Je hebt één videogame console en drie kinderen die allemaal strijden om hun beurt. Klinkt bekend? Als je op mij lijkt, heb je het waarschijnlijk meer gehoord: “Het is mijn beurt!” en “Je hebt het al uren!” dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Het balanceren van de gametijd tussen kinderen kan voelen alsof je door een mijnenveld navigeert, maar met een paar trucjes kun je de vrede bewaren. Het is zelfs mogelijk om gaandeweg enkele waardevolle levensvaardigheden te leren. Wie had dat ooit kunnen denken?
Table of Contents
Stel duidelijke basisregels op
Begin bij het opstellen van duidelijke regels. Ga samen met je kinderen rond de tafel zitten en stel samen een speelplan op. Dit kan zo simpel zijn als het bepalen van een tijdslimiet voor elke sessie. Mijn kinderen krijgen elk 30 – 60 minuten speeltijd. Maak gebruik van een timer en je bent voortaan nooit meer de boeman die een game onderbreekt! Kookwekkers, telefoonalarmen of zelfs een zandloper zijn daarbij jouw redder in nood. Wanneer de timer afgaat, is het tijd om van speler te wisselen. Gelukkig voor mij hebben we een enthousiaste tijdopnemer en tijdwaarnemer die voor iedereen eerlijk de tijd bijhoudt en die er het beste van kan maken. Hij mist geen enkele minuut!
Maak een schema
Niet alleen timers zijn onmisbaar, dat geldt ook voor schema’s. Geef elk specifieke tijden waarop het mag gamen. Zo mag kind A de console van 16.00 tot 17.00 uur gamen, kind B van 17.00 tot 18.00 uur en kind C van 18.00 tot 19.00 uur. Zo weet iedereen precies wanneer hij of zij aan de beurt is en voorkom je voortdurend gezeur en geruzie.
Bij ons thuis hebben we een roulerend schema waarbij de volgorde elke dag verandert. Dus als kind A vandaag als eerste gaat, mag kind B morgen als eerste gaan. Het houdt de zaken eerlijk en vermindert klachten.
Moedig andere activiteiten aan
Vergeet vooral niet om je kinderen aan te moedigen iets anders te doen, terwijl ze op hun beurt wachten. Mocht je niet direct inspiratie hebben, dan is het goed om een lijst achter de hand te houden met alternatieve activiteiten. Stel dingen voor zoals het lezen van een boek, tekenen of zelfs buiten spelen. Soms maakt het hebben van een leuk alternatief het wachten minder pijnlijk.
Leuk weetje: Wist je dat het nemen van pauzes achter schermen en het deelnemen aan fysieke activiteit de focus en prestaties van je kinderen daadwerkelijk kan verbeteren als ze videogames spelen? Leuke stok achter de deur ook als je kind onverhoopt toch langer achter de spelconsole wil zitten of e niet kunnen wachten.
Sluit compromissen
Kinderen leren compromissen te sluiten en te delen is een waardevolle les die ze in hun verdere levens toe kunnen passen. Soms moeten ze samen multiplayer-games spelen of om de beurt een game voor één speler spelen. Moedig ze aan om samen te bespreken en te beslissen welke spellen ze gaan spelen en hoe ze om de beurt spelen.
Mijn kinderen spelen graag FIFA samen. Ze hebben geleerd dat samenwerken in teamverband (of soms in een vriendschappelijke competitie) net zo leuk kan zijn als alleen spelen. Bovendien is het voor hen een geweldige manier om een band op te bouwen. En ja, stiekem is dit ook nog eens een prima manier om de klachten en het zeuren op afstand te houden.
Klachten aanpakken
Ondanks je inspanningen is de kans groot dat er toch nog klachten zijn. De key is om deze kalm en consequent aan te pakken. Als iemand vindt dat zijn of haar tijd te kort is geweest, laat hem/haar dan uitleggen wat er is gebeurd en bespreek dit als gezin. Het is belangrijk om te laten zien dat je luistert, maar ook dat je je aan de regels houdt.
Technisch onderlegde oplossingen
Geen in om voor de zoveelste keer scheidsrechter te spelen? Er zijn ook technologische oplossingen om de gametijd te helpen beheren. Veel consoles hebben instellingen voor ouderlijk toezicht waarmee je tijdslimieten kunt instellen en de toegang na een bepaalde periode kunt beperken. Bekijk de beschikbare opties voor jouw specifieke console. Op diemanier weet iedereen dat er een grens geldt voor zowel gamen als schermtijd.
Geef zelf het goede voorbeeld
Ten slotte is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Als jij de hele dag aan je telefoon of computer gekluisterd bent, is het moeilijk om schermtijd op te leggen aan je kinderen. Laat ze zien dat evenwicht een must is door samen activiteiten buiten het scherm te ondernemen. Ikzelf organiseer bijvoorbeeld spelavonden voor het gezin, waarbij we bordspellen spelen, buiten een potje voetbal spelen of samen een wandeling maken. Hiermee laat ik zien dat plezier niet beperkt is tot de virtuele wereld.
Ben je het beu om scheidsrechter te spelen als het op schermtijd aankomt? Zorg dat je een duidelijk plan met bijbehorende regels opstelt, waaraan alle kinderen zich moeten houden. Zorg voor afwisseling in de activiteiten en geef vooral zelf het goede voorbeeld.
Bronwynn is een moeder van drie kinderen, voltijds Content Executive bij Twinkl en goed
op weg om haar Bachelors Degree in Criminology af te ronden.
Bronwynn
Laatste berichten van Bronwynn (toon alles)
- Gameplezier verdelen over meerdere kinderen hoe doe je dat? - 10 juni 2024
- 11 Tips van een voetbalmama - 24 april 2024
- Je kinderen volgens hun liefdestaal liefhebben - 11 april 2024