gefeliciTAART.nl - Black Friday

Niet alleen wij, maar ook kinderen zitten meer dan ooit achter hun scherm. Omdat we zoveel op elkaars lippen zitten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van koptelefoons. Helaas nemen de cijfers over blijvende gehoorschade bij kinderen door koptelefoon gebruik in razend tempo toe.

 

 

Cijfers gehoorschade bij kinderen

De laatste cijfers dateren uit 2019, toen in 2018 de cijfers gepresenteerd werden door het JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. Hieruit blijkt dat maar liefst 14% van de kinderen rond de 10 jaar last heeft van (blijvende) gehoorschade. De gehoortest is uitgevoerd onder 3.000 kinderen in Rotterdam. Dit komt neer op een totaal van 420 kinderen! Helaas zijn recentere cijfers niet te vinden, maar aangezien we vanaf maart 2020 met regelmaat thuis moeten werken en de kinderen online lessen volgen, zullen de cijfers alleen maar hoger uitvallen.

 

Gehoorschade bij kinderen door koptelefoon

Juist omdat we met het hele gezin de hele dag door thuis zitten wordt de koptelefoon veelvuldig gebruikt. Niet alleen door ons volwassenen, maar ook door de kinderen. En dat op steeds jongere leeftijd. Ook al zou je als ouder willen dat je niet voor het twaalfde jaar een mobieltje gebruikt of teveel achter het scherm zit, de huidige situatie maakt het onmogelijk om hieraan te ontkomen.

Volwassenen weken massaal thuis en van tijd tot tijd moeten kinderen online lessen volgen vanwege de geldende maatregelen. Dit heeft tot gevolg dat het hele gezin grote delen van de dag met een headphone op zit.

De gevolgen van langdurig gebruik maken van een koptelefoon zijn helaas destrateus. Alhoewel het volgen van een les misschien weinig problemen oplevert, vaak worden koptelefoons door pre-tieners ook gebruikt voor het luisteren naar muziek en het kijken naar films.

 

Problemen met het gehoor

In veel gevallen beginnen de problemen met het oor niet direct met absolute gehoorschade. In het onderzoek kwam naar voren dat veel kinderen in het begin vooral last ondervinden van dingen zoals oorsuizen, vervorming van geluid of harde geluiden. Daarnaast blijkt dat kinderen gehoorverlies hebben in hoge tonen. Worden kinderen blijvend blootgesteld aan te harde geluiden, dan zal dit op den duur leiden tot permanent gehoorverlies.

Overigens hoeft lawaaischade niet alleen te komen van het langdurig gebruik van koptelefoons. Dit kan ook het gevolg zijn van lawaai in het algemeen. Vooral (pre) tieners die naar festivals of andere activiteiten gaan waar harde muziek gedraaid wordt kunnen hier op den duur last van ondervinden. De cijfers voor tieners en jong volwassenen liggen daarom nog een stuk hoger dan de eerder genoemde 14%.

Gehoorschade beperken

Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om de lawaaischade bij je kind te beperken. En hoe vroeger je hiermee begint hoe beter dit is voor het gehoor. Let wel: is er eenmaal sprake van schade, dan is deze helaas onherstelbaar. Mocht je kind te lang blootgesteld worden aan te veel lawaai, dan kan dit op den duur leiden hele ernstige beschadigingen. Dit kan zelf ervoor zorgen dat je kind gebruik moet maken van een gehoorapparaat.

  • Schaf een koptelefoon aan die past bij je kind: er zijn speciale koptelefoons te koop voor kinderen
  • Zorg dat er optimale hygiëne is, vooral als je kind wat jonger is, om op die manier een ooronsteking te voorkomen
  • Leer je kind om het volume niet zo hard te zetten: het beste is om max 50% van het maximal volume te hanteren. Kun jij horen wat je kind luistert? Dan staat het geluid te hard
  • Beperk de tijd dat je kind met een headphone op zit
  • Voor festivals en andere gelegenheden met veel lawaai geldt: laat je kinderen niet in de buurt staan van speakers en/of maak gebruik van speciale oordoppen of geluidsdempende koptelefoons
  • Laat kinderen niet te vroeg wennen aan het gebruik van een scherm

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelKikkerdril vangen en verzorgen
Volgend artikelZo vind je de beste trampoline voor je kinderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in