gefeliciTAART.nl - Black Friday

Kinderen leren eetgewoontes gedurende de eerste jaren van hun leven. Het is dan ook van groot belang, dat een kind alles krijgt wat het nodig heeft. In dit artikel lees je alles over voeding en eetgewoonten peuter. Daarnaast geef ik je ook algemene adviezen en ontdek je wat snoep met je peuter doet.

Voeding en eetgewoonten peuter

Als je een peuter in huis hebt, dan zul je het vast wel herkennen: de strijd om eten is vaak geen gemakkelijke. Je kind lust ineens bepaalde dingen niet meer, wil alleen nog maar zoet of

Algemene adviezen voor het aanleren van goede eetgewoonten

– Geef als ouder te allen tijde het goede voorbeeld en wees daarbij vooral positief over gezonde voedingsmiddelen
– Eet gezamenlijk en laat het eten een prettige bezigheid zijn, dus niet alleen een noodzaak.
– Eet dezelfde gezonde dingen als uw kind
– Moedig het eten van junkfood als tussendoortje niet aan. Zorg hiervoor in de plaats voor gezonde tussendoortjes als fruit en groente
– Laat kinderen zelf de hoeveelheid voedsel die ze nodig hebben bepalen (dit voorkomt geruzie over het al dan niet leeg eten van het bord)
– Kinderen vinden het leuk om te helpen bij het koken, moedig dit vooral aan, aangezien het zelf bereiden van voedsel voorkomt dat kinderen die later groot zijn naar kant-en-klare maaltijden zullen grijpen, omdat ze niet weten te koken

 

Doe dit vooral niet als je wilt dat je kind gaat eten

– Kinderen die dol zijn op zoetigheden moeten hierin niet aangemoedigd worden. Laat suiker zo veel als mogelijk weg uit voeding en drank
– Dwing een kind niet meer te eten dan het wil
– Dreig niet met het feit dat er miljoenen kinderen zijn die geen eten hebben. Dit zal het kind alleen opstandiger maken en averechts werken.
– Als een kind specifieke voorkeuren heeft wat het eten betreft, laat het kind in zijn/haar eigen waarden en praat het kind geen schuldgevoel of andere complexen aan
– Een kind dwingen om bepaalde zaken te eten zal als gevolg hebben dat het kind een (levenslange) afkeer ontwikkelt tegen bepaald eten en kan ook indirect leiden tot verkeerd eetgedrag

Kinderen en snoep

Veelal wordt de kindertijd automatisch geassocieerd met snoep. Toch dient men er als ouder voor te waken dat een kind (te veel) snoep eet. Snoep werkt namelijk nadelig op veel manieren:
– Snoep bederft de eetlust
– Snoep veroorzaakt tandbederf
– Snoep levert op korte termijn energie, maar bevat verder geen waardevolle en noodzakelijke voedingsstoffen
Let op: een algeheel snoepverbod is evenmin raadzaam, aangezien je kind dan op latere leeftijd de schade in zal halen. Dit heeft vaak tot gevolg dat je kind een verhoogd risico loopt op bijvoorbeeld diabetes. Beter is het om een snoepje net na de maaltijd te geven (laat het geen gewoonte worden).  Of geef in plaats van een snoepje een ijsje of een plakje cake, waar nog tenminste nog wat voedingsstoffen in zitten, die het lichaam wel kan gebruiken.

Voeding en eetgewoonten peuter 1

Voeding voor peuters

Na het eerste levensjaar kan een kind nagenoeg helemaal met de pot mee eten. De porties dienen natuurlijk aangepast te zijn aan hun energiebehoefte en zullen nog een tijdlang verdeelt moeten worden over 5-6 porties per dag. Een peuter heeft die extra calorieën nodig voor de groei en alle energie die een peuter de dag door verbruikt.

Kinderen hebben gezond en vooral gevarieerd eten nodig met als hoofdvoedsel: brood, graanproducten, groenten en fruit. Eiwit zit in vlees, vis, sojaproducten, peulvruchten en granen. Zorg er bovendien voor dat je peuter genoeg drinkt, dat wil er namelijk nogal eens bij inschieten.

Laat je peuter steeds maar met één nieuw voedingsmiddel kennis maken en dan het liefst aan het begin van de maaltijd, als de peuter daadwerkelijk honger heeft. Dit maakt introductie van een nieuw voedingsmiddel vele malen makkelijker. Lust je peuter iets niet direct? Wanhoop dan vooral niet, maar blijf er rustig onder en probeer het een andere keer nog maar eens.

Wellicht kan het op een andere manier klaargemaakt worden. Peuters zijn ook sneller over te halen iets te proeven als het op een leuke manier geïntroduceerd wordt: groente en fruit kunnen met een beetje creativiteit makkelijk als figuren opgediend worden.  Het oog wil immers ook wat en voor een peuter is de grote wereld nog een avontuur en dit geldt zeker voor het ontdekken van nieuwe voeding.

Leestip: Daarom is voeding in de eerste 1000 dagen zo belangrijk

Gezonde voeding voor een peuter

Let op: ons voedsel is tegenwoordig verrijkt met allerlei kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen die hyperactiviteit in de hand kunnen werken. Let daarom extra goed op de voeding die je peuter binnen krijgt. Vers bereid voedsel betekent zekerheid dat je peuter alleen waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies er daarom liever voor om zo veel mogelijk zelf te koken, met verse ingrediënten.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in