gefeliciTAART.nl - Black Friday

Op zoek naar een kindvriendelijke hond? Kijk dan eens naar deze top Top 10 gezinshonden kindvriendelijke hondenrassen. Ideaal als je jouw gezin wil verrijken met een gezellige en leuke viervoeter. Hondenrassen die erom bekend staan een familiehond te zijn.

 

 

Honden en kinderen

De meeste kinderen zijn dol op dieren. Alhoewel het veel mensen afschrikt, is het goed om een huisdier te nemen als je kinderen hebt. Dat geldt voor alle dieren, maar zeker voor honden. Een goed opgevoede hond kan echt een toevoeging zijn voor elk gezin. Over het algemeen worden honden toch snel 10 – 15 jaar, waardoor de viervoeter eigenlijk de hele jeugd van een kind meemaakt. Voor kinderen zijn honden bovendien van grote toegevoegde waarde.

Een hond wordt vaak gezien als vriend. Je kunt ermee spelen, slapen en nog veel meer. Het is zelfs mogelijk om een hond kunstjes te leren, al is het vangen van een stok al leuk genoeg voor kinderen. Al met al gaan honden en kinderen prima samen.

Ben je van plan om een viervoeter aan je gezin toe te voegen? Lees dan eerst onderstaande top 10 gezinshonden, om te ontdekken welke hond het beste bij jullie past.

 

Waarop letten bij de aanschaf van een familiehond

Voordat je verder leest eerst even een paar algemene punten die je in overweging moet nemen voordat je overgaat op de aanschaf van een hond.

 

Grootte

Om te beginnen moet je kijken welk formaat hond bij jullie past. De grootte heeft niet alleen te maken met de ruimte die jij beschikbaar hebt, maar ook met het energielevel. Hoe groter de hond hoe meer energie deze zal hebben.

 

Energielevel

Het is net al aangehaald: maar een hond moet ook qua energielevel bij jullie als gezin passen. Zitten jullie veel binnen of trekken jullie er graag op uit? Wil je een hond die vooral veel knuffelt en tevreden is met een tuin of heb je zelf genoeg energie om elke dag een flink ommetje te maken? Of trek je met je gezin en hond eropuit in de natuur?

 

Zorg

Niet elk hondenras heeft evenveel verzorging nodig. Honden met lang haar hebben meer verzorging nodig, dan honden die korter haar hebben. Daarnaast zijn er rassen die erom bekend staan dat ze gevoeliger zijn voor bepaalde aandoeningen waardoor de kans bestaat dat je hond op een gegeven medicatie moet nemen. Dit alles brengt natuurlijk de nodige kosten en tijd met zich mee.

 

Kosten

Hier geldt ook weer: hoe groter een hond, hoe meer deze zal kosten. Een grote hond eet immers meer, kost meer wat betreft dierenartskosten (ontworming en vlooienmiddel bijvoorbeeld gaat op gewicht). Verder moet je in bepaalde steden hondenbelasting betalen. Bovendien komen extra kosten kijken zoals een trimsalon bezoeken (langharige honden) en bijvoorbeeld hondentraining volgen (bepaalde rassen). Allemaal punten waar je uiteindelijk rekening mee moet houden voor de aanschaf.

 

Temperament

Net als mensen hebben honden ook karakter. Het karakter van een hond ontdek je pas als je kennis maakt met de hond. Kijk daarbij ook naar de ouders als het even mogelijk is. Heb je een keuze gemaakt? Zorg dan dat je een paar keer met de hond kan spelen om te zien of het karakter past bij jouw gezin.

Alhoewel beweerd wordt dat sommige hondenrassen vals zijn of zo gekweekt zijn dat ze niet geschikt zijn voor mensen is dit niet waar. Als een hond vals is of wordt dan heeft dat alles te maken met de opvoeding en de omgeving. Een hond die steeds weer getreiterd wordt door een kind (al dan niet opzettelijk) kan op een dag onverwacht uithalen.

 

Pup of oudere hond

Tenslotte moet je beslissen of je voor een pup kiest of een al wat oudere hond. Voor beide zijn zowel voor- als nadelen op te noemen. Een pup kan met jou als gezin meegroeien. Vraagt aan de andere kant net als een kind opvoeding en dus veel tijd. Oudere honden verdienen een nieuwe kans in hun leven.

Aan de andere kant weet je niet wat een hond allemaal al meegemaakt heeft. Het karakter is grotendeels gevormd. Aanpassen is wellicht iets minder makkelijk voor een wat oudere hond. Hoe ouder een hond hoe sneller het moment van afscheid zal komen. Aan de andere kant hoef je een oudere hond vaak niet meer op te voeden. Dit scheelt weer tijd en aandacht van jouw kant.

 

 

Top 10 gezinshonden kindvriendelijke hondenrassen

Als je eenmaal besloten hebt dat een familiehond in huis komt, komt de laatste keuze. Kiezen welk hondenras past bij jouw gezin. Hieronder vind je een overzicht van de 10 meest kindvriendelijke honden. Overigens staat de volgorde niet vast. Het is dus zeker niet zo dat nr. 1 ook de beste keuze is (voor jouw gezin).

 

1. Golden Retriever

De meest bekende familiehond is een Golden Retriever. Deze honden staan erom bekend dat ze trouw zijn en goed met kinderen overweg kunnen. Het zijn bovendien loyale en zeer geduldige honden, wat deze zeer interessant maakt voor (kleine) kinderen. Ze laten zich niet snel van hun stuk brengen. Een Golden Retriever is speels, maar heeft wel veel beweging nodig. Kunnen zich makkelijk aanpassen en zijn dol op zwemmen.

 

2. Boxer

Boxers zijn eveneens goede gezinshonden, vooral als je op zoek bent naar een energieke hond. Net als Golden Retievers zijn ze dol op spelen, waardoor het een goede keuze is voor gezinnen met (kleine) kinderen. Het is zelfs zo dat boxers kinderen als ‘eigen’ kunnen gaan beschouwen. Het enige nadeel van dit ras: ze kwijlen nogal veel, waardoor je vaker schoon moet maken.

 

3. Beagle

Als je een nieuwsgierige hond wil die samen met jouw kind de wereld gaat ontdekken, dan is een Beagle de perfecte keuze. Let op: deze nieuwsgierigheid kan ervoor zorgen dat je hond als hij niet aan de lijn is zijn eigen weg kiest. Verder is het een redelijk makkelijk ras als deze maar niet te veel alleen gelaten wordt. Dan kan de hond namelijk gaan huilen of zelfs dingen vernietigen in huis. Verder is het een ras dat beschermend is (waakhond).

 

4. Viszla

Een hondenras dat meer en meer in opkomst is. Niet zo gek, want het zijn zeer actieve en energieke honden. Vooral geschikt voor gezinnen met wat oudere kinderen. Dit ras is van oorsprong een jachthond, waardoor je echt heel veel tijd buiten door moet brengen met hem of haar. De honden staan erom bekend dat ze intelligent, gehoorzaam en zelfverzekerd zijn. Trucs leren vinden ze ook leuk. Extra voordeel: ruikt bijna niet naar hond!

 

 

5. Berner Sennenhond

Als je op zoek bent naar een hele grote familiehond dan zou je een Berner Sennenhond kunnen overwegen. Houd wel rekening met de grootte en de bijkomende kosten, want die kunnen aardig in de papieren lopen. Dit ras is zeer lief en bijzonder geschikt als gezinshond. Vriendelijk tegen kinderen, maar ook andere honden. Rustig ras dat niet extreem veel beweging nodig heeft. Helaas hebben Berner Sennenhonden vaak wel gezondheidsproblemen, waardoor ze niet heel oud worden.

 

 

6. Poedel

Misschien niet direct het eerste ras dat je in verband brengt met kinderen, maar poedels zijn zeer geschikt als gezinshond. Aangezien het bijzonder intelligente dieren zijn kunnen ze makkelijk opgevoed en getraind worden. Bijkomend voordeel: anders dan de vacht doet vermoedenis deze hypoallergeen. Dus ook geschikt voor mensen met allergie voor honden!

 

 

7. Franse bulldog

Een kleine hond die het goed doet in een gezin, dat is de Franse Bulldog. Dit kleinblijvende ras heeft weinig onderhoud en ruimte nodig, dus ideaal als je zelf niet al te groot behuisd bent. Kan goed met kinderen overweg, is waaks en een tikkeltje koppig. Helaas zitten er aan dit hondenras ook wat nadelen. De korte snuit kan voor ademhalingsproblemen zorgen. Met warmte hebben deze honden sneller last en moeten ze het heel rustig aan doen.

 

 

8. Newfoundlander

Een hond met een formaat om u te zeggen, maar als je er de ruimte voor hebt een echte aanrader. Newfoundlanders hebben niet voor niets de bijnaam: babysitter. Dol op kinderen en ook erg beschermend naar kinderen toe. Daarnaast vriendelijk en geduldig, kenmerken die een goede familiehond echt nodig heeft. Is dol op zwemmen, kan zelfs levens redden en is het liefst bij de familie. Let op: kwijlt en verhaart redelijk veel.

 

 

9. Labrador retriever

Deze is net iets groter dan de Golden retriever en behoort tot de meest populaire hondenrassen. Niet zo gek als je bedenkt dat deze hond alles is wat je in een gezinshond zoekt: lief, geduldig, speels, trouw en beschermend. Daarnaast zijn het honden die bijzonder intelligent zijn en dus makkelijk te trainen. Ook leuk om kinderen te betrekken bij het trainen van de hond.

 

 

10. Bichon Frisé

De top 10 wordt afgesloten met een klein wit hondje, namelijk de Bichon Frisé. Verkijk je overigens niet op de grootte, want het is een hondje dat barst van de energie. Zijn dol op spelen en kinderen, bovendien kunnen ze prima in een kleinere woning leven. Let op: deze hond heeft redelijk veel verzorging nodig wat de vacht en het gebit betreft.

 

 

Gezinshond kiezen

Het belangrijkste bij de keuze van welk ras dan ook is dat jij als hoofd van het gezin aangeeft dat je de leader of the pack bent. Jij bent de baas en jij bepaalt. Zelf heb ik heel veel ervaring met honden van verschillende rassen. De liefste hond is echter mijn hond. Een ras dat door de meeste mensen als gevaarlijk en agressief wordt gezien, namelijk een Amerikaanse Bull terriër ook wel Pitbull. Het is de meest lieve hond die ik ooit heb gehad. Zij is de geduld zelve en vind alles wat klein is schattig en geweldig. Zij beschermt kittens, pups, is dol op de kameleon, kleine kinderen kortom de liefste hond ter wereld.

Neem geen overhaaste beslissingen en zorg dat er een klik is tussen de hond en jouw gezin. Laat zien wie de baas is en voedt de hond op. Dan zul je ongeacht het ras een super lieve en trouwe hond voor je gezin hebben.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelZijn kinderen de moderne slaven van ouders?
Volgend artikelDarmkrampjes bij baby herkennen en behandelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in