De feestdagen staan voor de deur, een reden voor veel ouders om de kinderen te overladen met cadeautjes. De kinderen krijgen Sinterklaascadeautjes en ook onder de kerstboom liggen presentjes te wachten. Let op voor cadeautjes overload: waarom je kind ongelukkig wordt van teveel cadeautjes.
Table of Contents
Feestdagen: cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst
De decembermaand staat bol van de feestdagen. Eigenlijk begint dit al met de komst van de Sint ergens halverwege november. Dat is het startsein voor de kinderen dat ze hun schoen mogen zetten en ouders er cadeautjes in doen. Hierna komt 5 december, voor veel kinderen een hoogtepunt aangezien Sinterklaas dan echt komt en (grote) cadeautjes brengt. Was het vroeger zo dat alles draaide om Sinterklaas, tegenwoordig vieren ook steeds meer mensen Kerst. Ook hier worden kinderen weer overladen met de leukste cadeautjes.
Cadeautjes overload: waarom je kind ongelukkig wordt van teveel cadeautjes
De feestdagen zijn niet langer een tijd dat je gezellig met je gezin en familie samen bent, geniet van lekker eten, nee, er moet groots uitgepakt worden met cadeautjes. Kinderen worden overladen met cadeautjes, zo veel dat ze vaak niet weten waar ze moeten beginnen.
Natuurlijk zul je als ouder alleen het beste voor je kind willen, maar te veel cadeautjes hebben een negatieve uitwerking op je kind. Je kind wordt overprikkelt en kan geen enkel cadeau meer op waarde schatten, hoe goed het ook allemaal bedoelt is. En dat is natuurlijk het laatste dat je als ouder zou willen.
Cadeautjes als blijk van waardering
Als je jouw kind een hele berg cadeautjes geeft, wordt je kind overrompeld. Ineens staat het in een kamer vol met kleurrijk verpakte cadeautjes! Daarbij geldt: hoe kleiner het kind is hoe meer (negatieve) indruk de cadeautjes maken. Je geeft je kind het gevoel dat het overdonderd wordt. Misschien herken je het van jezelf: als je een hele lange to do lijst hebt of je moet heel veel taken doen, dan voel je je overrompeld en is de kans groot dat er helemaal niets uit je handen komt. Je lijkt wel bevroren in denken en doen. Datzelfde gevoel ervaart jouw kind ook als het overladen wordt met een berg cadeautjes.
Het is zelfs erger: als je kind het eerste cadeau uitpakt zal het razend enthousiast zijn, maar dit enthousiasme is al snel vergeten als cadeau nummer 2, 3 enz volgt. Je kind raakt emotioneel door de war, want het ene is nog leuker dan het andere en daardoor kan de vreugde zelfs omslaan in verwarring of verdriet. Zeker als er een bepaalde soort wedijver is onder grootouders die met het mooiste cadeau aan willen komen.
Waarom het niet goed is om je kind te veel cadeautjes te geven
Onbewust geven veel ouders veel cadeautjes als een soort teken om te laten zien hoeveel ze van hun kind houden en het liefste alle wensen willen vervullen. Helaas werkt dit averechts: je kunt je liefde voor je kind niet uitdrukken in cadeautjes. Ook kun je gemiste tijd met je kind niet afkopen met heel veel cadeautjes.
Voor kinderen geeft dit een heel verkeerd beeld. Zij associëren liefde op die manier namelijk met afkopen door cadeautjes. Eigenlijk leer je jouw kind dat hoe meer het krijgt, hoe geliefder het is. Op die manier richt je kind zich op materiële zaken en dit kan heel lang doorwerken. Sterker nog, dit kan zelfs een negatieve invloed hebben op latere relaties, omdat een kind al vroeg geleerd heeft dat een blijk van waardering en liefde in materiële zaken uitgedrukt moet worden.
Kinnderen willen niets liever dan liefde te ontvangen. Een kind wil de bevestiging hebben dat het geliefd en gewenst is. Daarbij is onvoorwaardelijke liefde een must. Als hier een tekort van is, dan gaan de hersenen automatisch op zoek naar andere bronnen om deze behoefte te vervullen. En de link naar het materiële is dan zo gemakt door de hersenen.
Vergelijk het met jezelf: als jezelf niet lekker in je vel zit, dan is de kans groot dat je jezelf gaat troosten met impulsaankopen. Dit kan een mooi kledingstuk, een tas of zelfs eten zijn. Alles om maar die leegte op te kunnen vullen. Op dat moment geven je hersenen een impuls af, waardoor je je even gelukkiger voelt. Helaas is dat alleen van korte duur, want je wordt er niet blijvend gelukkig van.
Met je kind gebeurd hetzelfde. Het is misschien even gelukkig (of overrompeld), heeft straks een hele kamer vol met speelgoed, maar weet uiteindelijk helemaal niet wat het ermee aan moet. Dat is ook de reden dat kinderen heel snel uitgekeken raken op speelgoed. De hersenen verlangen naar nieuwe impulsen om zich gelukkig en vooral geliefd te voelen. Een nieuw cadeautje wordt immers geassocieerd met zich geliefd voelen.
Duurzame cadeautips
Moet je dan helemaal niets cadeau geven voor Sinterklaas of Kerst? Natuurlijk niet! Niets is zo mooi als de pretlichtjes in de ogen van je kind als het een cadeautje krijgt. Helemaal mooi wordt het als je kind het cadeau uitpakt en het precies datgene blijkt te zijn wat je kind al heel lang wilde hebben. Het gaat hier vooral om geven met mate en duurzaamheid.
Wil je jouw kind echt gelukkig maken met een mooi cadeau? Let dan op de volgende zaken:
- Overstelp je kind niet met cadeautjes, maar beperk het tot hooguit drie cadeautjes, waarvan 1 groter cadeau en de rest kleine cadeautjes
- Hoe jonger je kind hoe minder het nodig heeft (in dat geval geldt: minder is meer)
- Geef cadeautjes waarmee je de creativiteit stimuleert; dat is speelgoed waar je kind lange tijd zoet mee is. Denk daarbij aan Lego, houten bouwblokken, een houten kinderkeuken of knutselspullen zoals klei en verf
- Geef iets cadeau waar het hele gezin iets aan heeft, bijvoorbeeld een bordspel, een leuk uitje of een zelfs een vakantie
- Houd de 4 cadeautjes regel aan: geef iets om te lezen, iets om te dragen, iets wat ze willen en iets wat je kind nodig heeft
- Koop tweedehands cadeautjes, voor een kind maakt het niet zoveel uit of speelgoed nieuw of tweedehands is, zeker als het kind nog jong is
- Krijgt je kind toch te veel cadeautjes? Houd dan een deel achter de hand voor een verjaardag, valentijn of een andere dag
Cadeautjes geven bespreken met de hele familie
Grote kans dat de grootouders en misschien ook ooms en tantes je kinderen willen verrassen met een cadeau. Om te voorkomen dat je kind straks door de vele cadeautjes gestresst raakt is het noodzakelijk dat je goede afspraken maakt met familie en vrienden die een cadeau willen geven. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om een duur cadeau met z’n allen te kopen. Dat is voor je kind veel leuker dan 10 kleine cadeautjes die binnen de kortste tijd in een vergeethoekje belanden. Als je kind een duur cadeau op de verlanglijst heeft staan is de kans groot dat je kind dit ook echt wil en zal de vreugde veel groter zijn.
Sinterklaas en vooral Kerst is veel meer dan alleen het geven en ontvangen van cadeautjes. Je kind kan dit niet vroeg genoeg leren. Het is veel belangrijker om samen te zijn, te genieten van gezelligheid en lekker eten. Vooral Kerst moet om liefde en je gezin gaan en niet materiële zaken. Je kind zal veel meer genieten van extra knuffels, bij jullie in bed mogen liggen, een gezellig uitje met mama en papa of iets langer op mogen blijven dan van grote en dure cadeautjes.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
- Crystal Memories van Dooky: maak een DIY herinnering - 2 september 2024
[…] Leestip: Waarom een cadeautjes overload niet goed is voor je kind […]
Liever iets waardevollers dan allemaal prullaria.
Heel informatief om te lezen! Wij zijn deze jaar voor het eerst ouders geworden, en ons zoontje is nu bijna 11 maand. Wij weten dus nog niet heel veel van hoe alles moet enzo, dus blog post zoals deze helpen ons wel om goede keuzes te maken.
[…] Dat verwennen is een overigens een breed begrip. Dat begint bij alles naar je kinds zin te maken tot het geven van (overmatig) veel cadeautjes. Dat laatste kan voor nogal wat problemen zorgen, omdat een overload aan cadeautjes ervoor zorgt dat je kind ongelukkig wordt. […]