gefeliciTAART.nl - Black Friday

Stijgende buitentemperaturen zorgen voor meer warmte in huis. Meer warmte in huis betekent moeilijker slapen. Niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor je baby kan het lastig slapen zijn in de zomer. Ontdek nu 10 tips om je kind te laten slapen bij hitte.

 

Baby op temperatuur houden

Vooral voor pasgeborenen is het lastig om op temperatuur te blijven. Zelfs hartje zomer kan het een uitdaging zijn om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Voordat je onderstaande tips toepast: zorg er eerst voor dat je de exacte lichaamstemperatuur van je baby weet. Je wil niet dat je baby het te warm of te koud heeft, want beide kunnen voor grote problemen zorgen bij je kind.

Leestip: Zo houd je je pasgeboren baby op temperatuur

 

10 Tips om je kind te laten slapen bij hitte

Natuurlijk is de kans groot dat je kind bij hitte gewoon niet (goed) kan slapen. Zeker als je geen pasgeborene meer hebt. Met onderstaande tips creëer je een comfortabele omgeving, waardoor je kind heerlijk kan slapen ongeacht de (buiten) temperatuur.

1. Kies de juiste kleding

De juiste kleding is essentieel als het gaat om het comfort van je kind bij warmte. Kies bij warme temperaturen voor lichtgewicht en ademende stoffen, zoals katoen, linnen en eventueel satijn die de huid van je kind koel houden. Vermijd synthetische materialen die warmte vasthouden en irritatie kunnen veroorzaken.

2. Pas het beddengoed aan

Verwijder overbodige lagen beddengoed, zoals dekens of extra kussens, om oververhitting te voorkomen. Gebruik indien nodig alleen een lichtgewicht laken, alleen het dekbedovertrek of een dunne zomerslaapzak voor je kind.

 

3. Creëer een koele slaapomgeving

Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind goed geventileerd is en dat er voldoende luchtcirculatie is. Maak desnoods gebruik van ventilatoren, maar zorg ervoor dat ze buiten het bereik van de baby zijn geplaatst om gevaar te voorkomen. Heb je geen ventilator? Maak dan een laken nat en hang dit voor het open raam. De wind die door het raam waait gecombineerd met het water op het laken zorgt ervoor dat de kamer enkele graden koeler wordt.

 

4. Hou het huis koel

Houd de temperatuur in huis aangenaam door gebruik te maken van airconditioning. Als je geen airconditioning hebt, houd dan de gordijnen gesloten of zonneschermen open tijdens de warmste uren van de dag om de hitte buiten te houden. Heb je dit allemaal niet? Span dan een donkere doek voor het raam om de warmte buiten te houden.

 

5. Maak gebruik van een ventilator

Een plafondventilator of een ventilator op een veilige afstand van de wieg en kinderbedje vergroot de luchtstroom en houdt je baby of kind koel. Zorg er echter wel voor dat de ventilator niet rechtstreeks op je kind gericht is om verkoudheid te voorkomen.

 

6. Pas het tijdstip van slapen aan

Probeer de slaaproutine van je kind aan de koelere uren van de dag aan te passen. Plan eventuele dutjes en bedtijd in de vroege ochtend of late avond in, wanneer de temperatuur vaak net iets lager is.

 

7. Hydrateer je kind

Bied je baby regelmatig kleine hoeveelheden moedermelk of water aan om gehydrateerd te blijven. Houd er rekening mee dat baby’s jonger dan zes maanden meestal geen water nodig hebben naast hun normale voeding. Is je kind wat ouder? Laat je kind geen suikerhoudende dranken nemen. Bied water of ongezoete ijskoude kruidenthee aan.

 

8. Koel badje of douche voor het slapengaan

Een lauwwarm badje of douche voor het slapengaan kan je kind helpen om af te koelen en te ontspannen. Zorg ervoor dat het water niet te koud is, want dit kan een schrikeffect veroorzaken.

 

9. Gebruik een koeltekussen of koelmat

Plaats een koeltekussen onder het hoeslaken van het matras om het bedje van je kind koeler te maken. Let op dat het kussen niet te koud is en bedek het altijd met een dunne doek om direct contact met de huid te voorkomen. In plaats van een koeltekussen kun je ook een koelmat nemen. Een low budget tip: bij de Action kun je een koelmat voor honden kopen, die ook heel geschikt is voor jezelf of je kind.

 

10. Blijf alert op tekenen van oververhitting

Houd bij hitte altijd zowel bij een baby als kind in de gaten of er tekenen van oververhitting ontstaan. Zeker als je onderweg bent. Let op (overmatig) zweten, warme huid, huilerigheid of onrust, omdat dit kan duiden op oververhitting. Als je vermoedt dat je baby het te warm heeft, pas dan de omgeving aan en raadpleeg indien nodig een arts. Neem in geval van twijfel sowieso de temperatuur van je kind op.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe wereld over in 1 dag bij Zoo Pairi Daiza
Volgend artikelUltieme paklijst en tips voor een vliegvakantie met je kind

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in