gefeliciTAART.nl - Black Friday

Sint Maarten staat voor de deur en dat betekent voor veel kinderen langs de deuren lopen om snoep te verzamelen. Soms wordt er een optocht gehouden met lampionnen en zingen de kinderen liedjes. Ontdek nu handige tips voor Sint Maarten met kinderen: lampion, snoep en veiligheid rondom deze feestdag.

 

Wat is Sint Maarten en wanneer wordt dit gevierd?

Sint Maarten wordt op 11-11 gevierd oftewel op 11 november. Dit is de naamdag van Martinus van Tours die bekend werd omdat hij als soldaat zijn mantel in twee stukken sneed en een deel aan een arme man gaf. Hierna zou hij zich na een droom bekeerd hebben tot het christendom. Waar de echte oorsprong vandaan komt is en blijft echter een beetje gissen.

Zo word gezegd dat de dag vroeger de dag van de slachtfeesten was. Een feestelijke dag die veel weg had van Thanksgiving. Daarnaast was 11 november traditioneel de dag dat de boeren hun Sint-Maartenaccijnzen moesten betalen. En tot slot was het ook nog de dag dat de Romeinen het feest van de Romeinse god Mars vierden.

Door de eeuwen heen werden er dus allerlei betekenissen aan de dag gegeven. Tegenwoordig is het een dag die vooral in Duitsland, Frankrijk, België en inmiddels ook in delen van Nederland gevierd wordt. Dat vieren gebeurd door middel van optochten met lampionnen en het langs de deuren lopen om liedjes te zingen en snoep te verzamelen door kinderen.

 

Tips Sint Maarten met kinderen: lampion, snoep en veiligheid

Willen jouw kinderen ook langs de deuren lopen om liedjes te zingen en snoep te verzamelen? Dan heeft je kind om te beginnen een lampion nodig (lichtje). Daarnaast moet je er natuurlijk alles aan doen om het een veilig feest te maken voor je kind. Met onderstaande tips maak je er een onvergetelijke Sint Maarten van voor je kind.

 

Lampion voor Sint Maarten

Omdat Sint Maarten nog niet zo bekend is in Nederland is de kans groot dat je zelf aan de slag moet gaan om een lampion te maken. Dat is niet zo moeilijk en de stok met lamp kun je voor een prikkie bij de Action halen. Dan hoef je er alleen nog een leuke lampion van te maken.

  1. Help bij het ontwerp: Alles begint natuurlijk met het ontwerp van een prachtige lampion. Laat je kinderen hun creativiteit gebruiken om er iets moois van te maken. Indien nodig kun je helpen bij het knippen van vormen en versieren met kleuren en glitter.
  2. Veilige verlichting: Gebruik altijd batterij-aangedreven lichtjes om de lampion van binnenuit te verlichten. Vroeger werden kaarsen gebruikt, maar batterijen zijn natuurlijk veel veiliger, vooral als het winderig is. Controleer de batterijen om ervoor te zorgen dat ze volledig opgeladen zijn. Als je de lampion inclusief licht en stok zelf maakt, dan kun je voor heel weinig bij de Action theelichtjes op batterijen kopen. Deze kun je onderin de lampion zetten.
  3. Duurzame stok en handvat: Wil je de lampion helemaal zelf maken? Bevestig dan een stevig en duurzaam handvat aan de lampion zodat je kinderen deze makkelijk kunnen vasthouden. Gebruik bijvoorbeeld stevig draad, een houten stokje of een lint om het handvat te maken.

 

Deuren langs gaan om snoep te verzamelen

 En dan is het eindelijk zover: je kind mag langs de huizen gaan om snoepjes te verzamelen. Houd er rekening mee dat niet iedereen mee zal doen aan deze traditie en bereid je kinderen hierop voor.

  1. Vriendelijkheid: Leer je kinderen rustig op de bel te drukken en geduldig te wachten tot de deur opengaat. Laat je kinderen rustig aangeven waarom ze voor de deur staan en laat ze vragen of ze in ruil voor wat snoepjes een Sint Maarten liedje mogen zingen. Bied ondersteuning als je kinderen een beetje verlegen zijn bij het zingen van de liedjes. Hebben ze snoepjes gekregen? Laat ze zich dan netjes bedanken.
  2. Respect voor de buren: Wijs je kinderen erop dat niet iedereen Sint Maarten viert. Respecteer de keuze van buren die niet meedoen of de lichten uit hebben en ga verder naar de volgende deur.
  3. Snoep inspecteren: Na thuiskomst kun je samen met je kinderen de verzamelde snoepjes inspecteren. Is alles veilig en goed om te eten? Gooi eventuele verdachte of niet-verpakte snoepjes weg.

 

 

Langs de huizen gaan om Sint Maarten snoep te verzamelen: veiligheid

Snoep verzamelen is ontzettend leuk, maar het moet wel veilig gebeuren. Neem daarom onderstaande tips samen met je kind door.

  1. Groepsgewijs gaan: Laat je kinderen niet alleen langs de deuren gaan, maar in groepjes met andere kinderen bij voorkeur onder begeleiding van een ouder. Samen is het niet alleen veel leuker, maar ook veiliger. Als je kinderen jong zijn, zorg er dan voor dat er altijd een volwassene meegaat.
  2. Lampion als blikvanger: Leg je kinderen uit waarom het dragen van een lampion belangrijk is. Het helpt niet alleen bij het zichtbaar zijn in het donker, maar zorgt er ook voor dat kinderen herkend worden door mensen die de deur voor ze open doen.
  3. Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat je kinderen reflecterende kleding dragen en goed zichtbaar zijn voor het verkeer. Laat ze desnoods een zaklamp meenemen voor extra veiligheid.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelMaak kennis met de natuurlijke verzorgingsproducten van Petit & Jolie
Volgend artikelGa op avontuur met Kuifje Reporter: De Sigaren van de Farao

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in