gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als ouder goede voornemens maken? Het kan! Goede voornemens voor ouders die zowel goed zijn voor je kind als jezelf. Want als je eenmaal kinderen hebt dan verandert je leven voorgoed. En dat geldt voor alles inclusief goede voornemens.

 

1. Neem de tijd voor elkaar

Ook al is het moeilijk, je bent niet alleen de ouder van, maar ook partner van. Neem daarom dit nieuwe jaar wat meer de tijd voor elkaar. Uit diverse onderzoeken blijkt dat stellen door de komst van een kind elkaar uit het oog verliezen. Dat is niet zo gek, want alles staat in het teken van je kind. Ineens heb je te maken met gebroken nachten, komen er zorgen bij als je kind ziek is en moeten zowel jij als je partner nog uitvogelen hoe je alle taken moet verdelen.

Dit kan tot irritaties en zelfs ruzies leiden. Neem daarom de tijd om naar elkaar te luisteren, elkaar even te ontzien en maak vooral tijd vrij voor elkaar. Al is het maar om de dag door te nemen en even stoom af te blazen, zonder boos te worden op de ander.

 

2. Geen enkele ouder is perfect

Veel ouders twijfelen aan zichzelf als het om opvoeden enz. gaat. Lieve moeder, lieve vader: laat dit jaar alle twijfels achter je en weet dat je het gewoon goed doet. Ook al zie je op social media niets anders dan perfecte ouders, willen ze in films laten geloven dat alle ouders perfect zijn: de waarheid is dat we als ouders allemaal niet perfect zijn. Streef hier ook niet naar: er is geen enkel handboek dat je vooraf leert om een goede ouder te zijn. Zelfs als je een ideaalbeeld in je hoofd hebt hoe je dingen wil doen: niemand is perfect.

 

3. Vertrouw op je moederinstinct

Als er één voornemen is voor dit jaar laat het dan zo zijn dat je vertrouwt op je moederinstinct. Op de één of andere manier is er iets ‘ingebouwd’ in ons systeem waardoor wij als moeders weten wanneer iets niet klopt met ons kind. Vertrouw hierop en laat je niet afschepen door anderen als je denkt dat er iets mis is. Dat kan op gezondheidsvlak zijn, maar ook gewoon in veranderd gedrag van je kind. Laat je ook niet afschepen door professionals als je denkt dat je kind hulp nodig heeft. In bijna alle gevallen klopt het moederinstinct.

 

4. Datenight voor je partner en jou

Dit ligt eigenlijk in het verlengde van punt 1, want naast het feit dat je tijd voor elkaar moet maken is het gewoon belangrijk om samen op datenight te gaan. Even helemaal weg van je kind en alleen tijd voor elkaar. Dat kan prima met een bioscoopje pakken, uit eten gaan of gewoon kind naar oppas brengen en het thuis gezellig maken.

 

5. Maak tijd vrij voor jezelf

Als moeder heb je waarschijnlijk vaak het gevoel dat je geleefd wordt in plaats van te leven. Daarom is het goed om je dit jaar voor te nemen meer tijd aan jezelf te besteden. Laat je partner voor je kind zorgen en neem een uitgebreid bad, ga een uurtje slapen of een boek lezen. Door even wat voor jezelf te doen kun je compleet opladen en er weer tegenaan. Dat maakt je ook een leukere moeder.

10 Goede voornemens voor ouders me time

 

6. Vraag hulp

Of het nu om hulp in het huishouden gaat of hulp bij de verzorging van je kleintje, vraag dit jaar om hulp. Hoe moeilijk ook: hulp vragen betekent alleen dat je het beste wil. Niet alleen voor je kleintje, maar ook voor jezelf. Hulp vragen behoort daarom absoluut tot de goede voornemens van dit nieuwe jaar.

 

7. Zet dat schuldgevoel opzij

De maatschappij maakt het ouders bijna onmogelijk om zich niet schuldig te voelen. Blijf je thuis bij je kind dan moet je je schuldig voelen dat je vrouwen achterstelt in alles. Breng je je kind naar de opvang, dan voel je je schuldig tegenover je kind. Is je kind ziek en kun je niet werken omdat het echt niet kan, dan voel je je schuldig tegenover de werknemer.

Een goed voornemen is: zet dat schuldgevoel opzij! Je kunt het nooit altijd iedereen naar de zin maken. Soms moet je mensen om je heen teleurstellen en lopen dingen anders dan gehoopt of gewenst. En dat is helemaal oké, zolang het met jou en je kind goed gaat.

 

8. Soms is minder meer

Veel kinderen hebben een ontzettend druk schema: van de opvang naar school, van school naar opvang, hobby’s, zwemmen, afspreken en nog veel meer. Doe dit jaar eens een stapje terug. Laat de kinderen iets meer thuis zijn en geniet gewoon samen als gezin van het met elkaar zijn. Plan geen uitjes in op de vrije dagen, maar vul deze dagen met simpele dingen zoals een wandeling maken, koekjes bakken, filmpjes kijken en spelletjes spelen.

En dat minder is meer geldt voor zoveel meer. Maak simpele traktaties, beperk kinderfeestjes tot een minimum aantal gasten, in plaats van een overload aan cadeautjes maak je herinneringen samen met je kind of geef je een kleinigheid.

 

9. Jouw huis, jouw regels

Of het nu je eigen familie is of de maatschappij: het is jouw huis en jouw regels. Daar hoef je niet vanaf te wijken, omdat anderen een andere mening erop na houden. Laat het een goed voornemen zijn dat je dit jaar in jouw huis jouw regels volgt en je niet laat dicteren door anderen. Dat neemt een heleboel stress weg.

 

10. Het niet perfecte huishouden

Als je op social media kijkt dan vraag je je af of hoe ouders het toch voor elkaar krijgen om een perfect schoon huis hebben en hun huis er ook nog eens uitziet alsof het uit VT wonen komt. Het is en blijft social media waarbij je alleen een momentopname ziet. Laat dit niet je norm zijn, waar je krampachtig aan vast probeert te houden.

In een huis met kinderen wordt geleefd. En dat zie je door rondslingerend speelgoed, een vaat die misschien een keer wat langer blijft staan of een berg was die niet direct weggewerkt kan worden. Goed voornemen voor het nieuwe jaar: ga niet voor het perfecte huishouden!

10 Goede voornemens voor ouders huishouden

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe perfecte cadeau ideeën voor een aanstaande moeder
Volgend artikelDe speelgoedtrends 2024 hypes en rages beste kinderspeelgoed

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in