gefeliciTAART.nl - Black Friday

Waarschijnlijk heb je in je hoofd al alles tot in de kleinste details gepland. De eerste feestdagen met je baby moeten namelijk geweldig worden. Helaas kun je met een baby alleen tot een bepaalde hoogte planningen maken. Een zo groot mogelijk succes maak je ervan met deze 19 tips voor de eerste feestdagen met je baby.

 

Feestdagen met je gezin

Het is (bijna) december en het is het eerste jaar dat jullie als gezin de feestdagen tegemoet gaan. Voor Sinterklaas is je baby misschien nog te klein, alhoewel het ook leuk is om die inieminie schoen te zetten met daarin een kleinigheid. Al was het alleen maar voor de foto. De kerstdagen hoeft je baby niet per se bewust mee te maken, maar foto’s en herinneringen maken voor jullie kan altijd.

 

19 Tips voor de eerste feestdagen met je baby

Voor veel mensen staan de feestdagen synoniem aan tijd voor het gezin, cadeautjes en lekker eten. Met een baby vragen de feestdagen echter wat meer flexibiliteit en voorbereiding. Ontdek 19 tips om optimaal te genieten van baby’s eerste kerst en sinterklaas.

 

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Gezellige en leuke feestdagen vergen heel wat inspanning en een goede planning vooraf. Dit kan effect hebben op jou. Je ervaart vooral veel stress tijdens deze voorbereidingen. Deze stress kan helaas overslaan op je baby, waardoor je kind onrustig wordt en misschien meer huilt dan anders. Een goede planning is daarom een must. Geef ook taken uit handen, zodat jij rustig blijft en genoeg tijd aan de baby kunt besteden. Plan niet te veel activiteiten in, voor je baby maakt het toch niet veel uit. Hij of zij heeft meer baat bij rust, reinheid en regelmaat.

 

2. Zorg dat je alles in huis hebt voor de baby

De feestdagen zijn de tijd bij uitstek om te genieten en ontspannen. Zorg dus dat je alles wat je voor je baby nodig hebt in huis hebt. Of het nu om luiers, billendoekjes of hapjes gaat, ga niet op het allerlaatste moment uit huis om boodschappen te doen of dingen te halen. Ook dat zorgt namelijk voor stress en onrust en kan invloed hebben op je baby.

 

3. Reizen met je baby tijdens de feestdagen

Het kan natuurlijk zijn dat je de feestdagen met familie door wil brengen die niet om de hoek wonen. Voor het reizen met de baby komt een goede planning van pas. Zorg dat je bij voorkeur vertrekt op het moment dat je baby slaapt en jij even ongestoord door kunt rijden. Las pauzes in op het moment dat je baby gevoed en/of verschoond moet worden. Reis bij voorkeur met je eigen auto. Reis je met het OV? Ga dan op een tijdstip uit huis dat je weet dat het rustiger is in de trein, tram of bus.

 

4. Verwacht er niet teveel van

De eerste Sinterklaas of eerste met je baby is vooral voor jou als ouder een hoogtepunt. Voor je baby kan het allemaal te veel van het goede zijn. Je kunt nog zo veel plannen hebben, verwacht er niet te veel van. Je weet immers nooit of je kind goed geslapen heeft of dat er ineens tanden doorkomen met alle klachten van dien. Verwacht er dus niet te veel van, dan kan het alleen maar meevallen.

 

5. Relaxed genieten

Eigenlijk valt dit allemaal samen met de hierboven genoemde punten: probeer relaxed te blijven om te kunnen genieten. Het heeft geen nut om de baby langs de hele familie te laten gaan als je weet dat je kind daar onrustig van wordt. Geniet, ook al lopen dingen anders, is je baby chagerijnig of veel aan het huilen. Zie de eerste feestdagen met je baby als een proef voor de vele feestdagen die nog zullen komen.

 

6. Kerstoutfit voor baby

Niets zo schattig als een leuke kerstoutfit uitzoeken voor je baby. Doe dit niet te vroeg, want baby’s groeien als kool. Je kunt kiezen voor een complete outfit of bijvoorbeeld sokken of een slab met als opdruk: baby’s eerste kerst. Zorg ervoor dat de kleding comfortabel is en nergens knelt. Vergeet niet om leuke foto’s te maken voor later.

 

7. Plan familiebezoek

Afhankelijk van je baby is het handig om familiebezoek goed in te plannen. Word je kind snel wakker van geluid? Laat het bezoek dan komen op het moment dat de baby wakker is. Geef ook aan of mensen spontaan langs mogen komen of dat je liever vooraf weet wie wanneer langskomt. Te veel drukte kan voor onrust bij je kleine zorgen. Vooral als de baby van de ene naar de andere gaat.

 

8. Eigen tradities bepalen

De eerste kerst met je baby is de tijd bij uitstek om na te denken over tradities die jullie voor je gezin in wil voeren. Houd hierbij rekening met eventuele broertjes en zusjes en maak alles bespreekbaar met je partner. En wees ook hierin erg flexibel, zodat je niet van slag raakt als je kind besluit dat dit het perfecte moment is om een huilbui te hebben.

 

9. Ga vooral niet experimenteren in de keuken

Ben jij elk jaar in de keuken te vinden om met kerst of Oud en Nieuw nieuwe gerechten op tafel te zetten? Sla dit dan in elk geval dit jaar over. Grote kans dat dit alleen voor extra stress zorgt. Mocht een gerecht niet zo lukken als je wil, je baby ineens besluit om te blijven huilen en je partner onverwacht uit huis moet omdat je toch niet alles in huis hebt, dan kan dit de druppel zijn die de emmer over doet lopen en ervoor zorgt dat je niet kunt genieten.

Kies daarom dit jaar voor gemak en maak gerechten die je kent en goed voor kunt bereiden. Of maak het jezelf nog makkelijker en kies voor gourmetten. Komen familieleden op bezoek? Laat dan iedereen iets meebrengen: van voorafje tot dessert. Zo hoef je jezelf maar op één gerecht te concentreren.

 

10. Baby’s eerste kerstdiner

Als je een hele kleine baby hebt zal er tijdens kerst weinig tot niets veranderen. Je kind krijgt of de borst of de fles en het hele Kerstdiner zal geen invloed hebben op je kind. Maar vanaf het moment dat je kind echt voedsel begint te eten zou het zomaar kunnen zijn dat je het idee krijgt om je baby te verrassen met een bijzonder kerstdiner. Oftewel: andere hapjes dan je baby gewend is. Toch is dit niet verstandig.

Kennismaken met nieuw voedsel vergt tijd en geduld en is niet iets dat je even tussendoor moet doen op Kerstavond. Geef je kind dus geen extravagant eten, maar de vertrouwde pap of het hapje dat je kind al kent.

 

11. Baby’s eerste kerstcadeau of Sinterklaascadeau

Waarschijnlijk ben je als ouder razend enthousiast: het is de eerste keer dat je baby Sinterklaas of Kerst meemaakt. En daar horen natuurlijk cadeautjes bij. Afhankelijk van de leeftijd van je kind zal het er maar weinig van meekrijgen. Het is dus vooral leuk voor de ouders. Is je kind al een paar maanden oud dan kun je kiezen voor een leuke rammelaar als cadeau of een bijtring. Verwacht echter niet veel terug van je kind en maak dit ook duidelijk aan die ene te enthouiaste tante. Het grootste cadeau voor je kind is jouw aanwezigheid, knuffels en een lach van die lieve oma en opa.

 

12. Cadeautips voor baby’s eerste Sinterklaas en Kerst

De gouden regel voor het kopen van cadeautjes voor baby’s is dat meer minder is. Te veel zorgt voor te veel prikkels en dat kan voor een baby net te veel van het goede zijn. Ga in plaats daarvan voor kwaliteit en geef bijvoorbeeld speelgoed cadeau dat de fijne motoriek stimuleert. Houten speelgoed, duurzaam speelgoed om op te bijten of iets om te bouwen is altijd goed.

Leestip: Cadeautips voor baby’s 

 

13. Houd bij de planning rekening met het ritme van je kind

Wat je ook van plan bent met Sinterklaas of de Kerstdagen, zorg dat je alles plant rondom het ritme van je baby. Het maakt daarbij niet uit of je kind een paar weekjes of een paar maanden oud is. Houd rekening met de tijden waarop je kleine normaal slaapt. Zorg dat er rond die tijd voldoende rust is, zodat je kind lekker kan slapen en bij kan komen van alle opgedane indrukken.

 

14. Betrek je andere kinderen er ook bij

Misschien is je baby niet je eerste kind, maar zijn er oudere broers en zussen. In dat geval is het belangrijk om elk kind te betrekken bij de feestdagen. Leg de oudere kinderen ook uit dat de baby nog te klein is om alles te begrijpen, maar dat jullie wel een klein cadeautje geven bijvoorbeeld. Houd bij oudere kinderen ook rekening als er bijvoorbeeld nog een middagdutje gedaan wordt.

 

15. Plan tijd apart in met je baby

Zoals gezegd kunnen de feestdagen voor je baby behoorlijk druk zijn. Dit kan niet alleen op de baby, maar ook op jouw weerslag hebben. Zorg daarom dat je in de planning wat ruimte laat, zodat jij en je baby zich terug kunnen trekken. Even alleen aandacht en tijd voor elkaar. Je partner en de rest van het gezin kan dan ingepland worden voor andere familie activiteiten. Jij zorgt even voor optimale rust voor je baby en jezelf. Dus niet met z’n allen naar de schaatsbaan, de kerstmarkt of wellicht de Kerstmis, maar gewoon lekker op het bankstel en even niets doen.

 

16. Kerstversiering: veiligheid voorop

Vanaf het moment dat je baby begint te rollen en te kruipen is niets meer veilig. Dat betekent dat je voor de feestdagen rekening moet houden met grijpgrage babyhanden. Houd hier rekening mee als je aan de slag gaat met kerstdecoratie. Kinderen zijn ontzettend snel en ze steken alles in hun mond wat maar binnen handbereik is.

 

17. Herinneringen vastleggen

Je baby zal zich later niets meer herinneren van de eerste Sinterklaas of Kerst. Leg daarom alles vast op foto en video. Zorg dat niet alles picture perfect is, maar leg ook dingen vast die zich afspelen, zonder dat het een fotostudio waardige foto is. Vergeet ook niet om de foto’s op meerdere plekken te bewaren. Dus niet alleen op de memorycard van je telefoon, maar ook extern op een harddiskof de laptop.

 

18. Baby’s eerste kerst fotoalbum

In het verlengde van de vorige tip: van alle foto’s die je maakt kun je een mooi fotoalbum laten maken. Bewaar dit goed, want dit is een mooi aandenken voor als je kind later groot is.

 

19. Genieten en ontspannen

Het belangrijkste tijdens de feestdagen is dat jij je optimaal ontspant en geniet. Geniet van alles dat het leven als moeder met zich meebrengt. Maak je niet druk om de perfect ingerichte woonkamer en kerstdecoratie. Of het feit dat dingen anders lopen dan je gepland of gewenst had. Het belangrijkste is dat je kind jou heeft en jullie genieten en ontspannen.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDIY vos knutselen voor de herfst
Volgend artikelCadeautjes overload: waarom je kind ongelukkig wordt van teveel cadeautjes

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in