gefeliciTAART.nl - Black Friday

We krijgen te maken met een hittegolf met temperaturen die al snel oplopen tot boven de 30 graden. Juist nu moet je extra goed op je baby letten. Zo komt je baby de hitte door veilig en gezond.

 

Hittegolf: een groot gevaar voor baby’s, kleine kinderen en ouderen

Het wordt gewaarschuwd: het kwik stijgt de komende dagen met gemak boven de 30 graden. De warmte en zon hebben een grote keerzijde: baby’s, kleine kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar als het zo warm wordt. Met onderstaande tips kun je je baby in elk geval zo goed als mogelijk beschermen.

Leestip: Zonnesteek, zonnebrand en warmte uitslag bij kinderen

 

Zo komt je baby de hitte door veilig en gezond

Helaas kan je baby niet aangeven als het te warm is voor hem of haar. Daarnaast zijn vooral pasgeborenen niet altijd in staat om hun lichaam goed op temperatuur te houden. Bovendien kunnen baby’s niet echt zweten, waardoor het nog moeilijker is om de lichaamstemperatuur te reguleren. Daarom is het belangrijk dat jij als ouder je kind goed in de gaten houdt om te voorkomen dat je baby het te warm of te koud heeft. Daarnaast moet je ook letten op de vochtinname.

 

Blijf zo veel als mogelijk binnenshuis

Vanaf een graad of 30 is het raadzaam om met je baby zo veel als mogelijk binnenshuis te blijven. Zorg in huis voor een aangename temperatuur door overdag de gordijnen gesloten te houden. Voldoende ventileren (ramen tegen elkaar open zetten) is belangrijk, maar voorkom dat je baby in de tocht ligt. Omdat het vooral in de nacht afkoelt moet je de ramen dan open zetten.

 

Bescherm de baby als je toch naar buiten moet

Het kan natuurlijk zijn dat je om wat voor reden dan ook naar buiten moet. Zelfs als het kwik boven de 30 graden uitkomt. In dat geval is het belangrijk om je baby optimaal te beschermen. Als het mogelijk is: ga niet tussen 10:00 – 16:0 uur de deur uit. Dan is de zon fel en kan het behoorlijk warm zijn. Probeer liever voor of na de aangegeven tijd van huis te gaan.

Moet je toch naar buiten, probeer je kind dan langzaam aan de warmte te laten wennen. Ga in het begin maximaal 15 – 30 minuten naar buiten. Bouw dit langzaam op, waarbij je er altijd voor zorgt dat de baby voldoende schaduw heeft en optimaal beschermd is.

Een andere goede vuistregel is deze: als jij het buiten te heet vindt, veel zweet en je niet op je gemak voelt, dan is de kans groot dat je baby dit ook zo ervaart. Tijd om de schaduw en koelte op te zoeken.

 

Bescherm de baby tegen warmte in de kinderwagen en buggy

Helaas gebeurd het met enige regelmaat dat een kind op de SEH terechtkomt of zelfs overlijdt door oververhitting in de kinderwagen of buggy. Veel ouders denken de baby te beschermen tegen de zon door een doek over de kinderwagen te hangen. Dit werkt echter averechts, aangezien er dan geen luchtcirculatie meer is en de temperatuur nog hoger oploopt.

Wil je je kind beschermen tegen de hitte in de kinderwagen of buggy? Gebruik dan een katoenen doek dat je alleen lichtjes over de kinderwagen spant. Of nog beter: koop een parasolletje. Er zijn parasolletjes te koop voor aan de buggy en kinderwagen.

 

Welke kleding moet je je baby aandoen in de zomer?

Als het echt heel warm wordt, laat je baby dan het volgende dragen:

– Laat de baby niet te veel lagen kleding dragen
– Kies bij voorbaat voor luchtige stoffen zoals (bio) katoen
– Kies voor lichte kleuren en kleding met korte mouwen. Vaak is een rompertje in de zomer meer als voldoende.
– Mocht je kind toch blootgesteld worden aan de zon, kies er dan voor lichte en luchtige kleding met lange mouwen en lange broekspijpen. Is je baby ouder dan 6 maanden? Dan volstaat een T-shirt en korte broek of een rokje. Kies eventueel voor UV beschermende kleding voor je kleine.

Zo komt je baby de hitte door veilig en gezond zomerkleding

 

Zonnebrandcrème als bescherming voor de baby

Voor jezelf weet je natuurlijk al dat je je in moet smeren met zonnebrand als je in de zon bent. Maar wat voor jou geldt, geldt ook voor de kleine. Smeer hem of haar daarom ook in met geschikte zonnebrandcrème. Houd daarbij rekening met onderstaande tips:

– Is er geen andere manier om de baby tegen zon te beschermen, smeer dan op alle blootliggende delen zoals handen, voeten en gezicht een zonnebrandcrème met factor 30 of nog beter factor 50
– Gebruik producten die vrij zijn van zink oxide en titanium dioxide
– Smeer de baby 30 minuten voordat je in de zon gaat in. Herhaal dit proces om de 2 uur voor optimale bescherming
– Let bij het insmeren vooral op de ogen. Mocht je baby de zonnebrand in de ogen hebben gekregen gebruik dan een nat washandje om de ogen schoon te maken

 

Voorkom uitdroging

Het gevaar van warmte is dat je baby sneller uitdroogt. Tot 6 maanden of het moment dat je baby met vaste voeding begint (dat kan al vanaf 4 maanden) is het niet de bedoeling om je baby water te geven. Je kind haalt voldoende vocht uit borstvoeding of flesvoeding. Vanaf 6 maanden of als je baby veel vaste voeding krijgt kun je langzaam beginnen met het geven van een beetje water of speciale thee. Dit doe je met mate.

Om te kijken of je baby genoeg vocht binnenkrijgt op een warme dag is het van groot belang om de luiers in de gaten te houden. Heeft je baby minder dan 6 natte luiers per dag? Dan heeft je baby behoefte aan meer vocht. Andere tekenen die op uitdroging kunnen wijzen zijn:

  • Mond die aan de binnenkant droog lijkt
  • Geen tot weinig tranen bij het huilen (let op: de eerste tijd huilt je baby sowieso zonder tranen)
  • Minder energiek en speels

Is de fontanel ingezakt, dan moet je zo spoedig mogelijk naar de eerste hulp. Bij twijfel over uitdroging is het sowieso zaak om de dokter te raadplegen. Hij kan kijken of het nodig is om bijvoorbeeld extra vocht toe te dienen.

 

Tips om de baby te beschermen in een warme auto

In een auto kan de temperatuur nog sneller oplopen. Kom je er niet onderuit om de auto te pakken, doe dit dan bij voorkeur vroeg in de ochtend of in de (late) avond. Neem je baby ook altijd mee als je uit de auto stapt, zelfs als je maar even de winkel in moet. De warmte in een auto kan binnen 20 minuten met 30 graden stijgen. Helaas zijn er al vaker kinderen omgekomen doordat ze in de auto achter zijn gebleven.

In de auto kun je de airco aanzetten om de temperatuur aangenaam te houden. Zet de airco echter niet lager dan 6 graden verschil met de buitentemperatuur. Daarmee voorkom je klachten door een te grote overgang van koelte naar hitte. Voor je kind kun je ook een zonnescherm aan het raam zetten. Dit houdt de zon buiten.

 

Tekenen van oververhitting bij een baby en wat te doen

Aangezien je baby niet in staat is om aan te geven wanneer er sprake is van oververhitting moet je hier als ouder extra alert op zijn. Enkele symptomen waar je op moet letten: je baby voelt heter aan dan normaal, je baby heeft extreme dorst, zweet, is zwak of oververmoeid en heeft een gebrek aan energie.

Als bovenstaande symptomen niet komen door een dutje of door een vermoeiende dag, vertrouw dan op je moeder instinct. Heb je het vermoeden dat je kind oververhit is? Doe dan het volgende:

– Breng je kind naar de koelste kamer in huis (vaak de badkamer)
– Kleed je baby uit om overtollige hitte kwijt te raken
– Neem een washandje met lauw water en ga hiermee over het lijfje van de kleine (let op: het water mag zeker niet te koud zijn!)
– Geef je baby vanaf 6 maanden af en toe een slokje water, als je baby jonger is kun je borstvoeding geven of de fles

Wordt je kind suffer of weigert het te drinken? Bel dan onmiddellijk de dokter!

Leestip: veilig de zomer doorkomen met het hele gezin

Wat doe jij om je baby te beschermen tegen de hitte?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in