gefeliciTAART.nl - Black Friday

Helaas kost een dagje naar een pretpark of dierentuin met een gezin een vermogen. Om de kosten een beetje binnen de perken te houden kun je het beste zelf eten en drinken meenemen. Een dagje uit met het gezin: wat neem je mee? Hieronder vind je lekkere en makkelijke tips om tijdens je dag uit te genieten van lekker eten.

 

Een dagje uit met het gezin

Het is een feit: als je met je gezin een dagje uit wil in Nederland ben je veel geld kwijt. Een beetje dierentuin of pretpark betekend al gauw 100 euro alleen voor de entree en de parkeerkosten. Dan zitten er nog geen extra’s bij zoals een snack, ijsje, eten, drinken of een klein aandenken voor je kind. Natuurlijk zijn er manieren om korting te krijgen op een dagje pretpark, maar het blijft voor veel mensen duur.

Dat geldt zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld ons buurland Duitsland. Daar zijn de dingen namelijk heel anders geregeld. Ten eerste heb je als gezin vaak de mogelijkheid om een gezinskaart te kopen. Dat scheelt enorm, waardoor vaak alleen de volwassenen betalen en voor de kinderen hooguit een paar euro gerekend wordt. Dierentuinen en pretparken zijn in verhouding toch een heel stuk goedkoper dan in Nederland.

Kijk je naar de verhouding in andere landen dan is het allemaal nog erger. Voor die 100 euro die je kwijt bent aan 1 dag in een dierentuin of pretpark kun je in sommige gevallen al een vliegticket kopen naar een ander land. Of voor 100 euro kun je in een ander land elke dag uit eten gaan met je gezin tijdens je vakantie. Hoe je het ook wendt of keert, het is en blijft een hoop geld. En ja, ik ben me ervan bewust dat het ook allemaal nog duurder kan.

 

Een dagje uit met het gezin: wat neem je mee?

Wil je genieten van een leuke dag met je gezin en tegelijkertijd besparen, dan is het raadzaam om te besparen op de kosten van eten en drinken. Want de prijzen die in de parken gehanteerd worden voor eten en drinken zijn ook niet mals. Nadeel is natuurlijk wel dat je met een rugzak moet slepen met daarin alles wat je nodig hebt.

En dit kan aardig oplopen, zeker op een warme dag. Dan moet je al gauw voor elk gezinslid 1,5 liter drinken rekenen plus nog lunch en lekkers tussendoor. Houd er ook rekening mee dat je de rugzak niet overal mee naar toe mag nemen. Ga je in een attractie? Dan moet je de rugzak toch echt (onbeheerd) achterlaten.

Ben je uitgekeken op elke keer een boterham met kaas, pindakaas of jam mee te nemen? Dan zijn onderstaande tips en ideeën speciaal voor jou.

Een dagje uit met het gezin wat neem je mee stokbrood

Dit kun je meenemen voor een dagje uit

 • Koude pizza (vooral kinderen vinden koude pizza vaak nog lekkerder dan warme pizza)
 • Pastasalade
 • Koude pannenkoeken
 • Eiersalade
 • Kipsalade
 • Wraps met: kipfilet en roomkaas, humus met rucola of een wrap met ei of zalm
 • Bolletje met gebakken ei (en eventueel spek)
 • Gebraden kip (koud) met daarbij pastasalade of gewoon een boterham met kruidenboter
 • Broodje met worstjes (warm) of een gehaktbal
 • Krentenbollen met kaas en boter
 • Eierkoeken
 • Stokbrood gezond
 • Kaasbroodjes
 • Saucijzenbroodjes
 • Quiche of zelfgemaakte hartige cupcakes
 • Turks brood (opensnijden en naar eigen smaak beleggen met boter of mayonaise, sla, komkommer, koude kip of plakjes gekookt ei)

 

Nog een paar extra tips voor het meenemen van het eten

Tijdens een warme dag wil je niet dat je eten bederft. Voedselvergifiting wil je namelijk niet oplopen. Dit kun je voorkomen door dingen die makkelijk bederven (pasta-, eier- en kipsalade, vlees en worst) in een koelbox mee te nemen.

 

Heb je geen koelbox? Geen nood. Leg de pakjes drinken of de flessen met drinken de avond ervoor in de vriezer. Op die manier doen de bevroren pakjes drinken dienst als koelelement. Door de warme ontdooit het drinken ook direct en kun je genieten van koude drankjes.

Salades kun je het beste in kleine goed afsluitbare bakjes meenemen. Een paar plastic vorkjes of lepels mee en je bent klaar om te eten.

Neem je worstjes uit blik mee en wil je deze warm nuttigen? Neem dan een thermoskan met heet water mee. Giet het vocht af van de worstjes, giet in het blikje heet water en wacht een paar minuutjes. Hierna kun je genieten van een bolletje of broodje met warme worst.

Een pakje snoetentoeters is daarbij ook geen overbodige luxe. Altijd handig om mee te nemen als je met kinderen onderweg bent.

Een dagje uit met het gezin wat neem je mee koekjes

Lekkere snacks en hapjes voor tussendoor

Een dagje lopen, rennen en uitleven betekend ook dat de kinderen sneller trek zullen krijgen. Je kunt de volgende hapjes en snacks meenemen voor de kinderen (en jezelf):

 • Klein gesneden fruit in een bakje (afhankelijk van het fruit even besprenkelen met citroen om verkleuring tegen te gaan)
 • Bananen of mandarijnen
 • Snackgroente
 • Chips
 • Koekjes (zelf gemaakt)
 • Ontbijtkoek
 • Liga
 • Speculaasjes
 • Zelfgemaakte cake (paar plakjes mee in huishoudfolie of in een goed afgesloten bakje)

 

Drinken voor een dagje uit

Als je een hele dag onderweg bent moet je voldoende drinken meenemen voor iedereen. Niet alleen voor in het park zelf, maar ook voor onderweg. Reken op zeker 1 – 1,5 liter per persoon, zeker op een warme, zomerse dag. Het drinken kun je afstemmen op ieders wensen. Houd er wel rekening mee dat zoete dranken energie geven (misschien wat minder handig op de weg terug) en vaak voor nog meer dorst zorgen.

Kies daarom liever voor koude thee of gewoon water met bijvoorbeeld munt, komkommer en citroen. Voor jezelf kun je natuurlijk een bakje koffie of hete thee meenemen. Gewoon in een thermoskan gieten en je kunt even vooruit. In de winter is een thermoskan met hete chocomelk ook altijd welkom. Gewoon wat bekertjes mee, zodat iedereen evenveel krijgt.

 

Dagje uit dit kun je meenemen aan eten en drinken

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos. Zorg in elk geval voor genoeg variatie en voldoende eten en drinken. Op een dagje uit zullen de kinderen meer eten, dus dat is ook iets waar je rekening mee moet houden.

 

Wat neem jij mee aan eten en drinken als je een dagje op pad gaat met je gezin?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelKoortsstuipen symptomen, wat te doen en gevolgen voor baby, kind en volwassenen
Volgend artikelVeilig fietsen met een telefoon

5 REACTIES

 1. Bij een dagje uit neem ik standaard een komkommer mee en een bakje met druiven.
  Daarnaast vaak wraps met roomkaas en ham. Of met smeerkaas met sla en tomaat.
  en een dopper met water. 😀

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in