gefeliciTAART.nl - Black Friday

Vuurwerk is een populaire traditie op oudejaarsavond en andere feestelijke gelegenheden, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor kinderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met vuurwerk en te zorgen dat kinderen op een veilige manier kunnen genieten van de viering.

 

Geschiedenis van vuurwerk

Laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis van vuurwerk. Vuurwerk is al duizenden jaren oud en is ontstaan in China. Het werd oorspronkelijk gebruikt om boze geesten te verjagen en geluk te brengen. In Europa werd vuurwerk voor het eerst gebruikt tijdens de Renaissance, en sindsdien is het een populaire traditie geworden op oudejaarsavond en andere feestdagen.

 

De gevaren van vuurwerk voor kinderen

Vuurwerk kan een grote impact hebben op de gezondheid van kinderen. Zo kan het leiden tot brandwonden, oogletsels en andere verwondingen. Bij de jaarwisseling 2021/2022 was er sprake van maar liefst kindervuurwerk bestaat niet, ondanks vuurwerkverbod. Van deze slachtoffers was ruim de helft jonger dan 20 jaar en bijna een kwart was zelfs jonger dan 12 jaar!  Dit is een alarmerend aantal, aangezien vuurwerkletsels vaak voorkomen hadden kunnen worden met een beetje voorzichtigheid.

Naast fysieke letsels kan vuurwerk ook angst en stress veroorzaken bij kinderen. Dit is vooral het geval als zij niet gewend zijn aan harde knallen en felle lichten. Deze angst en stress kan leiden tot (tijdelijke) emotionele- en gedragsproblemen.

Merk je dat er stress is bij je kind? Loop dan naar binnen en zorg voor afleiding. Leg ook uit dat hoewel vuurwerk enorm hard kan knallen het niet per se gevaar betekent en dat jullie binnen veilig zijn.

 

Tips veilig vuurwerk afsteken met kinderen

Hoe kun je ervoor zorgen dat kinderen veilig zijn tijdens vuurwerk? Hier zijn een aantal tips:

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je vuurwerk gebruikt met kinderen in de buurt:

  • Zorg ervoor dat je vuurwerk koopt van een betrouwbare leverancier en dat het vuurwerk voldoet aan de veiligheidseisen. En denk erom: kindervuurwerk bestaat niet. Vuurwerk is voor kinderen tot 12 jaar verboden. Zelfs onschuldige sterretjes die vallen onder de noemer ‘koud’ vuur kunnen brandwonden of ander letsel veroorzaken.
  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk voordat je het afsteekt en volg deze aanwijzingen op.
  • Maak een afspraak met je kinderen over hoe ze zich moeten gedragen tijdens het afsteken van vuurwerk. Laat ze bijvoorbeeld niet met vuurwerk spelen en zorg ervoor dat ze op een veilige afstand blijven.
  • Steek nooit vuurwerk af in de buurt van brandbare materialen of in een gesloten ruimte.
  • Gebruik altijd beschermende kleding, zoals handschoenen en oogbescherming, als je vuurwerk afsteekt.
  • Zorg ervoor dat er altijd een emmer water of een brandblusser binnen handbereik is als je vuurwerk afsteekt.
  • Laat kinderen nooit zelf vuurwerk afsteken
  • Als iemand gewond raakt bij het afsteken van vuurwerk, bel dan onmiddellijk 112 en vraag om medische hulp.

Leestip: Oud en Nieuw met kinderen: tips tegen verveling

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips voor een onvergetelijke wintersportvakantie met kinderen
Volgend artikelMoeders vertellen: dit zijn de ergste cadeautjes die zij hebben gehad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in