De eerste hapjes van je baby zijn best spannend. Wat geef je je baby en wanneer kun je starten met de eerste hapjes. Ontdek nu alles wat je wil weten over de eerste hapjes van je baby, inclusief tips wat je wel en niet nodig hebt voor het maken van de eerste hapjes.
Table of Contents
Wat heb je nodig voor de eerste hapjes van de baby?
Voordat je baby toe is aan de eerste hapjes is het handig om het één en ander in huis te halen om alvast voorbereidt te zijn. Voor het eten en drinken van je baby heb je onder andere geschikt babyservies nodig. Denk daarbij aan bordjes, kommetjes, kinderbestek en speciale drinkbekers. Slabbetjes zijn een must, omdat oefenhapjes gepaard gaan met veel geklier, gespuug en nog meer geklier.
Daarnaast is het handig als je zelf hapjes wilt maken om een blender in huis te hebben. Hiermee kun je fruit en groente pureren. Een magnetron is een ander handig hulpmiddel om eten makkelijk en snel te verwarmen.
Wanneer starten met eerste hapjes?
Natuurlijk wil je weten wanneer je baby mag starten met de eerste hapjes. Daarover lopen de meningen nogal uiteen. In Nederland wordt de leeftijd van 4 maanden aangehouden. In andere landen wordt echter geadviseerd om de leeftijd van 6 maanden aan te houden. Dit heeft te maken met de darmrijping van je baby. Zowel Unicef als de WHO adviseren om tot 6 maanden exclusief borstvoeding te geven en daarna pas te beginnen met de eerste vaste voeding.
Eerste hapjes met 4 maanden
Wil je de Nederlandse richtlijnen van het Voedingscentrum volgen dan kun je met 4 maanden beginnen. Houd er wel rekening mee dat je kind hier klaar voor moet zijn. Kinderen die bijvoorbeeld nog helemaal geen interesse tonen in voeding of nog niet (goed) rechtop kunnen zitten zijn nog niet klaar voor de eerste hapjes.
Eerste hapjes met 6 maanden
Is je kind eenmaal 6 maanden dan is de kans groot dat het klaar is voor de eerste hapjes. De darmen van je kind zijn rijper en ook het immuunsysteem is klaar voor vast voedsel. Daarbij is je baby motorisch verder ontwikkelt en kan het zelf eten vastpakken. En niet alleen motorisch heeft je kind grote stappen gezet, dat geldt ook voor de orale ontwikkeling. Hierdoor is je kind beter in staat om voedsel te ‘kauwen’ en slikken.
Hoe weet ik of mijn baby klaar is voor oefenhapjes?
Natuurlijk moet je de leeftijd als eerste richtlijn aanhouden als het gaat om het introduceren van de eerste hapjes. Maar daarnaast speelt vooral de ontwikkeling van je baby een grote rol. Aan deze signalen herken je of je baby klaar is voor andere voeding:
- Je kind kijkt naar jouw eten, dat van je partner of een ouder kind
- Je baby kan zonder hulp rechtop zitten
- Voeding die je geeft lijkt niet meer voldoende (borst of fles)
- Kokhalsreflex is naar achteren verplaatst
- Je kind kan dingen pakken, in de mond doen en kauwen
Naast bovenstaande signalen is de kans groot dat je kind inmiddels ook tandjes heeft. En tandjes zijn onmisbaar voor het eten van vast voedsel.
Groente of fruit als eerste hapje?
De meeste mensen beginnen of met groente of met fruit als eerste hapjes voor hun kind. Waar je voor kiest maakt niet zo veel uit. Belangrijk is wel dat je er rekening mee houdt dat je kind moet wennen aan de nieuwe structuur en de nieuwe smaak. Bij voorkeur geef je dus 3 dagen achter elkaar hetzelfde (groente of fruit). Op die manier kun je ook kijken of je kind eventueel last heeft van een allergie en kun je kijken wat je misschien in de toekomst moet vermijden.
Omdat de overstap van borst- of flesvoeding naar vaste voeding heel anders is, vooral wat de smaak betreft moet je vooral geduld hebben. Sommige mensen beginnen bij voorkeur met fruit, omdat dit net als borst- en flesvoeding zoet van smaak is. Andere mensen geven als eerste groente, zodat het kind dit makkelijker accepteert. Voor je kind maakt het echter weinig verschil waarmee je begint.
Wat geef je als eerste hapje?
Vraag je je nu af wat je kunt geven? Hieronder vind je een aantal opties.
- Banaan eventueel aangevuld met een geprakt kinderkoekje
- Wortels: deze zijn zoet van smaak
- Pastinaak
- Courgette
- Peer
- Avocado
- Pompoen: ook lekker zoet van smaak
Eventueel kun je bovenstaande voorbeelden met elkaar mengen. Dit is voldoende wanneer je baby net begint met de eerste hapjes. Merk je dat je kind zich verslikt in de hapjes? Dan kun je eventueel een kinderkoekje verkruimelen en toevoegen aan het hapje.
Oefenhapjes uitbreiden met aardappel, vlees, vis en ei
Heeft de spijsvertering van je baby een week lang kunnen wennen aan de oefenhapjes? Dan kun je aardappelen toevoegen aan de voeding. Door de toevoeging van aardappelen introduceer je vezels aan je kind. Liever geen aardappelen geven? Kies dan voor witte rijst of gewone pasta. Laat je kind ook hier weer zeker een week aan wennen, voordat je vlees, vis of ei toevoegt aan de voeding.
Wat het vlees betreft kun je het beste beginnen met gepureerd kippenvlees. Dat is licht verteerbaar en boordevol voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Daarna kun je ook mager rundvlees gaan geven aan je kleintje.
Liever een eitje toevoegen aan het eten in plaats van vlees? Begin dan met een half eitje en kijk hoe je kind hierop reageert. Eventueel kun je in plaats van vlees, vis of ei ook voor een vleesvervanger kiezen.
Boterham baby geven
In totaal geef je je kind dus 3 weken de tijd om te wennen aan nieuwe voeding. Eventueel kun je zo nu en dan een groente- of fruithapje verruilen voor een boterham zonder korst (idealiter vanaf 6 maanden). Dit is ideaal als je kind al iets ouder is en wellicht al tandjes heeft al is dat laatste niet noodzakelijk.
Geef je kind om te beginnen een lichtbruine boterham zonder korst, pitten of zaden met daarop smeerbaar beleg. Denk aan smeerkaas of smeerworst (niet te veel aangezien smeerworst veel vitamine A bevat), pindakaas (let op tekenen van voedingsallergie) of bijvoorbeeld hummus.
Zorg er wel voor dat je alle voeding goed prakt, tenzij je kind een boterham eet of wanneer je voor de Rapley methode kiest.
Wat is de Rapley methode?
De meeste mensen kiezen ervoor om oefenhapjes te pureren. Maar je kunt je kind ook aan vast voedsel laten wennen met de Rapley methode. Hierbij wordt groente en fruit niet gepureerd, maar in zijn geheel gegeven. Je kind moet dan zelf op onderzoek uitgaan en ontdekken hoe het de aangeboden stukjes fruit of groente moet eten. Deze methode is vooral geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. Voordeel hiervan is dat je kind op eigen tempo leert eten en ontdekken.
Sommige ouders vinden dit ontzettend spannend, omdat je geen controle hebt op de happen die je kind neemt. Daarbij moet je kind goed kunnen zitten en zelf kauwen. Vind je het spannend om de Rapley methode toe te passen? Dan kun je zowel pureren als de Rapley methode met elkaar combineren.
Welke voeding vermijden oefenhapjes?
Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die je moet vermijden als eerste hapjes. Sowieso is het belangrijk dat je geen suiker toevoegt of zout aan de voeding van je kind. Dit zijn overbodige ballaststoffen die je pas mag introduceren als je kind met de pot mee eet, al zou het nog beter zijn om suiker het eerste jaar compleet te vermijden.
Daarnaast mag een baby tot 1 jaar absoluut geen honing krijgen. Ook niet als vervanger van suiker. De reden dat een baby geen honing mag is omdat er gevaar bestaat voor infantiel botulisme. In het ergste geval kan je baby hieraan overlijden. Een grote no go dus.
Verder is het handig om groente te vermijden die moeilijk verteerbaar is en voor darmklachten kan zorgen. Denk daarbij aan groente zoals rode kool, witte kool, maar ook linzen kun je beter vermijden. Je baby mag wel kokosolie, maar geen andere plantaardige olie. Vermijd ook het geven van rauwe melk en let op met bepaalde soorten kaas.
Er komt heel wat bij kijken als het gaat om het geven van de eerste hapjes aan je kind. Aan de andere kant zul je vanzelf zien dat je kind er op een gegeven moment gewoon aan toe is, net als jij. Stem de hapjes af op je kind en je zult zien dat het steeds makkelijker wordt. Rond de leeftijd van 9 – 10 maanden is de kans groot dat je kind inmiddels genoeg tanden heeft en gewoon met de pot mee kan eten. Dan hoef je niet meer aparte oefenhapjes te maken en wordt het leven een stuk makkelijker. Wel is het handig om dan nog steeds gebruik te maken van speciaal kinderservies (meestal onbreekbaar, dus ideaal als een bord op de grond valt), kinderbestek en slabbetjes. Dit alles vind je bij Eluun.nl.
Wil je een leuk servies, bestekset, slabbetjes of iets anders aanschaffen voor je kind? Met de code tipsvoormama10 krijg je maar liefst 10% korting op alles van Eluun.nl. Uitgesloten zijn de reeds afgeprijsde producten.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek MGA’s Miniverse Make It Mini Spa – perfect voor jonge spa-fans - 3 december 2024
- 6x de leukste VTech cadeautips voor de feestdagen - 23 november 2024
- Review: DEPLAY Kindertablet – leerzaam en leuk cadeau voor kinderen - 22 november 2024