gefeliciTAART.nl - Black Friday

Tijdens de kerst wil je genieten van lekker eten. Helaas hebben niet alle kinderen daar geduld voor, want lang aan tafel zitten met eten is saai. Daarom deel ik tips voor een geslaagd kerstdiner met kinderen.

 

Kerstdiner thuis

Veel mensen zijn tenminste één dag thuis met het gezin om te genieten van kerst. Uitgebreid eten hoort daar natuurlijk bij. Afhankelijk van de leeftijd kun je ervoor kiezen om te gourmetten of bijvoorbeeld zelf een 3-gangen diner samen te stellen. Houd er wel rekening mee dat lang tafelen voor ons misschien leuk is, maar kinderen al snel verveeld raken. Zij willen gewoon eten en klaar. Kies daarom met onderstaande tips voor kinderrecepten voor dingen die zij en lekker vinden en ook nog eens mooi opgediend worden.

Daarnaast is het handig om voor voldoende afleiding te zorgen. Op die manier kunnen jij en je partner ook rustig genieten van heerlijk eten. En nee, dat hoeft echt niet alleen maar met een scherm aan tafel.

Tips voor een geslaagd kerstdiner met kinderen kinderrecept kerst 1

Tips voor een geslaagd kerstdiner met kinderen

Eten en lang tafelen staat centraal tijdens kerst. Met deze tips maak je er een groot succes van en wil je misschien nooit meer anders dan thuis genieten van een rustige kerstavond.

 

Kerstdiner kinderhapjes tips en inspiratie

Voor kleine kinderen is het lastig om op dezelfde manier te genieten van eten als wij volwassenen. Stel daarom een apart kerstdiner samen met kinderrecepten. Wat voor volwassenen geldt, geldt ook voor kinderen: het oog wil ook wat. En vergeet niet: voor kinderen hoeft het allemaal niet zo luxe of duur te zijn. Ook met een low budget kerstdiner zijn kinderen tevreden. Het gaat meer om de beleving en het samen zijn.

Hieronder vind je inspiratie voor het samenstellen van een kerstdiner voor kinderen:

 • Pannenkoeken in Kerstvorm (kerstkoekjesuitstekers in een beetje olie dompelen, in de pan doen en daarin pannenkoekenbeslag gieten)
 • Maak lekkere ‘koekjes’ van bladerdeeg als toetje
 • Voorafjes kun je makkelijk en snel maken van bladerdeeg in combinatie met een knakworstje. Dit kun je in uiteenlopende vormen maken bijvoorbeeld een vuurpijl, een kerstboom of een ster
 • Eet jij groente als voorgerecht? Ook hier kun je aan een kindvriendelijke uitstraling werken. Maak een kerstboom van stukjes komkommer en garneer met kleine stukjes tomaat of paprika als versiering in de kerstboom
 • Beleg een cracker (voorafje) met groente, smeerkaas en doe dit op een leuke manier (werk met vormen)

Voor inspiratie kun je op Pinterest zoeken op christmas food kids party. Dan zie je echt heel veel tips en ideeën om het eten aantrekkelijk te maken voor kinderen.

Tips voor een geslaagd kerstdiner met kinderen kinderrecept kerst

Kinderen bezig houden aan tafel

Heb je een peuter, kleuter of een kind dat net op de basisschool zit? Dan kan het lang aan tafel zitten best een uitdaging worden. Zorg daarom voor afleiding, zonder dat je kind van tafel hoeft op te staan. Denk daarbij aan:

 • Geef je kind een kleurplaat die tegelijkertijd gebruikt kan worden als placemat
 • Zorg dat je een mand met speelgoed waar je kind graag mee speelt achter de hand houdt
 • Als het spelen aan tafel niet mogelijk is zet dan een kleine tafel of speelkleed naast je op de vloer. Op die manier is je kind er gewoon bij, terwijl jij rustig kunt eten
 • Verras je kind na elke gang met een klein cadeautje en bespreek dit ook met je kind
 • Zorg voor een aantal kleine cadeautjes die je oprolt in een bal met huishoudfolie. Je kind ziet dat er cadeautjes verstopt zijn in de bal, maar moet deze eerst helemaal uitrollen (huishoudfolie losmaken) voordat de cadeautjes gepakt kunnen worden
 • Zet muziek op en laat je kind tussen het eten door even flink dansen om alle energie kwijt te raken of nog beter: maak een flinke wandeling voor het eten. Goed om de eetlust op te wekken en je kind raakt energie kwijt
 • Lees tussendoor een verhaaltje voor en maak het aantrekkelijker door gekke geluiden te maken, verkleed je desnoods even…
 • Houd wat zelfgebaken koekjes achter de hand en laat je kind deze versieren aan tafel
 • Zet een hoorspel voor kinderen aan
 • Als echt niets meer lukt maak dan gebruik van een scherm. Zet desnoods de tv bij de tafel neer en kijk samen naar een Kerstfilm terwijl je geniet van lekker eten

 

Kinderen laten helpen met voorbereiden van kerstdiner

Veel kinderen vinden het leuk om te helpen. Het maakt dan niet zo veel uit waarmee. Als ze maar het idee hebben dat ze een nuttige bijdrage leveren voor het kerstdiner. Betrek je kind daarom zo veel als mogelijk bij de voorbereidingen van het eten. Laat je kind de tafel dekken, betrek je kind bij het bereiden van het eten. Vraag je kind wat het het liefst zou willen eten met Kerst. Laat je kind na het eten de borden naar de keuken brengen.

Er zijn tal van mogelijkheden om je kind actief te betrekken bij alles rondom het kerstdiner. Misschien gaat het dan allemaal net wat trager of moet je met wat meer dingen rekening houden. Toch kan dit achteraf heel wat schelen als jullie aan tafel zitten. Je kind is dan immers trots dat het meegeholpen heeft. Zeker als je dit aan tafel nog eens benadrukt.

 

Kerst highlights door de dag heen

Voor kinderen kan Kerst een periode zijn met (te) veel indrukken. Dat kan soms voor problemen zorgen, omdat er meer prikkels binnenkomen dan een kind kan verwerken. Zorg dus dat je door de dag heen alles zo goed als mogelijk verdeelt. Dus niet alles in de avond en rondom het diner plannen, maar verdeel het uitpakken van de cadeautjes, spelletjes spelen, gek doen enz. over de hele dag.

Zorg ook voor voldoende rustpunten, zeker als je kind nog maar een peuter of een kleuter is. Net als Sinterklaas is het een spannende dag en dat kan voor extra onrust zorgen. Een wandeling maken tussendoor kan al voldoende zijn om even bij te tanken en tot rust te komen. Bovendien is verse lucht gezond net als het maken van een (lange) wandeling.

Tips voor een geslaagd kerstdiner met kinderen kerst

Optimaal genieten van kerst met kinderen

Zoals je ziet is het niet zo moeilijk om te genieten met kinderen als je maar rekening houdt met een aantal zaken. Zorg voor kindvriendelijke recepten voor het kerstdiner, zorg voor afleiding en vermaak en vooral: betrek je kinderen bij de planning, voorbereiding en het maken van het diner zelf.

 

Heb jij nog leuke plannen voor het Kerstdiner met je kind(eren)?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDIY Kaarsen maken met kinderen
Volgend artikelHaal meer uit je foto’s met een online fotocursus van Jeroen Swolfs & Tanja Jess

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in