gefeliciTAART.nl - Black Friday

Sinterklaas is weer in het land en voor veel kinderen is dit niet alleen een ontzettend leuke periode, maar zorgt het ook voor de nodige stress en spanning. Merk je dat je kind onrustig wordt en als een stuiterbal door het leven gaat? Dan zijn deze tips voor jou: Sinterklaasstress bij kinderen dit helpt werkelijk.

 

Sinterklaasstress vanaf de intocht

Vanaf het moment dat Sinterklaas aankomt in het land stijgt bij kinderen de spanning. Wanneer mogen ze hun schoen zetten? Wat voor schoencadeautjes krijgen ze? Vol spanning zitten ze elke keer weer klaar voor het Sinterklaasjournaal. En de dagen naar pakjesavond toe zijn ook zo spannend. Want heeft Sinterklaas de verlanglijst wel ontvangen? En welke cadeautjes wordt straks op 5 december gebracht? Komt Sinterklaas zelf langs? Moeten ze bij Sint op schoot? Een hand geven aan Piet? Zoveel vragen die beantwoord moeten worden.

Het is niet gek dat kinderen in aanloop naar Sinterklaas veel meer gespannen zijn en onrust ervaren. Zeker als je een jong kind bent dat nog lang niet alles snapt. Alhoewel oudere kinderen ook een beetje Sinterklaasstress kunnen ervaren als ze bijvoorbeeld surprises moeten maken.

 

Sinterklaasstress bij kinderen dit helpt werkelijk

Merk je dat je kind in aanloop naar pakjesavond ook onrustiger is als normaal? Wordt je dagelijks het hemd van je lijf gevraagd? Slaapt je kind niet meer zo goed of heeft het een terugval in de ontwikkeling? Dan is het tijd om in te grijpen en een einde te maken aan Sinterklaasstress.

 

Praat met je kind over Sinterklaas

Kinderen die deze periode heel spannend vinden hebben waarschijnlijk grotere behoefte aan een gesprek met jou. Blijf met je kind praten over alles. Probeer daarbij ook te kijken of je kind nog specifieke vragen heeft en beantwoord deze zo goed als mogelijk. Denk daarbij aan dingen waar jij waarschijnlijk niet bij stilstaat, maar wat voor je kind een groot probleem kan zijn of een vraagteken. Vragen die je kunt verwachten:

  • Hoe weet Sinterklaas waar ik woon?
  • Wat als ik toch af en toe stout ben geweest, krijg ik dan geen cadeautjes?
  • Hoeveel pepernoten mag ik eten?
  • Moet ik Piet een handje geven?
  • Waar is het paard van Sinterklaas?
  • Moet ik bij de Sint op schoot zitten?

 

Sinterklaas aftelkalender

Voor kleine kinderen lijkt een dag soms een eeuwigheid te duren. En aftellen naar Sinterklaas is helemaal moeilijk. Om het voor je kind wat tastbaarder te maken kun je het beste werken met een Sinterklaas aftelkalender. Je kunt deze gewoon zelf maken of bijvoorbeeld hier downloaden en printen. Op de kalender kun je ook aangeven op welke dagen de schoen gezet mag worden. Dat maakt het allemaal tastbaar voor je kind.

 

Schoen zetten: maak duidelijke afspraken

Voor je kind kan het heel verwarrend zijn: wanneer mag de schoen nu eigenlijk gezet worden. Vooral als er kinderen in de klas zijn die op verschillende dagen de schoen mogen zetten kan dit erg verwarrend zijn. Maak daarom duidelijke afspraken met je kind over wanneer de schoen gezet mag worden. Geef ook duidelijk aan dat Sinterklaas alleen kleine schoencadeautjes brengt en soms ook een andere leuke verrassing.

Leestip: Originele schoencadeautjes waar je kind echt blij van wordt (en die je niet hoeft te kopen)

 

Sinterklaas knutselen

Voor veel kinderen helpt het om te ontspannen als ze creatief bezig kunnen zijn. In deze periode is het leuk om samen in het thema Sinterklaas te knutselen. Hierbij kun je werkelijk alle kanten op. Maak een Pieten muts, knutsel het paard van Sinterklaas of maak van flessen Sint en Piet.

 

Plan de dagen niet te vol

Het is al een spannende tijd voor kinderen, daarom is het belangrijk dat je de aanloop naar, maar ook zeker 5 december zelf niet al te veel plant. Houd het kort en overzichtelijk voor je kind en probeer ook niet het ritme van je kind aan te passen. Natuurlijk mag je een beetje afwijken, maar beperk dit tot het minimum vooral als je ziet dat je kind al veel last heeft van spanning en onrust.

 

Terugslag: wordt niet boos

Juist in deze periode kan het gebeuren dat je kind een terugslag krijgt. Dat kan zijn in bedplassen of slechter doorslapen of juist moeite hebben met inslapen. Het heeft geen nut om dan boos te worden op je kind. Spanningen en onrust kunnen gewoon zorgen voor een terugslag op elk vlak. Toon begrip en zorg dat jullie een stapje terug doen wat spanningen betreft.

 

Vertel het grote geheim

Wordt het echt allemaal teveel? Merk je dat je kind in plaats van gezonde spanning echt angst heeft? Dan is het het overwegen waard om je kind misschien gewoon het grote geheim te vertellen. Natuurlijk moet je het allemaal goed tegen elkaar afwegen. Als je kind er nog meer van streek door raakt, dan moet je goed nadenken wat je het beste kunt doen.

 

Het belangrijkste is dat je kind zonder Sinterklaasstress de feestdagen door kan komen. Genieten moet voorop staan, zowel voor je kind als voor jou!

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDaarom is magnesium onmisbaar voor elke moeder
Volgend artikelDecember win 10-daagse: win blikgooien

1 REACTIE

  1. Ik vond het ook wel lastig om te zien dat mijn kids er toch echt wel veel mee bezig waren, maar aan de andere kant moeten ze misschien ook wel leren dat er spannende dingen zijn in het leven. En dat dat spannende gevoel niet heel fijn voelt, maar dat het ‘ding’ zelf het uiteindelijk wel waard is

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in