gefeliciTAART.nl - Black Friday

Tussen 4 tot 7 maanden krijgt elke baby de eerste tanden. Vraag jij je af of en wanneer je baby de eerste tanden krijgt? Zo herken je of je baby de eerste tandjes krijgt.

 

Wanneer baby eerste tandjes?

Zoals aangegeven krijgen de meeste baby’s de eerste tijd bij een leeftijd van 4 – 7 maanden. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Er zijn gevallen bekend waarbij de baby geboren wordt met een tand en baby’s die laat zijn. Deze krijgen pas na 7 maanden of zelfs pas in het eerste levensjaar de eerste tand.

Hoe snel jouw baby de eerste tand krijgt ligt al vast bij de geboorte. Overigens hoef je je niet druk te maken als je baby wat sneller of langzamer is met het krijgen van tanden. Wacht het rustig af, elk kind groeit op zijn of haar eigen tempo.

 

Het melkgebit

Het gebit van een kind wordt het melkgebit genoemd. Dit gebit ontstaat dus in de babytijd en is in de meeste gevallen compleet wanneer een kind de leeftijd van twee jaar bereikt heeft. Een volledig melkgebit bestaat uit 8 melksnijtanden, 4 melkhoektanden en 8 melkkiezen (ook wel molaren genoemd). Je kind behoudt dit melkgebit tot een jaar of 6. Vanaf deze leeftijd gaan de meeste kinderen tanden wisselen. Meestal begint het met een melksnijtand, waarna de rest van de tanden om de beurt of soms per 2 gewisseld worden.

Maar alles begint natuurlijk met het doorkomen van de eerste tanden.

Zo herken je of je baby de eerste tandjes krijgt tanden wisselen

Zo herken je of je baby de eerste tandjes krijgt

Nu duurt het natuurlijk nog een hele tijd voordat je kind een volledig melkgebit heeft. Alhoewel het een hele mijlpaal is als je kind eindelijk zijn of haar eerste tandje heeft, moet ik je direct waarschuwen. De weg ernaar toe is vaak lastig en staat in het teken van gebroken nachten. De meest herkenbare symptomen voor het krijgen van een tand zijn:

En dat zijn nog maar een paar symptomen. Dat je kind helaas ook echt ziek kan worden van het krijgen van tanden heeft te maken met het feit dat het van alles en nog wat in de mond zal stoppen. Je kind doet dit om de pijn van het doorkomen van de tanden te verlichten. De kans dat het daarbij een virus of andere ziektekiemen in aanraking komt is groot. Bovendien is het lichaam erop gericht om de tanden door te laten komen. Helaas is dit van invloed op het immuunsysteem, dat juist nu zwakker is.

Hou je kind wel in de gaten. Vooral als het langdurig diarree en verhoging heeft. Vertrouw je het niet helemaal? Neem dan gewoon contact op met je huisarts. En vertrouw als moeder vooral op je onderbuikgevoel. Moeders hebben een soort van zesde zintuig en voelen vaak haarfijn aan als er iets mis is met hun kroost. In de meeste gevallen hoef je je echter niet druk te maken en moet je er alleen voor zorgen dat je kind niet uitgedroogd raakt.

Zo herken je of je baby de eerste tandjes krijgt bijten

Andere symptomen bij het doorkomen van de eerste tand

Helaas blijft het niet bij bovenstaande symptomen. Er zijn namelijk nog een aantal dingen waaraan je kunt herkennen dat je baby nu toch echt tanden begint te krijgen. Vaak kun je dit zien. Als je naar het tandvlees kijkt dan kun je meestal zien waar de eerste tand doorkomt. Verder kun je op de volgende dingen letten:

  • Je baby kwijlt alles onder, omdat er bij het doorbreken van de tanden extra speeksel geproduceerd wordt
  • Je baby stopt alles in de mond en probeert hierop te bijten, ook als dit mama’s borst is of het eigen vuistje
  • De huid rondom de mond krijgt een soort uitslag vanwege alle overbodige kwijl
  • Je baby is ronduit humeurig en niets lijkt goed genoeg te zijn
  • Veel baby’s hebben in deze periode duidelijk minder trek
  • Om nog maar niet te spreken over de slaap. Ook al sliep je baby tot nu toe altijd goed, tanden die doorkomen kunnen alles in de war gooien. Dit is een periode waarin je baby slecht en moeilijk kan slapen
  • Jengelen, huilen of zelfs krijsen, het kan er allemaal bijhoren
  • Uitslag op de billen, zeker als de baby diarree heeft
  • Rode, warme wangetjes

 

Wat te doen tegen pijn van tanden krijgen?

Gelukkig hoef je niet vanaf de zijlijn toe te kijken en kun je de pijn van tanden krijgen verlichten voor je kleine. In eerste instantie moet je er zijn voor de baby. Een beetje extra knuffelen kan absoluut geen kwaad. Je kind voelt zich dan geborgen, waardoor de pijn vanzelf minder wordt. Daarnaast kan het ook helpen om je kind af te leiden van de pijn.

Helpt dit niet voldoende? Maak dan gebruik van een bijtring. Daar kan je kind zich heerlijk op uitleven. Er zijn verschillende bijtringen, die zowel gekoeld als ongekoeld gebruikt kunnen worden. Welke je baby het prettigst vindt is een kwestie van uitproberen. Heb je geen bijtring bij de hand? Neem dan een koud washandje, zodat je kind daarop kan bijten. Een eerste tandenborstel of het kauwen op een stukje groente kunnen eveneens verlichting bieden.

Helpt dit allemaal niet? Dan zou je eens kunnen proberen om kamillethee te maken. Dompel het washandje in de kamillethee en laat je kind hierop bijten. Kamillethee verlicht de pijn. Dat geldt overigens ook voor saliebladthee.

Niet leuk voor je kind, maar zeker de moeite waard om te proberen (heb ik zelf ook gedaan bij mijn eigen kinderen): masseer het tandvlees. Als je ziet dat op een bepaalde plek de eerste tand tevoorschijn komt en je kind heeft heel veel last, masseer de plek dan. Dit kun je doen door er flink druk op te zetten. Let op: je kind kan het op een gillen zetten! Dit is echter snel voorbij. De massage neemt niet alleen de pijn weg, maar kan er bovendien voor zorgen dat de tand makkelijker en sneller doorkomt.

Helpt echt helemaal niets? Probeer dan eens Dentinox. Dit heb ik ook veelvuldig gebruikt voor mijn kinderen. Het helpt wel, maar is absoluut geen natuurlijk middel en langdurig gebruik zou ik persoonlijk niet aanraden.

 

Hoe lang duurt het voor de eerste tand doorkomt?

Hoe lang en hoeveel last je kind heeft is vooraf niet te zeggen. Sommige kinderen hebben maar een paar dagen last, andere een paar weken. Dat verschilt echt per kind, waardoor je jouw kind ook niet met een ander moet vergelijken. Ook heeft het geen nut om broertjes en zusjes onderling met elkaar te vergelijken. Daarnaast is vooraf niet te zeggen hoeveel last je kind daadwerkelijk zal hebben.

 

Wat te doen als de eerste tand doorkomt?

Het is belangrijk om te beginnen met tanden poetsen zodra de eerste tand door is gekomen. Dit is een must voor een goed en gezond gebit. Niet alleen voor het melkgebit, maar ook voor het volwassen gebit. De basis hiervoor wordt namelijk gelegd met het melkgebit, ook al wisselt je kind later nog tanden en kiezen. Hoe jonger je kind gewend raakt aan tanden poetsen hoe beter. Maak er geen strijd van, maar begin met een leuk spelletje.

 

De eerste tanden krijgen

Een baby krijgt dus met 4 – 7 maanden de eerste tanden, alhoewel dit per kind kan verschillen. Hoeveel last je kind hiervan heeft verschilt eveneens. Sommige kinderen hebben er nauwelijks last van, terwijl andere kinderen de boel bij elkaar gillen van de pijn. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten. Voor het tweede levensjaar heb je het gehad met alle pijn, want dan heeft je kind als het goed is een volledig melkgebit.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelIs jouw kind te vroeg wakker? 4 Tips om langer van je nachtrust te genieten
Volgend artikelKoken met kinderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in