gefeliciTAART.nl - Black Friday

In de wereld van babyvoeding zijn er talloze opties beschikbaar voor ouders om uit te kiezen. Voor jou als ouder is het belangrijk om te kijken welke soort melk je aan jouw baby wil geven. Koeienmelk is vaak de eerste keuze voor ouders, maar geitenmelk is de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee soorten melk? Ontdek nu de verschillen tussen koeienmelk en geitenmelk als babyvoeding.

 

De voedingswaarde

Eén van de belangrijkste aspecten bij de keuze van babymelk is de voedingswaarde. Koeienmelk en geitenmelk flesvoeding verschillen op diverse vlakken in hun samenstelling.

Koeienmelk bevat van nature meer eiwitten dan geitenmelk. Dit is nuttig voor baby’s die extra eiwitten nodig hebben voor de groei en ontwikkeling. Daarnaast is koeienmelk ook een goede bron van calcium en vitamine D, wat essentieel is voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden.

Geitenmelk daarentegen bevat minder lactose dan koeienmelk. Dit kan een voordeel zijn voor baby’s die moeite hebben met het verteren van lactose of die gevoelig zijn voor lactose-intolerantie. Geitenmelk bevat ook meer magnesium en vitamine A dan koeienmelk, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en de groei van de baby.

 

De smaak en textuur

Een ander belangrijk aspect bij de keuze is de smaak en textuur van de melk. Sommige baby’s hebben een voorkeur voor de smaak van koeienmelk, terwijl anderen de voorkeur geven aan geitenmelk. Het is belangrijk om daarmee te experimenteren en te kijken aan welke melksoort je baby de voorkeur geeft.

Wat betreft de textuur is geitenmelk van nature romiger en dikker dan koeienmelk. Dit is een voordeel zijn voor baby’s die moeite hebben met slikken of die gevoelig zijn voor reflux. Aan de andere kant kan de dikkere textuur van geitenmelk ook moeilijk te verteren zijn voor sommige baby’s. Houd hier in elk geval rekening mee.

 

Allergieën en intoleranties

Waar je ook op moet letten bij de keuze tussen babyvoeding gemaakt van geiten- of koeienmelk zijn allergieën en intoleranties. Koemelkallergie is één van de meest voorkomende allergieën bij baby’s. Als je baby allergisch is voor koeienmelk, moet je sowieso overstappen op een andere melksoort, zoals geitenmelk.

Geitenmelk wordt over het algemeen beter verdragen door baby’s met een koemelkallergie. Dit komt doordat de eiwitten in babyvoeding geitenmelk een andere samenstelling hebben dan die in koeienmelk. Het kan echter ook gebeuren dat je baby  allergisch is voor geitenmelk. Stap daarom niet zomaar van de ene melk over op de andere, zonder de kinderarts te raadplegen.

 

De keuze maken

Tot slot moet je bij de keuze tussen koeienmelk en geitenmelk als babyvoeding rekening houden met de behoeften en voorkeuren van je baby. Als je baby geen allergieën heeft en geen problemen met het verteren van lactose, dan kun je met een gerust hart kiezen voor koeienmelk. Dat is dan ook een goede keuze vanwege de voedingswaarde. Heef je baby last van reflux of is het gevoelig voor lactose? Dan zou je geitenmelk kunnen overwegen. Deze heeft een dikkere textuur en een lager lactosegehalte.

Als je de overstap wil maken, dan kun je hiervoor het beste advies inwinnen bij de kinderarts of het consultatiebureau. Zij kijken met je mee en houden bij de uiteindelijke keuze ook rekening met de algehele gezondheid van je baby. Want voor je baby is alleen het allerbeste goed genoeg.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWinter- en zomertijd: tips om je kind te helpen met de overgang
Volgend artikelDit zijn de Vtech cadeautips voor de feestdagen

2 REACTIES

  1. Ons zoontje had een koemelk-eiwit intolerantie, en huilde heel veel toen hij een baby was. Uiteindelijk na meerdere keren de hebben getrokken bij de kinderarts, toch een test gedaan. Hij was toen wel al I moddels 11 maand oud. Wij hebben geitenmelk dus alleen gebruikt voor 3 weken, en toen zijn wij gestopt met flesjes omdat hij zo goed al vaste voedsel at. Wanneer wij in de toekomst nog een kindje krijgen, wil ik het liefst direct met geitenmelk beginnen als borsrvoeding niet lukt. Bedankt voor deze lijst met vergelijkingen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in