen kan veroorzaken en gevaarlijk is voor kleine kinderen, doordat het nitrosaminen vormt.

 

Propyleenglycol: is een oplosmiddel of verdikker. Irriterend voor ogen, huid en longen. Zorgt voor een versnelde opname van chemicaliën in het bloed.

 

Xylene: maskeert de chemische geuren van nagellak. Werkt niet alleen als hormoonverstoorder, maar tast ook het zenuwstelsel aan. Kan irritatie aan huid, ogen en longen veroorzaken.

 

Parabenen: een stof die je niet alleen in nagellak, maar ook in verzorgingsproducten zoals shampoo en douchegel tegenkomt. Parabenen zorgen ervoor dat producten langer houdbaar zijn. Veel van deze parabenen bootsen het vrouwelijke hormoon oestrogeen na, wat kan leiden tot verstoring van de hormoonbalans. Daarnaast zorgt het in combinatie met UVB straling voor DNA beschadiging.

 

Siliconen: worden aan nagellak toegevoegd om deze sneller te laten drogen. Verstoort de hormoonbalans en breekt niet af in wateroppervlakken.

 

Veilige nagellak tijdens de zwangerschap

Alhoewel ik zelf niet zwanger ben, gebruik ik bij voorkeur natuurlijke producten. Dat geldt ook voor nagellak. Gelukkig is er steeds meer keuze wat betreft natuurlijke nagellak. Niet alleen wat de merken betreft, dat geldt ook zeker voor de kleuren.

Kies voor 3/4/5/7 of 10 big free nagellak. Hoe hoger het getal, hoe minder schadelijke stoffen er in de nagellak zitten. Dit komt de gezondheid van jou en je ongeboren baby ten goede.

Inmiddels heb ik zelf drie verschillende merken big 10 free nagellak geprobeerd. Dat waren Sophi en Zoya. Laatst bestelde ik bij Vivadonna.nl een aantal nagellakjes van het merk Zao. Zao is een biologisch make-up merk dat niet alleen nagellak, maar ook lippenstift, wenkbrauwpoeder en foundation verkoopt.

Veilige nagellak tijdens zwangerschap ZAO

Mijn dochter zocht voor zichzelf wenkbrauwpoeder uit, ik wilde de nagellak proberen. Ik ben dol op goed verzorgde nagels en kies er daarom zo nu en dan voor om mijn nagels te lakken. Van het merk ZAO bestelde ik diverse kleuren variërend van heel licht parelmoerachtig tot diepgroen. Inmiddels heb ik de nagellak getest en ik ben er zeer tevreden over. Ik moet er wel bij zeggen dat je de nagellak het beste kunt gebruiken met een primer en een topcoat voor optimale houdbaarheid.

 

Wil je tijdens de zwangerschap veilige nagellak gebruiken? Kies dan bij voorkeur voor big 10 free nagellak. Hierin zitten de minst giftige stoffen!

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelHet leukste speelgoed voor kinderen vanaf 1 jaar
Volgend artikelDe wraak van de Ninja

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in