Het is herfst en dat betekend dat de tijd van spinnen aan is gebroken. Je komt ze in alle hoeken en gaten tegen. Brrr… Gelukkig zijn niet alle spinnen eng, zoals dit heerlijke recept spinnen muffins chocolade cupcakes bewijst.
Table of Contents
Spinnen in de herfst
Zodra de herfst zijn intrede doet en het buiten kouder wordt merk je dat direct. Ineens heb je veel meer spinnen in huis. Niet zo gek, want zij zoeken de warmte op. En tussen al die spinnen kunnen behoorlijk grote joekels zitten. Krijg je al de koude rillingen bij het woord spinnen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen zijn bang voor deze griezels op acht poten.
Kinderen hebben daar gelukkig niet vaak last van. En je kunt dit ook voor zijn door ze te vertellen hoe nuttig spinnen zijn. Of je maak spinnen. Dat kan in de keuken, bijvoorbeeld met deze spinnen snack of je maakt dit recept spinnen muffins chocolade cupcakes.
Recept spinnen muffins chocolade cupcakes
Onderstaand recept is niet alleen ontzettend lekker, met verschillende dingen kan je kind ook helpen. Leuk om samen muffins te bakken en deze te zien veranderen in griezels op 8 poten. De cupcakes zijn gegarandeerd een hit op elke verjaardag. Ook leuk om te trakteren!
Dit heb je nodig
Voor het maken van de muffins moet je de volgende benodigdheden hebben
- Mixer
- Weegschaal
- Papieren cupcak vormpjes
- Oven
- 2 Bakkommen
- Magnetron of pannetjes om chocolade au bain marie te smelten
- Maatbeker
- Cupcake/muffin bakblik
- Rooster
- Zeef
- Scherp mes
- Gewoon mes
- Tandenstoker
Verder heb je nodig:
- Bakpapier
- Mes
- Theelepel
- 2 kommetjes
Voordat je aan de slag gaat een kleine tip
Om te voorkomen dat je papieren cupcake vormpjes loslaten na het bakken gebruik je een muffin/cupcake bakblik waarin je de cupcakes bakt. Voordat je het deeg in de vormpjes doet zet je het bakblik met daarin de papieren vormpjes ongeveer 2 – 3 minuten in de voorverwarmde oven. Hierdoor krimpt het papier een beetje.
Na het bakken de cupcakes direct uit het bakblik halen en bij voorkeur op een rooster af laten koelen.
Recept spinnen muffins chocolade cupcakes
Ingrediënten
Met onderstaand recept maak je 12 muffins. Heb je meer nodig? Verdubbel of verdrievoudig dan de ingrediënten
Chocolade muffins
- 100 gr Boter
- 50 gr Chocolade puur
- 130 gr Suiker
- 2 Eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 snufje Zout
- 180 gr Bloem gezeefd
- 3 eetlepels Cacaopoeder gezeefd
- 100 ml Melk
Voor de toppping
- 120 gr Hagelslag puur
- 200 gr Chocolade puur
- 24 Smarties kleinste formaat
Voor de spinnenpoten
- 96 st Choco sticks
- 100 gr Chocolade puur of melk
Instructies
Zo maak je de chocolade muffins
- Verwarm de oven voor op 180°C als je een heteluchtoven hebt. Maak je gebruik van boven en onderwarmte? Zet de oven dan op 200°C.
- Zet het bakblik klaar en doe er alvast de papieren cupcake vormpjes in
- Meng de afgewogen bloem, bakpoeder, cacao en zout en doe het in een aparte kom. Even met een lepel doorroeren en opzij zetten
- Smelt de chocolade au bain marie of met korte intervallen in de magnetron. Let op: in de magnetron kan het heel snel gaan, dus doe echt heel rustig aan
- Zet de gesmolten chocolade even apart, deze kun je pas gebruiken als deze lauw warm is geworden!
- Als de chocolade lauw is kun je deze samen met de suiker tot een luchtige massa mixen. Mix zeker 3 minuten tot je een ietwat luchtige massa hebt. Let op: vergelijk dit niet met de massa die je krijgt als je ei met suiker mixt, want dit is heel anders
- Voeg hierna de eieren één voor één toe. Wacht met het toevoegen van het volgende ei tot het eerste ei volledig op is genomen
- Nu kun je het bloemmengsel en de melk afwisselend toevoegen, terwijl je blijft mixen. Doe dit wel op een lage stand, anders vliegt alles om je oren 😊
- Zet nu het bakblik met de lege papieren vormpjes in de oven
- Mix het deeg nog 3 minuten op de hoogste stand
- Haal het bakblik uit de oven en verdeel het deeg over de cupcake vormpjes. Je vult de vormpjes ongeveer voor ¾ met deeg
- Zet de muffins in de oven en bak in circa 20 minuten gaar. Controleer tussendoor of de muffins gaar zijn, want de baktijd kan per oven verschillen
- Haal de muffins uit de oven, laat 10 minuten afkoelen in het bakblik en zet ze daarna op een rooster om verder af te koelen
Spinnen poten maken
- Dit is een best wel lastig karweitje, maar als je de slag te pakken hebt lukt het wel. Ik gebruikte chocosticks met aan de voorkant een klein deel dat niet bedekt was met chocolade. Dat heb ik om te beginnen verwijderd met een scherp mes. Het restant heb ik op 2/3 gesneden. Je hebt dus 2 delen: een klein 1/3 deel en een groter 2/3 deel
- Smelt de chocolade voor de spinnenpoten en zet het pannetjes even opzij
- Leg een vel bakpapier klaar en een mes
- Het is de bedoeling dat je de twee delen chocoladesticks met elkaar verbindt in een hoek. Let hierbij op dat het kortere deel in de muffin gestoken wordt, het andere deel niet.
- Doe een beetje gesmolten, maar niet meer al te hete chocolade op het snijvlak van de chocosticks en verbindt deze met elkaar. Omdat beelden meer zeggen dan woorden: kijk even goed naar de foto hieronder.
- Maak zo alle poten en laat goed uitharden
- Je kunt de poten voorzichtig losmaken door er met een mes onder te gaan. Mocht een poot toch breken? Geen nood! Gewoon weer aanstippen met gesmolten chocolade en je fixed het probleem zo
Muffin topping
- Voor die karweitje kunnen de kinderen perfect helpen. Het kan wat geklier geven, maar dat is niet erg, want chocolade aan de vingers lik je gewoon af 😉
- Smelt de chocolade voor de muffin topping au bain marie in een diepe kom
- Zet in een andere (diepe) kom de hagelslag klaar
- Nu kun je de muffins in de gesmolten chocolade dompelen, zodat de complete bovenkant van de muffins bedekt is met chocola
- Vervolgens de muffin in de hagelslag dompelen
- Laat het geheel even drogen
- Nu kun je de spinnenpoten voorzichtig in de spin steken. Aan elke kant komen 4 poten. Houd wat gesmolten chocolade achter de hand, mocht er tijdens het plaatsen iets mis gaan kun je de poot zo repareren
- Tot slot doe je een klein druppeltje chocolade op twee mini Smarties die je als ogen op de spin plaatst. Nog een klein druppeltje (met behulp van een tandenstoker) als pupil en je spin is klaar
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
- Crystal Memories van Dooky: maak een DIY herinnering - 2 september 2024
- Op avontuur met Sophie de Giraf: hiermee houd je je baby urenlang bezig - 30 augustus 2024
[…] Je kunt deze uilen cupcakes overigens prima combineren met de griezelige spinnen muffins. […]
[…] is de herfst ook de tijd van spinnen. Met deze leuke tutorial maak je heerlijke griezelige spinnen om op te […]
[…] andere zien in de baksels die ik maak en deel op deze blog. Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze spinnen muffins en deze fruitpizza. Op mijn andere website tipsvoorjou.com vind je nog veel meer heerlijke […]
[…] dus heb ik daarvoor gekozen. Voor de basis heb ik hetzelfde recept gebruikt als voor mijn recept spinnen muffins. Op die manier kun je een recept voor meerdere uitvoeringen […]
[…] Niets zo leuk als samen de keuken in duiken om te gaan bakken. Je kunt echte herfstspecialiteiten maken zoals appeltaart, pompoenbrood of koekjes met kaneel en specerijen. Of je maakt allerlei leuke en lekkere cupcakes, zoals deze egel cupcakes, uilen cupcakes of deze griezelige spinnen cupcakes. […]